web analytics

3x Ruud van Hemert

Reacties zijn gesloten

“Ik vind dit leven veel te mooi om nu al los te laten. Had ik maar meer tijd gehad.” Vorige week verscheen in De Telegraaf het laatste interview met Ruud van Hemert (1938-2012), waarin hij sprak over zijn naderende einde. Vanmorgen overleed hij in zijn slaap aan de gevolgen van keelkanker. Ter nagedachtenis hieronder de drie films die ons het meest zijn bijgebleven.

Schatjes! (1984)
Na een aantal televisiefilms en series te hebben geregisseerd, werd Van Hemerts debuutfilm Schatjes! een doorslaand succes. Nog steeds mag Schatjes! tot het rijtje van 25 best bezochte Nederlandse films aller tijden worden gerekend. In eerste instantie leek dat er nooit van te kunnen komen, toen de filmkeuring Schatjes! wegens ‘het afschrikwekkende karakter’ een 16+-keuring gaf. Een slimme publiciteitscampagne van de producenten zorgde voor een geslaagde herkeuring: de film werd alsnog toegelaten voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Zwarte grappen en absurde humor volgden elkaar in rap tempo op. Van Hemert: ‘De reacties van het publiek waren grandioos, door de Nederlandse filmfestivals is de film daarentegen volledig genegeerd.’ Zie hieronder de trailer, die doet denken aan de exploitation-cinema van die tijd.

Lees hier een recent interview met Van Hemert over Schatjes!

Mama is Boos! (1986)
Schatjes! was zo’n groot succes, dat een vervolg niet uit kon blijven. Dat maakte de regisseur dan ook twee jaar later met Mama is Boos!. Het ontregelde gezin uit Schatjes! keerde terug, wederom met Peter Faber en Geert de Jong in de hoofdrol. Even brutaal en grotesk als zijn voorganger, maar ook weer doorspekt met zwartgallige humor. Een tweede vervolg, Papa is Razend!, stond ruim twee decennia in de planning, maar kwam er om uiteenlopende redenen helaas nooit.

Ik ook van jou (2001)
Na in 1988 het teleurstellende Honneponnetje te hebben gemaakt, was het lange tijd stil rond Van Hemert. Hij kwam terug met de Giphart-verfilming Ik ook van jou (2001). Het had dé filmhit van het jaar moeten worden, maar werd een redelijk grote teleurstelling. Over de acteursregie van Van Hemert was, zoals wel vaker,  nogal wat ophef. Hoofdrolspeler Antonie Kamerling: “Ruud heeft soms de neiging om mensen op hun ziel te trappen, ook als daar geen aanleiding toe is, en dat kan vreselijk pijn doen. Als het niet goed gaat tijdens de opnemen van een scène, kan hij heel erg boos en verdrietig worden en dat op zijn omgeving afreageren. Voor mij heeft het tot de allerlaatste werkdag geduurd voordat ik een manier vond om daar mee om te gaan.” Zijn reputatie op de set leverde hem de bijnaam ‘Bruut van Hemert’ op.

Stempel
Van Hemert was zeker geen makkelijke regisseur om mee samen te werken, maar zijn houding laat tegelijkertijd zien hoe vurig en gepassioneerd hij als regisseur was. Het mooiste resultaat was zijn aanstekelijk brutale filmdebuut Schatjes!. Spijtig dat hij dat succes nooit meer evenaarde, maar die ene stempel op de Nederlandse filmgeschiedenis blijft staan.

Filmografie
Schatjes! (1984)
Mama is Boos! (1986)
Honneponnetje (1988)
Ik ook van Jou (2001)
Feestje! (2004)