web analytics

De Dag van Morgen: Vrijdag 26 September

Reacties zijn gesloten

Wat staat er morgen zoal op het programma?

 

Niks doen kan bijna niet, aangezien in het festivalpaviljoen op het Neude de hele dag door activiteiten zijn. Vanaf 16.30 uur (hiervoor zijn er twee activiteiten waarvoor je je had in moeten schrijven) zal er een paneldiscussie plaats vinden over het 48 Hour Film Project. Om 17.45 uur praat Jan Eilander – net als vorig jaar – bij het onderdeel “Eten bij de Bios” met Thijs Römer over zijn favoriete films. Om 18.00 uur zal de ‘aftrap’ plaatsvinden van het 48 Hours Film Project, waarin verschillende teams tijdens het festival binnen 48 uur een film gaan maken. De avond eindigt in het festivalpaviljoen om 22.30 uur, waar de talkshow plaatsvindt – opnieuw onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk. De winnaars van de Tuschinski en de Talent & Pro Award zullen hier o.a. uitgereikt worden en tevens komt Don Diablo praten over zijn keuzefilm Antonia.

 

 

Een greep uit het programma van de dag:

 

Om 16.15 uur begint in Movies 2 de film The Seven of Daran: The Battle of Pareo Rock (De Zeven van Daran: De Strijd om Pareo Rots), de film die gisteren de Filmprijs van de stad Utrecht won. De film is geregisseerd door Lourens Blok, die enkele jaren geleden aan de filmacademie afstudeerde met de puike film Liefde, Dood en Luchtgitaar. The Seven of Daran is een mooie film voor jong en oud.

 

Eveneens om 16.15 uur, maar ditmaal in Rembrandt, opnieuw een film uit den ouden doosch en wat voor één. De laatste film die een Oscar voor beste Buitenlandse Film in de wacht wist te slepen: Mike van Diems Karakter. Voor iedereen die hem nog niet gezien heeft (schaam u!) of hem ooit nog eens op groot scherm wilde zien; dit is uw kans.

 

Om 19.30 is ook vanavond weer een film in het “De Keuze van…” programma. Dit keer is DJ Don Diablo aan de beurt en zijn keuze is gevallen op Marleen Gorris’ Antonia, de film waarmee zij als eerste vrouw ooit een Oscar wist binnen te slepen voor Beste Buitenlandse Film. Ook om 19.30 draait Het Zusje van Katia (zie Film van de Dag).

 

Om 20.30 kent Eddy Terstall’s Vox Populi zijn eerste vertoning. Vox Populi is een komedie over het politieke klimaat in Nederland, waarin een politicus zich staande moet houden in een land vol meningen. Na het ietwat tegenvallende Sextet is Terstall meer terug dan ooit en heeft met Vox Populi, op Simon na, zijn beste film gemaakt.

 

 

Film van de Dag 

 

Het Zusje van Katia

 

Soms heb je van de films, die niet ‘leuk’ zijn, maar wel enorm beklijven. Het Zusje van Katia (geregisseerde door Mijke de Jong) is zo’n film. Het Zusje van Katia vertelt het verhaal van een 11-jarig meisje die haar best doet staande te blijven in een niet zo stabiel gezin. Moeder werkt in de prostitutie en grote zus Katia is ook niet het beste voorbeeld: ze begint in een paaldansclub en eindigt op eenzelfde niveau als moeders.

 

Het Zusje van Katia is een enorm beklemmende en benauwende film, waar je vanaf seconde één meevoelt met het hoofdpersonage. Niet de meeste gemakkelijke kost, maar bedenk wel dat je na het bekijken van Het Zusje van Katia één van de beste films van het Festival gezien hebt. Zou de Gouden Kalf Jury het aandurven een regisseuse tweemaal achterelkaar een Kalf voor beste regie te laten winnen. Van mij mag het.

Reacties zijn gesloten.