web analytics

De drie … jeugdfilms uit de jaren ’70

Reacties zijn gesloten

peppikokki

Nederland heeft een lange traditie op het gebied van kwalitatief hoogwaardige jeugdproducties. Al vanaf de vijftiger jaren heeft de productie van jeugdfilms een belangrijke rol gespeeld in de vaderlandse speelfilmindustrie, elk decennium uitmondend in vele klassiekers. Vandaag selecteren we drie jeugdfilms uit de jaren zeventig die, om uiteenlopende redenen, wat extra aandacht verdienen.

1975: Pim Pandoer in het Nauw
De Limburgse regisseur Henk van der Linden (1925) is de meest productieve Nederlandse cineast. In de periode 1944-1985 vervaardigde hij bijna veertig films. Van der Linden concentreerde zich op het maken van films voor de jeugd, veelal over populaire ‘kinderhelden’ als Sjors & Sjimmie, Dik Trom en Billie Turf. Zijn film De nieuwe Avonturen van Dik Trom staat in het Guiness Book of Records als de langst lopende Nederlandse speelfilm ooit: deze draaide maar liefst 28 jaar onafgebroken in een of meerdere bioscopen. Daarnaast schreef hij zelf veel originele verhalen, waaronder Lieverdjes uit Amsterdam, De Robins en het Robotcomplot en Wie het laatst lacht. Zijn films kenmerken zich door de nadruk op spanning en avontuur, waarbij achtervolgingen niet van de lucht zijn. Vrijwel alle films zijn opgenomen in en rond het Limburgse Schinnen, dat met zijn pittoreske en veelzijdige omgeving als dynamisch decor diende. Met Pim Pandoer in het Nauw, gebaseerd op het personage Pim Pandoer uit de gelijknamige boekenreeks, maakte hij een van de betere films uit zijn omvangrijke oeuvre.

1976: Peppi & Kokki bij de Marine
“Toet toet, boing boing, Kokki & Peppi, Peppi & Kokki, hopla eruit!”. Zo begon van 1972 tot 1979 elke aflevering rond het matrozen-duo Peppi & Kokki. Steevast trokken zij erop uit om een baan te zoeken en “centjes te verdienen”. Het leverde meer dan 140 korte avonturen op voor de jeugd, waarin nooit gesproken werd; middels pianomuziek en een voice-over werd uitgelegd wat er gebeurde en in welke sferen het immens populaire duo zich bevond. In 1976 verscheen er zelfs een lange speelfilm rond het illustere duo. In Peppi & Kokki bij de Marine gaan de twee een dagje naar het strand, waar ze stuiten op een bom die door de marine onschadelijk wordt gemaakt. De Kapitein vertelt hen dat hij zich zorgen maakt, waarna Peppi & Kokki aanbieden een handje te helpen op het schip. Avontuur gegarandeerd!

1979: Martijn & de Magiër
Ondanks dat Henk van der Linden in de jaren zeventig de meeste jeugdproducties vervaardigde, mag het decennium gerust hét tijdvak van regisseur Karst van der Meulen worden genoemd. Na zijn opvallende, maar nog ietwat te veel op kinderen gerichte debuut Circus op Stelten (1972), maakte hij niet veel later de al wat meer van serieuze toon voorziene Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974) en Peter en de vliegende Autobus (1976). In 1979 zette hij met Martijn & de Magiër zijn stijgende lijn voort. Martijn & de Magiër is een invoelbare fantasiefilm, die uitstekend vermaak biedt voor jong en oud. Zoals het een echte Van der Meulen film betaamt, kent de film een bijzonder prettige sfeer, die balanceert tussen magisch-realistische elementen en persoonlijke emoties, en is het acteerwerk aanstekelijk naturel.

3 gedachten over “De drie … jeugdfilms uit de jaren ’70

  1. Ten behoeve van de verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    “Martijn en de magiër” van Karst van der Meulen is op dvd verschenen. Henk van der Linden’s “Pim Pandoer in het nauw” is alleen op video uitgebracht. Of de film van Peppie en Kokkie als video dan wel dvd verkrijgbaar is weet ik, eerlijk gezegd, niet. In het circuit van liefhebbers van Nederlandse speelfilms ben ik nimmer op “Peppie en Kokkie bij de marine” gestuit.

  2. Kijk, zo helpen verzamelaars elkaar! Inmiddels een 2e hands Peppie en Kokkie besteld via bol.com. Want die hoort toch ook een beetje bij de verzameling, nietwaar?

Reacties zijn gesloten.