web analytics

Carice van Houten – Van Hollandse huismus tot internationale ster

Reacties zijn gesloten

In 1999 maakte een nog jonge, onbekende actrice indruk als Suzy in de door Martin Koolhoven geregisseerde telefilm Suzy Q. Een Gouden Kalf en veel loftuitingen waren het gevolg. Slechts tien jaar later en bijna dertig rollen verder is ze intussen Nederlands grootste vrouwelijke filmster. Carice van Houten, die definitief doorbrak met haar hoofdrol in Paul Verhoevens Zwartboek, heeft inmiddels ook de internationale filmwereld in haar greep. Naar aanleiding van de DVD-release van Dorothy Mills (7 juli), haar buitenlandse filmdebuut, werpt NeerlandsFilmdoek een blik op de acteercarrière van Van Houten.

Sterstatus
Het was voor het grote publiek even wennen eind vorig jaar; niet langer prijkte de naam van Carice van Houten tussen die van Theo Maassen en Peter Paul Muller, maar werd ze in één adem genoemd met internationale sterren als Tom Cruise en Kenneth Branagh. De oorlogsthriller Valkyrie, waarin van Houten de ‘vrouw van Tom Cruise’ speelt, kreeg alleen door haar aanwezigheid in Nederland bijna net zoveel aandacht als de traditionele intocht van Sinterklaas. Ondanks dat ze slechts in een handjevol scènes te zien is, stond het publiek te trappelen een glimp op te vangen van Nederlands nieuwe internationale ster.

Hoewel deze grote aandacht voor de actrice alleen maar toegejuicht moet worden, is het jammer dat de erkenning van het publiek pas vorm begon te krijgen nadat de eerste internationale complimenten een feit waren;  alsof de in het verleden neergezette prestaties in nationale producties pas glans kregen met een potentiële internationale doorbraak en waardering uit het buitenland. Sinds haar langspeelfilmdebuut in 1999 (Suzy Q) heeft Van Houten namelijk nimmer een steek laten vallen en door op te vallen in zeer uiteenlopende rollen haar veelzijdigheid, talent en kwaliteiten getoond.

Films als Suzy Q, AmnesiA en Ik omhels je met 1000 Armen, waarin Van Houten een hoofdrol speelt, worden door de verfijnde aanpak van de actrice naar een hoger niveau getild. Met veelzeggende gezichtsuitdrukkingen en subtiele gebaren weet Van Houten haar personages een dynamisch gezicht mee te geven en van meerdere lagen te voorzien. Extroverte en ogenschijnlijk minder gepolijste rollen zoals in Knetter en Alles is Liefde passen echter ook perfect in haar straatje. De wat verwarde en impulsieve handelswijze van haar karakters wordt door Van Houten met verve van een charmante en aandoenlijke rand voorzien.

Beste nationale films

–         Suzy Q (1999)
De eerste lange speelfilm van Martin Koolhoven was niet alleen voor hem een schot in de roos, ook zijn ontdekking Carice van Houten maakte een spetterende entree. In het stijlvolle en ingetogen drama over het dagelijkse leven van een familie eind jaren zestig levert het subtiele en onschuldige spel van de actrice meerdere ontroerende scènes op. Op het Nederlands Film Festival won ze direct een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een TV-drama.

–         Minoes (2001)
Na psychologisch zware rollen in Suzy Q en AmnesiA verraste Van Houten in 2001 pers en publiek met de titelrol in de film Minoes, naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Lichtvoetig, aandoenlijk en verleidelijk speelt ze juffrouw Minoes, die vroeger kat is geweest. Ondanks haar kattenallergie liet de actrice zich tijdens de opnamen omringen met de warme, harige beesten. Wederom werd haar prestatie beloond met een Gouden Kalf.

–         Zwartboek (2006)
Paul Verhoevens comeback Zwartboek betekende de definitieve (internationale) doorbraak van de toentertijd dertigjarige actrice. Ondanks de zware druk, Zwartboek is de duurste Nederlandse productie (18 miljoen euro) tot dusver,  de hoge verwachtingen en de dragende rol werd Van Houten zowel in binnen- als buitenland unaniem geprezen om haar meeslepende spel. Haar rol van de Joodse verzetsstrijder Ellis de Vries leverde haar onder meer contacten op met Bryan Singer en Ridley Scott.

–         Ook zien
Naast bovenstaande films schittert Van Houten ook in Knetter (2005), Ik omhels je met 1000 Armen (2006) en Alles is Liefde (2007). In De Passievrucht krijgt  ze minder kans haar kunsten te etaleren.

Internationale carrière
Nadat Zwartboek in de zomer van 2006 een succesvolle wereldpremière beleefde op het filmfestival van Venetië openden zich er diverse deuren voor Van Houten. Zo drong acteur Tom Cruise er na het zien van de film bij zijn casting-manager op aan om Van Houten een rol te geven in de oorlogsthriller Valkyrie en ontving de actrice diverse scripts van buitenlandse films. Inmiddels zijn we drie jaar verder en heeft Van Houten al in zeven internationale (co-)producties een hoofd- of bijrol gespeeld.

–         Dorothy Mills (2008)
In de psychologische thriller Dorothy Mills van regisseuse Agnes Merlet maakte Van Houten haar buitenlandse filmdebuut. Ze speelt hierin de rol van psychiater Jane Morton, die nog rouwt om het verlies van haar man en zoon. Ondanks het clichématige script blijft Van Houten overeind en laat ze richting het einde zien waartoe ze in staat is. Overdonderen doet ze niet, maar daarvoor is het basismateriaal ook te oppervlakkig. De film kreeg geen bioscooprelease in Nederland, maar is inmiddels onder de titel Dorothy wel op DVD verkrijgbaar.

–         Valkyrie (2008)
‘Als je vijf keer met je ogen knippert, mis je me’, aldus de actrice in een interview met Cut! magazine. In Bryan Singers Valkyrie speelt Van Houten de vrouw van Claus von Stauffenberg (Tom Cruise). Ze is in slechts een handjevol scènes te zien, maar weet haar personage desondanks van een eigen gezicht te voorzien. Toch zien we haar liever in een meer levendige of grotere rol verschijnen, aangezien de rol van Nina von Stauffenberg weinig reden tot diepgaand spel biedt.

–         Body of Lies (2008)
Dat het Hollywood-leven niet altijd even leuk is, ondervond Van Houten toen ze te horen kreeg dat haar bijrol in de film Body of Lies van regisseur Ridley Scott op de montagetafel gesneuveld was. Van Houten speelde de vrouw van hoofdpersonage Roger Ferris (Leonardo DiCaprio). Regisseur Scott beloofde vervolgens de scènes wel op te nemen op de DVD van de film ‘omdat hij dat aan haar verplicht was’, maar die belofte bleek ijdele hoop.

–         Binnenkort te zien of in de planning
Het acteerwerk ging ondertussen vrolijk verder, want nog dit jaar verschijnen er drie internationale producties met Van Houten in de bioscopen. Naast het futuristische Repossession Mambo, waarin ze naast onder andere Jude Law en Liev Schreiber te zien is, beleven binnenkort ook nog het kostuumdrama Vivaldi (met Joseph Fiennes en Gérard Depardieu) en From Time to Time (Timothy Spall, Maggie Smith) hun première. Bovendien werkt Van Houten momenteel aan de films Komt een Vrouw bij de Dokter, Black Death en Smoke and Ochre, waarin ze naast Rutger Hauer te zien zal zijn.

6 gedachten over “Carice van Houten – Van Hollandse huismus tot internationale ster

  1. Leuk artikel, maar ik snap de titel niet.

    Ik vind dat het met Van Houten, na de fantastische rol in Suzy Q, alleen maar bergafwaarts gegaan is. Ik heb weinig verstand van acteerwerk, maar de latere films waarin ze acteerde hebben veel minder kwaliteit dan Suzy Q.

Reacties zijn gesloten.