web analytics

De filmposter: 1969-1971

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1969-1971.

1969: Ibiza, Zon en Zonde
Waar op de poster van To Grab the Ring (1968) al gerefereerd werd aan de vrijere moraal van de jeugd en jong-volwassenen eind jaren zestig, begin jaren zeventig, werd het affiche van Ibiza, Zon en Zonde nog explicieter. Naast het frontaal in beeld gebrachte vrijende koppel kopte de poster ook: “Wat u hier ziet, ziet u zelfs niet in de spiegel!” En, nog minder aan de verbeelding over latend: “In de Nederlandse sexfilm van Roeland Kerbosch.” Al het andere was bijzaak. Een nieuwe weg was ingeslagen.

ibizazonzondeposter

1970: Allemaal naar Bed
De Nederlandse filmwereld had een succesformule ontdekt. Inspelend op wat er over de grens gebeurde, dook ook in Nederland naakt steeds meer op in de cinema. Dat de tijd er rijp voor was en de maatschappij en (grotendeels) accepteerde, bleek ook uit de publiciteitsuitingen rond de films. Wulpse vrouwen en expliciete aankondigingsteksten op affiches waren niet langer een taboe. Op de getekende poster van Allemaal naar Bed van Dick Visser poseert een wellustige en verleidelijke vrouw boven op ‘het bed’.

allemaalnaarbedposter

1971: Blue Movie
Dé filmklassieker uit de periode van de seksgolf in de vaderlandse filmindustrie Blue Movie, in beeld weinig subtiel en suggestief, werd begeleid door een vrij abstracte poster; pontificaal naakt, zoals in de film zelf, is op het affiche in ieder geval niet te zien. Opvallend is dat er vooral nadruk wordt gelegd op al het gedoe rondom de film met de filmkeuring: “Een film die iedereen zien mag!” Enkele van de hoofdrolspelers worden zowel in naam als beeld benadrukt.

bluemovieposter

Een gedachte over “De filmposter: 1969-1971

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    “Ibiza, zon en zonde” is uitgebracht in de serie Nederlandse Filmklassiekers van het Filmmuseum. “Allemaal naar bed” is bij mijn weten noch op video, noch op dvd verschenen. “Blue Movie” is wel op dvd uitgebracht (in de Wim Verstappen-reeks).

Reacties zijn gesloten.