web analytics

De Magie van Kunst: Jeroen Willems – Over Grenzen

Reacties zijn gesloten

Amsterdam, 24 juli 2012JEROEN WILLEMSActeurFoto Felix Kalkman

Precies een jaar geleden overleed Jeroen Willems totaal onverwacht tijdens een repetitie in Carré. Slechts vijftig jaar werd de grandioze acteur, die onder meer te zien was in Nynke, Boven is het Stil en Majesteit. In De Magie van Kunst: Jeroen Willems – Over Grenzen (vanavond om 23.00 uur op Nederland 2) brengt Marijke Reijnders Willems in beeld en spreekt ze met naasten van de veel te vroeg overleden acteur.  

Ontdaan
Ontdaan. Zo voelden niet alleen de vele naasten van Jeroen Willems zich op 3 december vorig jaar toen het harde nieuws van zijn overlijden naar buiten werd gebracht, maar ook een groot deel van Nederland. De aimabele acteur (en zanger) mocht bij het grote publiek dan wel niet zo’n grote naam hebben als bijvoorbeeld Barry Atsma en Rutger Hauer, zijn kwaliteiten werden alom gewaardeerd. Zowel in binnen- als buitenland was Willems een gevierd en geprezen acteur, van mondiale allure.

Of het nu toneel, film of televisie betrof: Willems was op elk podium in zijn element. Zijn charismatische verschijning, zijn verfijnde stemgebruik en imposante (kleine of grote) mimiek wisten de kijker keer op keer te pakken en te raken. Als geen ander gaf hij personages een gelaagdheid mee die steevast balanceerde tussen twee extremen: charismatisch (sterk) en breekbaar.

In De Magie van Kunst: Jeroen Willems – Over Grenzen worden beelden van Willems tijdens repetities en fragmenten uit werken afgewisseld met interviews met goede vrienden van de acteur. Het zijn vooral deze momenten, en die waarop Willems Brel zingt, die de kijker in vervoering brengen. Een groot acteur  én mens is heengegaan. En dat besef doet, nog steeds, pijn.

Te zien: dinsdag 3 december, 23.00 uur op Nederland 2.

Lees ook ons eerbetoon aan Jeroen Willems en een selectie van drie van zijn beste rollen.