web analytics

De drie … Middeleeuwse films

Reacties zijn gesloten

kruistochtinspijkerbroek

De oorlogsjaren zijn al decennialang een geliefd onderwerp voor zowel Nederlandse als buitenlandse filmers. Maar hoe zit dat met de Middeleeuwen? Neerlands Filmdoek selecteerde drie Nederlandse films die zich afspelen in deze even harde en rauwe als aantrekkelijke periode uit de wereldgeschiedenis.

De Middeleeuwen in de Nederlandse film
Wie aan een eventuele relatie tussen de Middeleeuwen en de Nederlandse film denkt, zal al snel Jos Stelling in gedachten krijgen. De Utrechtse filmer heeft altijd al een fascinatie met de periode gehad. Zijn eerste twee films (Mariken van Nieumeghen en Elckerlyc) waren reeds imposante epossen over die tijd, en met De Vliegende Hollander (1995) maakte hij de grootste Nederlandse film over de Middeleeuwen tot dan toe, welke ook vandaag de dag op met name visueel gebied nog grote indruk maakt.

Niet alleen voor films gericht op een volwassen publiek zijn de Middeleeuwen een aangenaam en gewild tijdsbeeld, ook het jeugdige publiek is al meerdere malen getrakteerd op Middeleeuws spektakel. Denk bijvoorbeeld aan zowel de serie als film Floris (1969 en 2004), de film Mariken (2000) en de miljoenenproducties Kruistocht in Spijkerbroek (2006) en De Brief voor de Koning (2008). Ook de Limburgse jeugdfilmer Henk van der Linden situeerde enkele van zijn films, zoals Het Verraad van de zwarte Roofridder (1962) en Vrijbuiters van het Woud (1965), in de aantrekkelijke tijd van ridders en kastelen.

De drie … Middeleeuwse films

De Leeuw van Vlaanderen (1985)
Oké, hoofdzakelijk een Vlaamse productie (weliswaar met een aardige Nederlandse inbreng), maar dat mag de pret niet drukken. Deze ambitieuze film van Hugo Claus over de Guldensporenslag in 1302 kostte destijds nog geen 2 miljoen euro, kende een cast van 150 acteurs en voor de massascènes waren nog eens 3000 figuranten nodig. Het was, zeker voor die tijd, een hele onderneming. De aankleding, decors en locaties zijn indrukwekkend, het scenario, de acteerprestaties en de plot een stuk minder. Door de grootse opzet echter hoe dan ook interessant om eens te zien.

De Vliegende Hollander (1995)
Nadat hij in de jaren zeventig al twee Middeleeuwse spektakelstukken had verfilmd (Mariken en Elckerlyc), wilde Jos Stelling met de groots opgezette internationale co-productie De Vliegende Hollander voor eens en altijd afrekenen met zijn fascinatie voor deze rauwe en harde tijd. Met een budget van zo’n 4,5 miljoen euro en meer dan 100 draaidagen bracht Stelling de Middeleeuwen in deze epische vertelling over een man die op zoek gaat naar zijn vermeende vader, de Vliegende Hollander, en naar zichzelf uitermate overtuigend naar het witte doek. Hoewel ook deze film plot- en karaktertechnisch niet geheel overtuigt, ademt De Vliegende Hollander in alles wat stoere jongens (en stiekem ook stoere mannen) zich van de Middeleeuwen voorstellen.

Kruistocht in Spijkerbroek (2006)
Nadat regisseur Ben Sombogaart in 2003 genomineerd werd voor een Oscar voor beste buitenlandse film met De Tweeling ging er een nieuwe wereld voor hem open. Het gaf de producenten van Kruistocht in Spijkerbroek ook meer mogelijkheden de financiering voor het miljoenenproject (zo’n 12 miljoen euro) rond te krijgen. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thea Beckman, werd uiteindelijk een Engelstalige epische vertelling met geavanceerde digitale technieken om de Middeleeuwen zo natuurgetrouw weer te geven. Ondanks dat het een jeugdfilm betreft, blijft het rauwe karakter van de periode overeind, wat ook direct voor enkele aangrijpende sequenties zorgt. Kruistocht in Spijkerbroek is een meeslepende, oprechte en ontroerende film geworden.

Een gedachte over “De drie … Middeleeuwse films

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse (em Vlaamse) films.

    Kruistocht i spijkerbroek is op dvd verschenen. Hetzelfde geldt voor De Leeuw van Vlaanderen, die, dacht ik, deel uitmaakt van de recent verschenen film(dvd)box met films van Hugo Claus. Tot slot De Vliegende Hollander. Deze dvd maakt deel uit van de Jos Stelling box..

Reacties zijn gesloten.