web analytics

De Keuze van: Sanne Wallis de Vries – De Dream

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Sanne Wallis de Vries koos voor De Dream uit 1985, geregisseerd door Pieter Verhoeff.

 

De cabaretière Sanne Wallis de Vries werd in 1971 geboren in Amsterdam. Tijdens haar studie in Utrecht volgde ze kleinkunstlessen bij Selma Susanna. In 1995 deed ze mee aan het Leids cabaretfestival, waar ze zo opviel dat ze mee mocht doen aan de ‘comedytrain’ van Raoul Heertje. In 1996 won ze op het Leids cabaretfestival niet alleen de prijs van de jury, maar ook van het publiek. Daarna is het snel gegaan en stond ze veelvuldig in het theater. Tegenwoordig is ze vooral bekend door de typetjes die ze speelt in het satirische, avondvullende programma Koefnoen.

 

 

De Dream (1985)
Haar keuzefilm betreft het Friese plattelandsdrama De Dream, van Pieter Verhoeff met hoofdrollen voor Peter Tuinman, Joke Tjalsma en Huub Stapel. 

 

De Dream is het liefdesverhaal van Wiebren Hogerhuis en Ymkje Jansma. Wat voor haar werkelijkheid moest worden, was voor hem een voorbijgaande verliefdheid. Wanneer Ymkje wordt afgewezen is de leugen haar wraak. Ze verklaart tijdens de tumultueuze rechtszitting Wiebren herkend te hebben als een van de inbrekers in de boerderij van Haitsma. Ook de kameraden uit de socialistische beweging laten de broers Hogerhuis in de steek, omdat de werkelijke daders deel uit maken van die beweging. Zullen de broers er ooit in slagen hun onschuld te bewijzen?

 

De Dream is een sterke, spannende film, die het vooral moet hebben van het uitstekende spel en de onovertroffen sfeersetting. Sanne Wallis de Vries deelt deze mening: “Naast goed acteerwerk is het een heerlijke film qua vormgeving en drama. Bovendien een goed scenario, want het blijft spannend, boeiend en bouwt mooi op, terwijl het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.”

 

Ondanks dat ze zelf niet in Friesland heeft gewoond, doet het geheel haar toch erg verlangen naar het Friese landschap: “Van mijn moeders kant is mijn familie Fries. Als je wel eens op het Friese land bent geweest, voel je bij deze film de aanwezigheid ervan; je kunt het bijna ruiken. Het zorgt voor een rare nostalgie; terugverlangen naar een tijd die je helemaal niet meegemaakt kunt hebben, maar die waarschijnlijk in je bloed of in je genen zit of in de stem van je Beppe die over haar Beppe vertelt.

 

De film trok destijds ‘slechts’ een ruime 100.000 bezoekers, maar had meer verdiend. Morgenavond dus een kleine herkansing.

 

De keuze van Sanne Wallis de Vries: De Dream
04-10, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.