web analytics

De filmposter: 1975-1977

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1975-1977.

1975: Mijn Nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra
De films van $corpio stonden bekend om hun vrije moraal; veelal bedachten Pim & Wim verhalen waarin genoeg ruimte was voor zowel mannelijk als vrouwelijk naakt. Opvallend is dan ook dat de filmposter van Pim de la Parra’s Mijn Nachten met … een hoofdzakelijk zwart affiche presenteert. Enkel de tekst “Een sex & psycho suspense mystery thriller” refereert naar de ‘erotische’ inhoud van de prent.

postermijnnachtenmet

1976: Alle Dagen Feest
Producent Matthijs van Heijningen maakte in 1976 een filmvierluik naar het gelijknamige boek van Remco Campert. Vier jonge regisseurs namen elk een hoofdstuk voor hun rekening. Op het verder weinig verheffende affiche van de film staan drie elementen centraal: schrijver Remco Campert, de populaire acteur Peter Faber en de titel van Camperts boek. Naast de namen van de vier regisseurs worden ook producent Van Heijningen en cameraman Theo van de Sande genoemd.

posteralledagenfeest

1977: Soldaat van Oranje
In dit artikel plaatsten we reeds diverse posters en DVD-affiches van Soldaat van Oranje. Deze zijn veelal grotesk en ‘druk’. Het officiële affiche is echter de eenvoud zelve en juist daardoor een klassieker geworden. Net als in de trailer en de intro van de film bestaat ‘de achtergrond’ enkel uit de Nederlandse vlag. De poster van “Nederlands Grote Speelfilm” wordt verder opgefleurd door een grote hoeveelheid namen van cast- en crew-leden, waarbij er een kleine nadruk wordt gelegd op hoofdrolspeler Rutger Hauer, regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houwer.

postersoldaatvanoranje

Een gedachte over “De filmposter: 1975-1977

  1. Ten behoeve van de verzamelaars van Nederlandse speelfilms

    “Mijn nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Bill en Sandra” en “Soldaat van Oranje” zijn op dvd verschenen. “Alle dagen feest” is enkel op video uitgekomen en schreeuwt om een dvd-uitgave.

Reacties zijn gesloten.