web analytics

De Keuze van: Vincent Bijlo – Familie

Reacties zijn gesloten

Net als de voorgaande jaren is ook dit jaar aan een aantal bekende Nederlanders gevraagd hun favoriete Nederlandse film aan het publiek te presenteren. Dit jaar koos de directie van het festival – met het oog op de speciale aandacht die er aan komedie wordt besteed – om zes cabaretiers hun keuze te laten verantwoorden en presenteren. Vincent Bijlo koos voor Familie, een film van Willem van de Sande Bahuyzen uit 2001.

 

Vincent Bijlo is een Nederlands cabaretier en schrijver. Opmerkelijk is het feit dat hij al sinds zijn geboorte blind is. In eerste instantie dacht hij er dan ook aan om een ‘stomme’ film te laten zien, maar bedacht zich: “Waarom zou ik niet gewoon de mooiste film uitkiezen die ik ooit het gehoord? ” Het werd Familie van Willem van de Sande Bakhuyzen. “Een film die mij bij de strot grijpt en het onvermogen tot communicatie van mensen met gesmoorde ambities. Een film over al die mensen die niet weten wat ze met elkaar moeten, en toch zijn ze familie.”

 

 

Familie (2001)
Een film over het wel en wee van een familie, waarvan moeder Els sinds twee jaar weet dat ze kanker heeft. Er resten haar nog enkele maanden. Om nog een keer ‘leuk’ samen te zijn organiseert vader Jan een laatste familiereünie in Oostenrijk. Met tegenzin begeven hun kinderen, de maatschappelijk geslaagde zoon Nico met zijn kwebbelige vrouw Sandra en de zweverige dochter Bibi met haar als schrijver mislukte echtgenoot Von, zich richting een chalet in het besneeuwde Tirol. Terwijl de spanningen tussen Sandra en Nico in de auto al oplopen slaat dit sfeertje in het chalet al snel over op de rest van de familie, waarbij alle demonen uit het verleden uit de kast worden getrokken. In een dronken bui zorgt Nico ervoor dat de situatie escaleert. Terwijl iedereen met elkaar in de clinch ligt, zorgt moeder Els voor een verrassing.

 

Familie betekende voor de twee jaar geleden overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen zijn langspeelfilmdebuut. De film – voorzien van een uitstekend scenario en een prima stel acteurs en actrices – schepte door haar nauwkeurigheid, herkenbaarheid en dynamiek  hoge verwachtigen, die Van de Sande Bakhuyzen later met onder andere Cloaca, Leef! en Hotel Bellevue meer dan eens zou inlossen. Om 27 september 2005, vlak voor de première van Leef! overleed de regisseur aan de gevolgen van kanker. Hij werd 47 jaar oud.

 

Vincent Bijlo over de film: “Familie is een zeer herkenbare film over gesmoorde ambities, verstikkende familiebanden, het verschrikkelijke onvermogen van de hoofdrolspelers tot oprecht communicatie, maar het is vooral een film over mensen die worstelen met hun identiteit. Bovendien is het een van de weinige films die ik van het begin tot het einde goed kan volgen.”

 

De keuze van Vincent Bijlo: Familie
02-10, 19.30 uur, Rembrandt 2

Reacties zijn gesloten.