web analytics

‘De dag van morgen’ #8; donderdag 4 oktober

Reacties zijn gesloten

In de dagelijkse rubriek ‘De dag van morgen’ geven we een beknopt en selectief overzicht van het festivalprogramma van de komende dag. Welke films zijn er zoal te zien? Wat voor neven-evenementen zijn de moeite waard? En wat brengt de televisie ons met het oog op het Nederlands Film Festival? 

 

Morgen is alweer de laatste dag van het festival waarop er de hele dag door producties van eigen bodem worden vertoond en enkele specials de revue passeren. Ondanks dat de Kalveren pas zaterdag worden uitgereikt, valt er op vrijdag niks officieels te beleven. Morgen staat natuurlijk geheel in het teken van de slotfilm van het festival: Nightwatching van regisseur Peter Greenaway. De film werd gisteren genomineed voor niet minder dan vijf Kalveren (beste film, beste regie, beste scenario, beste camera, beste production design).

 

Het Rembrandt theater is morgen het decor voor de slotfilm van dit 27e Nederlands Film Festival: Nightwatchting, van Peter Greenaway. Om 19.00 uur gaat de rode loper uit en wordt deze betreden door onder andere de regisseur zelf, acteur Jochem ten Haaf en director of photography Reinier van Brummelen. Om 19.30 uur vindt aansluitend de Nederlandse première plaats van de film in Rembrandt 1.

 

De film vertelt het verhaal áchter het schilderij ‘De Nachtwacht’. Amsterdam 1642. Rembrandt van Rijn legt de laatste hand aan zijn schilderij: ‘De compagnie van Frans Banning Cocq’. Met dit schuttersstuk is echter iets speciaals aan de hand. Rembrandt legt er een belangrijke gebeurtenis in vast. Op de Nachtwacht wordt een musketschot gelost, maar wie wordt er neer geschoten en waarom?

 

Op datzelfde tijdstip presenteert Sanne Wallis de Vries haar favoriete Nederlandse film in Rembrandt 2: De Dream, van Pieter Verhoeff. In het kader van de Canon van de Nederlandse film worden morgen om 14.00 uur vertoond: Flodder (Rembrandt 1), Turks Fruit (Rembrandt 3), Het Zakmes (Camera) en Ik kom wat later naar Madra en Het is een Schoone dag geweest (Hoogt 1).

 

Andere films
Maar er is nog meer interessants te zien morgen. Hieronder een greep uit het complete programma:

 

– Schatjes!, Louis Hartlooper Complex 1, 11.45 uur.
– Over Haanstra, Hoogt 1, 12.00 uur.
– Dokter Pulder zaait Papavers, Rembrandt 2, 14.00 uur.
– Abel, Louis Hartlooper Complex 1, 14.00 uur.
– De Noorderlingen, Louis Hartlooper Complex 1, 16.15 uur.
– Tussenstand, Louis Hartlooper Complex 1, 19.30 uur.
– Nadine, Louis Hartlooper Complex 1, 22.00 uur.
– Control, Rembrandt 1, 22.00 uur.
– Fanfare, Rembrandt 2, 22.15 uur.

 

Talkshows, events en televisie
In Hoog Catherijne vindt morgen van 17.00 uur twee uur lang de special ‘claim your fame’ plaats. Dit betreft een openbare casting voor de nieuwe film van Tim Oliehoek: Spion van Oranje. In de Pastoefabriek wordt om 20.00 uur viermaal Glas van Bert Haanstra vertoond, voorzien van varierende live-muziek. De dag wordt zoals gewoonlijk ‘afgesloten’ met de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk in het Festivalpaviljoen om 22.30 uur. Op televisie moeten we het morgen enkel stellen met het NFF journaal, om 00.40 uur op Nederland 2.

 

Voor een compleet programma-overzicht en de mogelijkheid kaarten te bestellen kunt u terecht op de site van het Nederlands Filmfestival: filmfestival.nl. Recensies van de films zijn te vinden via de homepage van onze NFF 2007 special.