web analytics

De drie … memorabele titelsongs uit de 1980s (2)

Reacties zijn gesloten

titelsongamsterdamned

Eerder toonden we in de reeks ‘De drie …’ al drie memorabele titelsongs uit de jaren tachtig. Met de opkomst van de synthesizers kreeg het geluidsbeeld plots een heel andere klank, vaak resulterend in nogal ‘campy’ soundtracks (Dick Maas liep voorop met De Lift, Flodder, Amsterdamned) en titelsongs. Omdat de jaren tachtig bol stonden van de heerlijke (vaak ook foute) deuntjes, selecteren we er hier nog drie. 

Titelsong
Net als trailers zijn titelsongs een handig instrument om het publiek warm te maken voor een bepaalde film. Soms worden deze nummers speciaal voor de film gecomponeerd (zoals bijvoorbeeld voor Ciske de Rat en Op Hoop van Zegen), soms kiest men voor bestaande nummers (zoals vrij recent De gelukkige Huisvrouw en Komt een Vrouw bij de Dokter). Veel van de nummers krijgen ook een eigen videoclip of (nieuwe) single-release, geheel in stijl van de film, waardoor de relatie tussen film en muzieknummer wordt vergroot en de herkenning bij het publiek stijgt.

Selectie
Hieronder een selectie van drie memorabele titelsongs uit de jaren tachtig, variërend van nostalgie tot ontroering. Eerder selecteerden we al deze drie.

–       Amsterdamned (1988), ‘Lois Lane – Amsterdamned’

–       De Prooi (1985), ‘Liesbeth List – Alleen’

–       Brandende Liefde (1983), ‘John Lion – Brandende Liefde’

2 gedachten over “De drie … memorabele titelsongs uit de 1980s (2)

 1. Ten behoeve van verzamelaars en liefhebbers van Nederlandse speelfilms.

  Alle drie films zijn op dvd uitgekomen. “Amsterdamned”, een first Floor Productie, is op dvd uitgebracht door Valkieser Publishing Authoring en Ecoding: Valkieser Solutions.
  “De Prooi” is op dvd uitgekomen in de Hollands Glorie reeds van Bridge Entertainment (bestelnummer 2445664).
  “Brandende liefde” is op dvd uitgekomen en opgenomen in De Rob Houwer Collectie.

  Van Lois Laine verscheen op vinyl de single “Amsterdamned” op WEA 248 061-7 WE 171. Eveneens als vinylsingle is “Alleen”, de titelsong van “De Prooi” verschenen (EMI). Daarnaast is er ook een elpee verschenen met nummers uit deze film. De composities zijn van Henny Vrienten, die ook voor de productie van deze soundtrack tekende.
  Daarnaast is de door Laurens van Rooyen gecomponeerde muziek van de film “Brandende Liefde” ook op elpee verschenen. De titelsong van Johnny Lion is ook op vinylsingle uitgebracht.

Reacties zijn gesloten.