web analytics

Competitie Publieksprijs Nederlandse Animatie

Reacties zijn gesloten

Naast de competities waar vakjury’s voor worden ingevlogen, heeft het publiek het ook voor het zeggen bij het HAFF.  Uit 47 Nederlandse animatiefilms mogen zij de beste kiezen.

Big Buck Bunny
Vorig jaar was Big Buck Bunny één van de grote successen op het festival. Niet alleen won het de Publieksprijs en de MovieSquad HAFF Junior Award (gekozen door basisschoolleerlingen), ook stonden er een ‘Making of’ en workshops op het programma. De film is met de Open Source-software Blender gemaakt. In de workshops konden animatoren en game-developers zelf met Blender aan de slag.

Erkenning
Big Buck Bunny is een animatie van 10 minuten, in zes maanden gemaakt, door slechts vijf kunstenaars en twee softwareontwikkelaars. Ton Roosendaal, directeur van de Blender Foundation: ‘Deze prijs was een geweldige erkenning voor het harde werk van het team. Het publiek geeft natuurlijk altijd de doorslag.’

De winnaar van de Publieksprijs Nederlandse animatie ontvangt een reisstipendium van 1000 euro, ter beschikking gesteld door het Nederlands Instituut voor Animatiefilm en Holland Film. Ton Roosendaal: ‘We hebben het besteed aan een bezoek aan de New Orleans Siggraph conferentie in 2009.’ Siggraph is een groot internationaal gebeuren op het gebied van computer graphics en interactieve technieken.

Dit jaar
De competitie publieksprijs Nederlandse animatie bestaat sinds vorig jaar. Tot 1 juli van dit jaar konden alle Nederlandse geanimeerde auteursfilms, commercials, videoclips, televisieafleveringen, leaders, motion graphics, voorlichtingsfilms, Machinima en geanimeerd broadcast design worden ingestuurd, waarna een onafhankelijke driekoppige commissie een selectie heeft gemaakt.

Willem Bosch, scenarist uit de Lichting 2008 van de NFTA, zat namens de NFTVM in de selectiecommissie. Sarah Lugthart, projectmanager bij het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur was door het HAFF uitgenodigd en tot slot werd de commissie aangevuld met Lee M. Ross, animatieproducent, namens de Vereniging Nederlandse Animatieproducenten/VNAP.

Uit 157 inzendingen werden 47 titels geselecteerd. De komende dagen verschijnen hier korte reviews van de films. Het publiek kiest tijdens het festival de winnaar, die op zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur in de Janskerk bekend wordt gemaakt.

Reacties zijn gesloten.