web analytics

De Keuze van: Martin van Waardenberg – Van God Los

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Op alweer de vijfde editie van dit jaar kiest Martin van Waardenberg voor Van God Los van Pieter Kuijpers. 

 

Martin van Waardenberg, in het theater vooral bekend door het duo Waardenberg & De Jong, is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol van ‘De Majoor’ in Loenatik de Moevie en de gelijknamige serie omtrent een aantal ‘gekke’ typetjes. Daarnaast speelt hij nog rollen in bekende series als Sesamstraat, Wij Alexander en Kleine Pauze. Zijn favoriete Nederlandse film betreft de harde misdaadfilm Van God Los (2003) van regisseur Pieter Kuijpers.

 

 

Van God Los (2003)
De film vertelt het harde en dramatische verhaal van de Limburgse ‘Bende van Venlo’. De 17-jarige scholier Stan sluit vriendschap met de 3 jaar oudere kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zo veel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze.

 

Van God Los is een groot meesterwerk van filmmaker Pieter Kuijpers, die ook tekende voor de regie van de veelal bekroonde film Off Screen. Kuijpers kenmerkt zich door een geheel eigen stijl, die door de nauwe en betrokken samenwerking met cameraman Bert Pot zijn uitwerking zelden mist. Het is één groot visueel spektakel. Telkens weer wordt je opgezogen en meegesleept in de wereld van de twee vrienden. De mysterieuze soundtrack en symbolische beelden dragen bij aan de sfeer. De rauwe en realistische weergave is indrukwekkend, ontroerend en beukt op je in. Cinema op zijn best.

 

Martin van Waardenberg over de film: “Wat ik goed vind aan de film is dat er met een enorme onverschilligheid vermoord wordt, wat in schril contrast staat met het zachte Limburgse accent van de personages. Er wordt erg goed geacteerd in de film, je kan je goed inleven in de personages waardoor je makkelijk meegaat in de tragiek van het verhaal. Goed geregisseerd, goed gedraaid, erg goede film.”

 

De keuze van Martin van Waardenberg: Van God Los
03-10, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.