web analytics

Een greep uit NPS KORT! 2005-2007

Reacties zijn gesloten

Na de matige beginjaren heeft NPS KORT! vanaf 2003 een prima niveau weten vast te houden. NeerlandsFilmdoek selecteerde een aantal bijzondere films uit uiteenlopende genres die de NPS KORT! serie tegenwoordig rijk is.

Hanro Smitsman, die met Engel en Broer (2004) één van de hoogtepunten van de beginjaren regisseerde, laat in 2006 zien dat zijn eerste KORT! film geen gelukstreffer was. Raak laat het hart van ieder filmliefhebber sneller kloppen. De film wint een Gouden Beer in Berlijn, waar de jury schrijft dat Raak! op briljante wijze de thema’s liefde, woede en wanhoop behandelt en bovendien heel grappig is.

Bekijk Raak (2006) online

Ook opvallend is de thriller Weg (2007) van Daniel Bruce. Het is één van de weinige KORT! films die echt spannend is. De jonge regisseur heeft goed naar Amerikaanse thrillers gekeken en weet in korte tijd de stress en paniek van zijn hoofdpersonage voelbaar te maken.

Bekijk Weg (2007) online

Tegenover deze thriller vinden we aan de andere kant van het filmische spectrum het ingetogen, aparte Dialoogoefening (2005). Regisseur Esther Rots won met dit kunstwerkje een Gouden Kalf. De jury: “In niets lijkt deze productie op een gangbaar gemaakte korte film. De maker heeft een eigen verfrissende taal gevonden om het onderwerp zowel visueel als inhoudelijk van het begin tot het einde boeiend te houden. Zonder plot, heel herkenbaar en stijlvast verteld.”

Bekijk Dialoogoefening (2005) online

Twee eerdere korte films van Esther Rots, Speel met me (2002) en Ik ontspruit (2003), werden geselecteerd voor het Filmfestival in Cannes. De regisseur is dit jaar succesvol met de speelfilm Kan door huid heen (2009).

Lodewijk Crijns maake ooit de kunstfilm Met Grote Blijdschap (2001) en won daarmee zijn eerste Gouden Kalf, voor beste script. Hij schreef het scenario samen met Kim van Kooten. Crijns blijkt een veelzijdig filmmaker, want zijn NPS KORT! film Turkse Chick (2006) lijkt geenszins op zijn arthouse voorganger, maar is een vermakelijke multiculti komedie. Turkse Chick is zo sexy dat je bijna vergeet dat het een uitdagende en gedurfde, goed in elkaar stekende film is. De beelden, montage en het verhaal ondersteunen elkaar prima. Regisseur Lodewijk Crijns won met zijn korte film Dokter Vogel in 2004 een Gouden Kalf, maar Turkse Chick is spannender, grappiger en bovenal sexier. Met Loverboy (2003) en Hitte/Harara (2008) is Crijns later op de ingeslagen weg verder gegaan, maar met deze films wist hij geen uitzonderlijk niveau te bereiken.

Bekijk Turkse Chick (2006) online

Een greep uit de vaak prima, en vrijwel altijd frisse films die de NPS KORT! serie telt is hier getoond. Dit zijn zeker niet alle bijzondere films uit de serie, want de 2005-2007 lichting is van goede kwaliteit. Niet alle films overtuigen, maar vrijwel elke jaargang heeft een paar hoogtepunten die het geheel zeer aangenaam maken.

NPS KORT! 2008 is deze weken in één programma te zien in de bioscoop.

Reacties zijn gesloten.