web analytics

Nieuws van 14 september

Reacties zijn gesloten

– Opnieuw internationaal succes ‘Dunya & Desie’

– Ad Bol’s ‘Blindspot’ wint in Spanje

– Verhoeven en Houwer werken weer samen

– ‘De gelukzoeker’ van Marcel van Engelen wordt verfilmd

 

Opnieuw internationaal succes ‘Dunya & Desie’

 

De speelfilm Dunya & Desie is opnieuw in de prijzen gevallen. Deze week heeft de film op het gerenommeerde Sarajevo Film Festival in Bosnie Herzegovina de Best Teen Film Award gewonnen.

 

Dunya & Desie beleefde eerder dit jaar zijn premiere op het Filmfestival in Berlijn en won afgelopen maand de prijs voor Beste Film op de Isabella International Film Week In Maratea in Italië. Ook werd de film al aan meerdere buitenlandse distributeurs verkocht en is er uit diverse landen interesse voor een remake.

 

Bron: Lemming Film

 

Ad Bol’s ‘Blindspot’ wint in Spanje

 

Op het Internationale Film Festival van Estepona (1 t/m 6 september) heeft de Nederlandse regisseur/scenarist Ad Bol (1970) de prijs van Best Director gewonnen met zijn speelfilm Blindspot. Deze Engelstalige film-noir vertelt het verhaal van een man die verstrikt raakt in het psychologische web van twee vrouwen op de vlucht – op de vlucht voor zichzelf en voor hun verleden. De een wild, onstuimig en overspelig – de ander introvert, bitter en wraakzuchtig…

 

Ad Bol maakte in 2005 zijn speelfilmdebuut met CastinX. Daarnaast maakte hij de korte film Sweet Betty en werkt hij als commercial regisseur. Blindspot is een Nederlandse productie, die buiten de reguliere subsidieregelingen om geheel onafhankelijk is geproduceerd met een internationale cast. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Johnny Melville (Nefarious, Winner Best Actor Brooklyn Film Festival 2001), Maike Möller (Able) en Micky Hoogendijk (Parels & Zwijnen, Grijpstra en de Gier). Daarnaast spelen Hugo Metsers (Siberia, Zusje) en Jango Edwards belangrijke bijrollen.

 

‘Ik heb een filmcrew van professionals en facilitaire sponsors samengesteld die volledig belangeloos aan het project hebben meegewerkt. De aanvullende kosten heb ik kunnen financieren door de verkoop van mijn zolder,’ aldus Ad Bol.

 

Zondag 14 september zal Blindspot zijn Nederlandse première beleven op het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Daarnaast is de film geselecteerd voor het New York International Independent Film Festival (18 t/m 25 september 2008).

 

Bron: Ad bol

 

Verhoeven en Houwer werken weer samen

 

Regisseur Paul Verhoeven en filmproducent Rob Houwer gaan weer samenwerken. Houwer heeft de rechten verworven van het boek Erfolg (Succes) van de Duitse schrijver Lion Feuchtwanger. Scenarist Gerard Soeteman, die eerder voor het tweetal onder meer Turks Fruit en Soldaat van Oranje schreef, werkt momenteel aan het script.

 

Dat heeft Verhoeven vrijdag gemeld. Feuchtwanger schreef het verhaal in 1930. Het boek vertelt over ‘een vrouw die opkomt voor het recht van haar geliefde,’ vertelt Verhoeven. Het verhaal speelt in het Duitsland van de jaren twintig, de periode waarin het nationaalsocialisme van Adolf Hitler opkwam. ‘Haar man belandt in de gevangenis vanwege allemaal onzinnige aanklachten.’

 

Houwer en Verhoeven hadden hun zinnen al eerder op het boek gezet, maar de rechten lagen bij een Duitse producent die er een televisiefilm van gemaakt heeft.

 

Bron: ANP

 

‘De gelukzoeker’ van Marcel van Engelen wordt verfilmd

 

Het veelgeprezen boek De gelukzoeker van journalist Marcel van Engelen zal worden verfilmd. De filmrechten van het verhaal over een Afrikaanse illegaal die rijk werd in Nederland zijn verkocht aan productiemaatschappij Stetz Film. Scenarioschrijfster Eveline Verwoerd werkt momenteel aan het scenario van de film samen met beoogd regisseur Michiel van Jaarsveld, bekend van de tv-serie Stellenbosch.

 

De gelukzoeker is het waargebeurde verhaal van de jonge Senegalees Amadou die vijf jaar in Amsterdam als illegaal leefde. Hij zwierf angstig door de stad, werkte als bordenwasser in een restaurant en werd opgenomen in een milieu van hippe dertigers. Door middel van een bijzonder baantje wist hij tenslotte een kleine 150.000 euro te verdienen en als een rijk man terug te keren naar West-Afrika. Daar zocht Marcel van Engelen hem op. Centraal in het boek staat de vriendschap tussen Amadou en de auteur.

 

‘De afgelopen jaren zijn er al meerdere films gemaakt over vluchtelingen en hun reis vol gevaren naar het westen. Een spannend gegeven, maar net zo spannend is het verhaal wat zich daarna afspeelt,’ zegt producent Joram Willink van Stetz Film. ‘Het boek De gelukzoeker heeft ons gegrepen en nog meer doen beseffen hoezeer deze zogenaamde ‘gelukzoekers’ tot op het bot gemotiveerd zijn om te overleven in ‘het Westen’.

 

Marcel van Engelen: ‘De stroom Afrikanen die koste wat kost naar Europa willen, is een belangrijk thema van deze tijd. Dat kun je het beste laten zien met een persoonlijk verhaal. Ik ben er erg blij mee dat het straks ook in de bioscoop is te zien.’

 

Marcel van Engelen (1971) is journalist, voorheen jarenlang bij Het Parool en tegenwoordig bij De Pers. Hij won onder meer het Gouden Pennetje, de prijs voor het beste nieuwe talent in de schrijvende journalistiek. De gelukzoeker verscheen in februari 2008 en kreeg lovende recensies.

 

Bron: Stetz Film

Reacties zijn gesloten.