web analytics

Festival vol beloftes

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival koos dit jaar ‘De Belofte’ als hoofdthema. Gedurende de anderhalve week zullen bezoekers merken hoe beloftes de Nederlandse filmwereld vullen. Met films van opkomende acteurs, regisseurs en andere talenten, aandacht voor de trailer in een speciale avond, en de zoektocht naar nieuw talent in twee losse programma’s; een voor acteurs (een openbare castingsessie o.l.v. Marco van Geffen), de ander voor mensen met een goede filmpitch in gedachten.

Jaar van beloftes
Het lijkt een goed jaar te zijn om juist dit thema te kiezen. Meer dan in andere jaren lijkt het alsof er dit jaar een flink aantal talentvolle acteurs en makers uit de luwte zijn opgestaan. In het filmprogramma van De Belofte zijn zes jonge acteurs en nog acht andere vaklieden opgenomen, maar daar zit nog lang niet iedereen tussen die dit jaar indruk heeft gemaakt.

Ontbrekende namen
Denk bijvoorbeeld aan Boudewijn Koole en Sacha Polak, die met hun speelfilmdebuten  Kauwboy en Hemel in de prijzen vielen op het Filmfestival van Berlijn. Hun films horen bij de beste van de Gouden Kalf-selectie. En dat waren niet de enige debuten die verassend goed uit de hoek kwamen. Anna van der Heide (Brammetje Baas) en Max Porcelijn (Plan C) kwamen allebei met een verfrissende en aanstekelijke eerste film. Schijnbaar uit het niets hebben we zo vier regisseurs erbij gekregen waar we de komende tijd op mogen letten. Geen van allen zitten ze bij de namen die het filmfestival selecteerde.

Niet dat de organisatie nou meteen slecht werk heeft geleverd. Ook in hun selectie zitten grote beloftes. De twee die daaruit naar voren springen zijn acteurs Reinout Scholten van Aschat en Hannah Hoekstra. Na een paar bijrolletjes bewees eerstgenoemde onlangs dat hij ook uitstekend een film kan dragen, in De Heineken Ontvoering. En ook Hoekstra had al wat korte ervaring, maar niets dat in de buurt kwam van haar gedurfde en gelaagde hoofdrol in Hemel.

Ontdekken
Het festival besteedt ook aandacht aan mensen die minder, of nog helemaal niet onder de aandacht zijn gebracht in de pers of door filmliefhebbers. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gehoord van visual effects supervisor Kasper Oerlemans? Of bent u al bekend met het werk van cameraman Jan Moeskops? Zo niet, dan kunt u daar tijdens het festival wat aan doen. Naast vertoningen van de films waar de veertien beloftes aan werkten, zijn ze ook een voor een te gast bij de talkshow.

Een overzicht
Het festival plaatst een aantal veelbelovende talenten uit diverse disciplines aan het prille begin van hun carrière in de spotlight waaronder zes acteurs en actrices: Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Niet alleen de zes acteurs, maar ook acht andere – binnen uiteenlopende filmdisciplines werkzame – beloftes vormen het uitgangspunt van het uit het Jaaroverzicht samengestelde filmprogramma van De Belofte: Iván Barbosa (regisseur), Catherine van Campen (regisseur), Iván López Núñez (regisseur), Jan Moeskops (cameraman), Kasper Oerlemans (supervisor visual effects), Aniëlle Webster (regisseur), Bart Westerlaken (filmcomponist) en Mirjam de With (regisseur).