web analytics

De filmposter: 1978-1980

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1978-1980.

1978: De Mantel der Liefde
De Mantel der Liefde moest een breed publiek aanspreken. Regisseur Adriaan Ditvoorst had hier een arsenaal aan grote namen uit de filmwereld voor tot zijn beschikking. Op het affiche echter wordt vooral de nadruk gelegd op het provocatieve karakter van de prent, terwijl de film – uitgebracht in 1978 – rijkelijk laat inspeelde op zowel de seksuele revolutie (de pastoor die richting het (gekuiste) kruis van een vrouw kijkt) en drang naar (geloofs)vrijheid (“Adriaan Ditvoorst’s schokkende persiflage op De Tien Geboden”). Of het aan de poster lag zullen we nooit weten, maar een kassucces werd De Mantel der Liefde niet.

mantelderliefdeposter

1979: Kort Amerikaans
Na ‘Turks Fruit’ moest in 1979 ook ‘Kort Amerikaans’ van schrijver Jan Wolkers geloven aan een verfilming. Regisseur Guido Pieters verfilmde het boek vrij letterlijk en nauwgezet, maar zeker niet onverdienstelijk. Het affiche volgde qua look dat van het originele boek eveneens vrij eenduidig. De witte achtergrond met grote rode en blauwe letters worden op de poster echter vergezeld door namen van cast- en crewleden en de vermelding dat Wolkers’ “meest verkochte boek nu ook een film is”. Opvallend genoeg ligt de nadruk vooral op Wolkers en het boek, en niet op de makers van de film.

kortamerikaansposter

1980: Lieve Jongens
Net als Wolkers was Gerard Reve een veelgelezen schrijver zo eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Opvallend aan dit filmaffiche zijn niet zozeer de roze rand en letters, maar de provocatieve afbeelding – na de seksuele revolutie in de Nederlandse film doorbraken films eind jaren zeventig en tachtig ook taboe’s op het gebied van homoseksualiteit – waarin we de suggestie zien dat een pastoor zijn zegen uitspreekt over de drie homoseksuele personen voor hem en het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de reactie van Reve zelf op de film: “Een pracht film!!”.

lievejongensposter

Een gedachte over “De filmposter: 1978-1980

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    “De mantel der liefde” is eerder verschenen op video en later als dvd opgenomen in de Adriaan Ditvoorstbox met (bijna) zijn complete werk. “Kort Amerikaans” is zowel op video als later op dvd verschenen. “Lieve Jongens” is enkel op video verschenen (Movie Select).

Reacties zijn gesloten.