web analytics

3x Marc van Uchelen

Reacties zijn gesloten

marcvanuchelendeaanslag

Afgelopen zondag kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat acteur en regisseur Marc van Uchelen op slechts 42-jarige leeftijd is overleden. De acteur uit onder andere De Aanslag en Rent-a-Friend pleegde zelfmoord. Neerlands Filmdoek licht drie rollen uit zijn helaas veel te korte carrière uit. 

– De Aanslag (1986)
In 1986 debuteerde de toentertijd vijftienjarige Marc van Uchelen in Fons Rademakers’ De Aanslag, naar het gelijknamige boek van Harry Mulisch. De film werd een groot succes en won niet alleen de prestigieuze Golden Globe voor beste buitenlandse film, maar ook de Oscar in die categorie. Van Uchelen speelt in De Aanslag de rol van de jonge Anton Steenwijk, op latere leeftijd gespeeld door Derek de Lint. Dat de kijker de gehele film meeleeft met het personage Anton is voor een groot deel te danken aan het ontwapenende en vertederende spel van Van Uchelen. Klassiek is de scène waarin hij handenwrijvend en met glinsterende oogjes met de dobbelstenen speelt, vlak voordat ‘de aanslag’ plaatsvindt.

– Duister Licht (1997)
In de Lolamoviola Duister Licht van regisseur Martin Koolhoven speelt Van Uchelen een inbreker die op een boerderij betrapt wordt door een potige boerin. Ze houdt hem gevangen en er ontstaat een interessant machtspel tussen beide. Voor zijn rol in Duister Licht werd Van Uchelen, evenals zijn tegenspeelster, genomineerd voor een Gouden Kalf. En terecht, want de twee zorgen voor spetterende, intieme scènes en tillen elkaar naar een hoger niveau. Ondanks het beklemmende en serieuze karakter van de film, weet Van Uchelen door zijn fijnzinnige gevoel voor intonatie af en toe iets verrassend lichts of cynisch in zijn personage door te laten klinken.

“Je kan niet gelukkig worden als je je schuldig voelt. Dus je kunt twee dingen doen. Of je doet geen dingen meer waar je spijt van krijgt, of je stopt met spijt hebben.

– Rent-a-Friend (2000)
In de films van Eddy Terstall is Van Uchelen geen onbekende. Zo speelde hij in diens WalhallaHufters & Hofdames, Babylon, Sextet, De Boekverfilming en Rent-a-Friend. In laatstgenoemde film vervult hij de absolute hoofdrol en is hij in vrijwel ieder shot van de film te zien. Rent-A-Friend is een frisse komedie, waarin Alfred (Van Uchelen) wordt verlaten door zijn vriendin. Hij besluit een bedrijfje op te starten om zichzelf te verhuren als vriend. Dit levert allerlei komische situaties op. Van Uchelen bewijst in deze film voor de zoveelste keer een feilloos gevoel voor timing en komedie te hebben en laat zich in samenspel met talloze acteurs en actrices – van Huub Stapel tot Peer Mascini, van Manouk van der Meulen tot Nadja Hüpscher – van zijn beste kant zien.

Een gedachte over “3x Marc van Uchelen

  1. In 2002 maakte Van Uchelen in het kader van Lolamaviola de film “www.eenzaam.nl”, een film met een kleine cast. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Kees Hulst (Nico) en Angélique de Bruijne (Tanja) Zij worstelen met het verlangen naar en tegelijkertijd de angst voor mensen. Nico werkt bij een callcentre en heeft daar zijn enige telefonische contacten. Tanja steelt het mobiel van Nico en belt hem daarmee op. Dit resulteert in contact en een onhandige ontmoeting.
    Van Uchelen schreef het script en deed de regie voor deze film, waarin ook nog een rol (van een skinhead) is weggelegd voor Theo Maassen. http://Www.eenzaam.nl is op 1 april 2003 uitgezonden op Nederland 3. Welke omroep brengt de film als eerbetoon aan deze acteur, regisseur opnieuw op de televisie?

Reacties zijn gesloten.