web analytics

35 Jaar Bassie & Adriaan – Ode aan een clown en acrobaat

Reacties zijn gesloten

Copyright: Bassie en Adrina Produkties BV.

Bassie & Adriaan zijn inmiddels zo’n 35 jaar vrijwel onafgebroken te zien geweest op de Nederlandse televisie. Met series als De Plaaggeest (1978), De Huilende Professor (1982) en Reis door Europa (1992) staan ze in het collectieve geheugen van Nederland gegrift.  “Humor en spanning, die komen eraan, met Bassie … en Adriaan!”

Clown en acrobaat
Clown Bassie met zijn rode neus, rood geruite pak en groene broek en acrobaat Adriaan met zijn blauwe retro-blouse met ruches; wie kent ze niet? Eind jaren vijftig sloegen de broers Bas (1935) en Aad van Toor (1942) de handen ineen. Als clown en acrobaat verzorgden ze verschillende acts voor een rondreizend kermistheater. Al snel verwierf het duo nationale bekendheid door optredens in onder andere shows van Rudi Carrell en op de vaderlandse televisie.

Na zo’n tien jaar met succes in het buitenland werkzaam te zijn geweest, keerde het duo in 1975 terug naar Nederland, waar het in aanraking kwam met Joop van den Ende. Samen bedachten ze het plan voor een even vermakelijke als leerzame kinderserie met de twee artiesten in de hoofdrol. In december 1976 werd door de TROS een proefaflevering uitgezonden die zo aansloeg, dat in de zomer van 1977 de opnamen startten voor de eerste officiële televisiereeks van Bassie & Adriaan; De Plaaggeest (1978). In tegensteling tot latere avonturen van het duo, werd De Plaaggeest volledig in Nederland gedraaid en ontbrak een vast boevenduo (of -trio).

Legendarische personages
Aansluitend op Bassie & Adriaan en de Plaaggeest werd Het Geheim van de Sleutel gemaakt, waarin de basis werd gelegd voor nieuwe, spannende avonturen van de twee. Inmiddels legendarische (cult)televisiepersonages als B1 (“Hier B1, baas.”), B2 (“Wat zeggie?”) en de Boevenbaas (“Stommeling, uilskuiken, frikandel, bal gehakt!”) maakten voor het eerst hun opwachting in dit internationaal gesitueerde avontuur vol achtervolgingen en stunts. Beide series waren zo’n succes, dat er binnen drie jaar nog twee volgden: De Diamant (1979) en De Huilende Professor (1982). In laatstgenoemde serie deed Robin de Robot  (“Ha-ha-ha!”) zijn intrede.

Na tientallen even korte als amusante afleveringen rond een educatief thema – uitgezonden onder de titel Lachen en leren met … -, maakte het duo eind jaren tachtig achtereenvolgens de spannende avonturen Het Geheim van de Schatkaart (1987), De verdwenen Kroon (1988) en De verzonken Stad (1989). In eerstgenoemde serie deed het personage Vlugge Japie (“Dat zijn die clown. En die acrobaat!”) zijn intrede, eveneens gespeeld door Bas van Toor. Voor de series reisden Bassie en Adriaan graag naar zomerse locaties zoals Lanzarote en Kreta.

Een clown op Broadway
De laatste twee avonturenseries van Bassie en Adriaan begin en midden jaren negentig vormden meteen de omvangrijkste. In De geheimzinnige Opdracht (1992, beter bekend als: Reis door Europa) ging het duo in twaalf spannende afleveringen op reis door de toenmalige Europese Economische Gemeenschap (EEG). Nog altijd in hun kenmerkende kleding zochten de twee in evenzoveel landen naar geheimzinnige pakjes, achterna gezeten door de Baron, B100 (“Ik heb ook altijd pech!”) en Handige Harry (Foutje! Moet kunnen, baas!”). Het leverde fijne televisie op, die de (jonge) kijker trakteerde op een leerzame en vlotte reis langs bekende Europese locaties en gebruiken. Twee jaar later deed het duo met De Reis vol Verrassingen hetzelfde, maar nu in de Verenigde Staten en Curaçao.

35 jaar Bassie & Adriaan
Met De Reis vol Verrassingen kwam er in 1994 een einde aan de televisie-avonturen van de goed op elkaar ingespeelde clown en acrobaat. Van de buis verdwenen zijn de twee echter nooit: sindsdien zijn de verschillende series al tientallen keren herhaald door onder meer RTL en Nickelodeon. Ook zijn alle series diverse malen op video en DVD verschenen. Vanwege het 35-jarig televisiejubileum van het clowns- en acrobaten-duo brengt distributeur JustBridge nu een DVD-box met het complete lange fictie-oeuvre van de twee op de markt. Een mooi cadeau voor onder de kerstboom!

bassieadriaandvd

Speelduur
Ca. 1100 minuten
Distributie
JustBridge
Release datum DVD
20 november 2012
Verpakking
Kartonnen doos met keepcases
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Bloopers
Liedjes

Met dank aan JustBridge voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Copyright afbeelding: Bassie en Adrina Produkties BV.