Wie aan Nederlandse films over de middeleeuwen denkt, denkt aan Jos Stelling. Met Mariken, Elckerlyc en De vliegende Hollander maakte de cineast enkele imposante epossen over deze boeiende periode uit onze geschiedenis. Ridders komen er echter niet tot nauwelijks in voor. NeerlandsFilmdoek selecteerde drie Nederlandse films waarin ridders een belangrijke rol spelen.
Vrijbuiters van het Woud (1965)
Met zeer beperkte middelen en volledig in eigen beheer maakte Henk van der Linden van de jaren veertig tot en met tachtig ruim veertig amusante films voor de jeugd. Van avonturen over bekende (strip)helden als Pim Pandoer, Billie Turf en Dik Trom tot verhalen uit eigen koker; Van der Linden draaide er zijn hand niet voor om. Midden jaren zestig bedacht hij zo een avontuurlijk verhaal over de jonge Robert, Hilde en John, die moeten strijden tegen de gemene graaf Diederik. Voor exterieurshots maakte Van der Linden gebruik van onder andere Kasteel Hoensbroek, de interieurs bouwde hij verbluffend knap in zijn eigen studiootje. Een van de hoogtepunten van de film betreft een actiescène waarin een huisje in het bos afbrandt na bestookt te zijn met vuurpijlen. Vlot, nostalgisch vermaak.
Floris (2004)
De oorspronkelijke serie was in 1969 een groot succes op de Nederlandse televisie, de film Floris deed het in 2004 beduidend minder. De stoere Rutger Hauer werd vervangen door een nichterige Michiel Huisman, een spannend avontuur omgetoverd tot een parodie. Niet altijd even leuk, maar wel onderhoudend. De grauwe middeleeuwse sfeer is in Jean van de Velde’s historische epos ver te zoeken; ridders lijken inspiratie te hebben opgedaan bij Bassie & Adriaan, de aankleding oogt verrassend eigentijds en kleurrijk, en hard of ruw wordt het nergens. Vechten met stoeipoezen en oer-Hollandse kazen als wapen gebruiken – het kan in Van de Velde’s familiefilm allemaal.
De Brief voor de Koning (2008)
Aardige jeugdfilm naar het gelijknamige, populaire boek van Tonke Dragt. De zestien-jarige Tiuri staat aan de vooravond van zijn ridderschap. Maar in plaats van braaf één nacht in stilte te waken in de witte kapel, gaat hij er op uit met ‘een brief voor de koning’. De tocht die volgt staat bol van ridders, achtervolgingen en zwaardgevechten. In tegenstelling tot Floris, weet De Brief voor de Koning wel een meeslepende, grauwe sfeer op te roepen en ogen de locaties – er werd onder andere gefilmd in Schotland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg – authentiek en tot in de puntjes verzorgd. Zoals het een klassieke ridderfilm betaamt, loopt Tiuri tijdens zijn tocht ook een heuse prinses tegen het lijf, die meer voor hem is dan zomaar een vriendin.