web analytics

DVD van de maand: Komt een Vrouw bij de Dokter

Reacties zijn gesloten

Eind deze maand verschijnt de Komt een Vrouw bij de Dokter, naar het gelijknamige boek van Kluun, op DVD en Blu-Ray. De film, van speelfilmdebutant Reinout Oerlemans, brak alle records aan de kassa’s en hield de gemoederen al maanden van te voren bezig. Lees hier, in aanloop naar de DVD-release, meer over de film.

Het boek
De bestseller ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ verscheen voor het eerst in 2003 bij Uitgeverij Podium en was de debuutroman van Kluun. Inmiddels zijn er in Nederland 800.000 exemplaren van verkocht, een ongekend hoog aantal waarmee het de langstlopende titel op de bestsellerlijst is. Tevens werd de roman vertaald in 26 talen. In 2006 won ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ de NS Publieksprijs.

Het boek, dat deels autobiografisch is, vertelt het verhaal van Stijn en Carmen. Een rijk en gezond stel. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ’s avonds in het nachtleven en op de vrouwen van Amsterdam, Miami en Breda.

Rechten
Eyeworks, het bedrijf van acteur, presentator en tv-producent Oerlemans, kocht drie jaar geleden de rechten van het boek. “We hebben regisseurs benaderd, maar die hadden niks met het boek of durfden er hun vingers niet aan te branden. Op een gegeven moment floepte ik eruit dat ik het wilde doen,” aldus Oerlemans.  Schrijver Kluun bemoeide zich in eerste instantie intensief met het script. “Het is een roman, maar gebaseerd op wat ik heb meegemaakt. Ik vond het belangrijk dat het script daar recht aan doet.” Hij heeft zijn kindje inmiddels uit handen gegeven.

“Tuurlijk ben ik bang,” bekende Oerlemans tijdens de bekendmaking van de cast. “Het is een nieuw metier en ik realiseer me dat ik nog nooit een millimeter heb gedraaid, maar ik heb ook zoiets van: kom maar op. Ik heb er een goed gevoel bij en ik stort me er volledig in.”

Debuut
Komt een Vrouw bij de Dokter betekende dus het regiedebuut voor Reinout Oerlemans. “Ik dacht wel even ‘Arnie gaat een film maken,” aldus Van Houten, die Carmen speelt, doelend op het personage uit de soap Goede Tijden, Slechte Tijden dat Oerlemans jaren speelde. Na een gesprek op het strand in Los Angeles, de Amerikaanse stad waar Oerlemans tegenwoordig woont, durfde de Zwartboek-ster het wel aan.  “Hij heeft mij totaal overtuigd. Het is een risico voor iedereen, maar dat is alles wat je doet. En ik heb wel vaker met regisseurs aan hun eerste film gewerkt.”

Ook acteur Barry Atsma (Stijn in de film) had eerst zo zijn bedenkingen. “Maar na ons eerste gesprek had ik zoiets van ‘ik ben helemaal om’.” Kluun zelf bekijkt het nuchter: “‘Komt een Vrouw bij de Dokter’ betekende ook mijn debuut. Ik heb alle vertrouwen in Oerlemans.”

Oerlemans over de cast
“Het verhaal is zeer treffend omdat het de liefde en strijd tussen twee mensen beschrijft, waarvan het leven dramatisch overhoop is gegooid. Carice van Houten kan als geen ander de rol van Carmen neerzetten. Sterk en breekbaar tegelijk, mooi en krachtig ondanks haar strijd tegen kanker. Ik ben erg blij met Barry Atsma als Stijn, die de keiharde macho ook gevoel en liefde meegeeft. Het is een zeer uitdagende rol, die Barry op het lijf geschreven is. En Anna Drijver, die in de rol van Roos er niet in slaagt Carmen en Stijn uit elkaar te drijven, is mijn ideale Roos. Sexy, spannend, maar vooral trouw en liefdevol. Ik mag dus mijn regiedebuut maken met zo’n getalenteerde cast. Ik ben er waanzinnig blij mee.”

Komt een Vrouw bij de Dokter werd in de zomer van 2009 opgenomen in onder andere Amsterdam, Miami en Barcelona.

Reacties
16 November vond in het Amsterdamse Tuschinki-theater de wereldpremière plaats van de film. Komt een Vrouw bij de Dokter is geen letterlijke adaptatie van het succesvolle gelijknamige boek van Kluun. Oerlemans en zijn crew hebben, naast veel schrapwerk en een grotere rol voor het perspetief van Carmen, een aantal fictieve scènes aan het geheel toegevoegd die de film van meer emotie en diepgang voorzien. Kluun: “Het boek was al niet hetzelfde als de werkelijkheid, en de film nog minder.” De schrijver toonde zich uiteindelijk begeesterd met het eindresultaat: “Reinout heeft het boek recht aan gedaan.” Aan een verfilming van het vervolg (‘De Weduwnaar’) denken zowel de schrijver als de regisseur nog niet, “maar als Reinout het wil doen, mag ie van mij,” aldus een tevreden Kluun.

De reacties van de pers waren grotendeels positief:

“KEVBDD is met opmerkelijk zelfverzekerde en ‘volwassen’ hand geregisseerd. Het verhaal wordt vlot verteld, zonder dat het tempo geforceerd aandoet. De beelden zijn fraai, zonder dat er sprake is van visuele krachtpatserij.” (HP/De Tijd)

“De verfilming van de bestseller van Kluun is een bijzonder effectieve bewerking, waarin geen enkele dialoog te lang duurt en de vertolkingen van ongekend hoog niveau zijn.” (Algemeen Dagblad)

“Oerlemans heeft flair, haalt het beste uit zijn acteurs en leverde een debuut af dat barst van het zelfvertrouwen.” (Sp!ts)

Harde kritiek kwam er echter ook:

“Als pamflet voor KWF Kankerbestrijding is Komt een vrouw bij de dokter zeker geslaagd. Als relatiedrama scoort de film matig.” (Zone 5300)

“Waar Verhoeven in 1973 de hemel boven de Nederlandse cinema openbrak, daar rijgt Oerlemans in snelle reclamestijl cliché aan cliché. Neuken en huilen doen we op popmuziek en opera, in die volgorde. Kom op.” (Trouw)

Publiek
Komt een Vrouw bij de Dokter was een regelrechte hit aan de kassa’s. In het eerste openingsweekend kochten meer dan 227.000 mensen een kaartje. De film verdiende hiermee in recordtempo de Gouden Film (meer dan 100.000 bezoekers). Ter vergelijking: kaskraker Zwartboek (2006) trok in het eerste weekend ruim 125.000 bezoekers en was daarmee na Flodder in Amerika! (1992) de meest succesvolle Nederlandse productie sinds jaren. Qua opbrengst was de opening van Komt een Vrouw bij de Dokter de succesvolste ooit; de film bracht ruim 1,5 miljoen euro op. Binnen zeven weken na de release bereikte de film de Diamanten Film status (1 miljoen bezoekers). Ook dit betekende een record. In totaal bezochten zo’n 1,2 miljoen mensen de film in de bioscoop.

DVD details Komt een Vrouw bij de Dokter
Stijn houdt van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en het lekkerste wijf van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is on top of the World. Hij heeft het gemaakt. Maar dan; borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo’s door doen ze of er niks aan de hand is.

Speelduur
ca. 109 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
27 april 2010
Verpakking
Digipack met slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Audiocommentaar
Making of
Verwijderde scènes
Introductie door Kluun
Reinout Oerlemans bij DWDD
Originele bioscooptrailer
Tv-spots
Premièreverslagen
Videoclip Kane – Love over Healing
Fotogalerij

Reacties zijn gesloten.