web analytics

De Keuze van: Thomas Acda – Het Stenen Vlot

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Thomas Acda trapt op 27 september af met Het Stenen Vlot, een film van George Sluizer uit 2002.

 

Hoewel velen bij Thomas Acda in eerste instantie zullen denken aan de liedjes die hij samen met Paul de Munnik maakte, heeft Acda ook een bijzonder talent voor komedie. Samen met De Munnik staat hij al jarenlang in het theater, waar de twee programma’s verzorgen die doorspekt zijn met cabaret en muziek. Acda heeft echter ook al een redelijke acteercarrière achter de rug. Met rollen in komedieseries als In Voor en Tegenspoed, All Stars en in de speelfilm naar deze laatste serie, weet hij als geen ander waar komedie voor staat. Wie nu verwacht dat Acda’s favoriete Nederlandse film dan wel een komedie zal zijn, komt echter bedrogen uit.

 

 

Het Stenen Vlot (2002)
Zijn keuze betreft namelijk Het Stenen Vlot, van regisseur George Sluizer. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van José Saramago, vertelt het verhaal van vijf personen met bijzondere gaven die met elkaar in contact komen door een magische gebeurtenis: een breuk tussen Frankrijk en Spanje. Geen politieke of andersoortige maatschappelijke breuk, maar een letterlijke breuk tussen beide landen: het Iberisch schiereiland drijft weg van Europa. 

 

George Sluizer maakte van Het Stenen Vlot een prachtig ogende, surrealistische film; sfeervol en vermakelijk, maar niet diepgaand of ‘catchy’. Hiervoor laat de film te veel kansen onbenut, is er te weinig spanning en wordt er over de gehele linie niet sterk genoeg geacteerd. Dat het gegeven intrigerend is en dat de film technisch gezien van hoog niveau is, wordt zo helaas bijzaak.

 

Eén van de doelen van de directie met dit programma-onderdeel is het ontlokken van discussie tussen – in dit geval – Thomas Acda, het publiek en eventueel de makers. Dat er over Het Stenen Vlot genoeg valt te discussiëren, weten we al sinds de première vijf jaar geleden. De ene recensent prees het filosofische en symbolische karakter van het verhaal, terwijl de ander niet meer zag dan enkel een mooi omhulsel. Thomas Acda schaart zich achter de lyrische reacties: “Geweldig idee! Prachtig uitgewerkt. De fantasie, de verbeelding, de beelden, ik vind het een zalige film.” Te discussiëren valt er dus genoeg na afloop van de film. 

 

De keuze van Thomas Acda: Het Stenen Vlot
27-09, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.