web analytics

Filmjaarboek 2010/2011

Reacties zijn gesloten

De Nederlandse film deed goede zaken in 2010: er waren kassuccessen als New Kids Turbo en Komt een Vrouw bij de Dokter, en prachtige arthousefilms als Schemer en R U There?. Het zal de redactie van het Filmjaarboek 2010/2011 ook niet ontgaan zijn. Zoals gewoonlijk zijn alle films die het afgelopen jaar uitkwamen opgenomen. En wat staat er op de voorkant? Het onheilspellende silhouet van de Goedheiligman uit Dick Maas’ Sint, die uit de mist komt opdoemen.

Aandacht voor Nederlandse film
Sint was een van de meest spraakmakende films van 2010. Het Filmjaarboek besteedt er twee mooie artikelen aan: een over regisseur Dick Maas, die wordt uitgeroepen tot auteur van het jaar, de ander over de Nederhorror. In beide stukken wordt er een tijdslijn geschetst met bijpassende films, en leuke en interessante anekdotes. Een andere aardige toevoeging is een selectie van het Film1 Filmliefde Project, waarin bekende Nederlanders over hun favoriete films praten. Voor het Filmjaarboek zijn de antwoorden van de nieuwe generatie Nederlandse regisseurs opgenomen. Bijvoorbeeld: “Wat is je favoriete Nederlandse film?” Kees van Nieuwkerk (Sterke Verhalen): Het Zakmes, Reinout Oerlemans (Komt een Vrouw bij de Dokter): Soldaat van Oranje.

Catalogus
Maar waar dit jaarlijkse boek vooral om draait is de uitgebreide catalogus. Voor iedere film die in 2010 in onze bioscopen draaide, is alle informatie over de cast, crew, speelduur, etc. terug te vinden en is er – een paar uitzonderingen daar gelaten – een beschrijving met soms een korte mening van de recensent (een van de 27 filmjournalisten die aan het boek meewerkten) opgenomen.

Slaan we het boek bijvoorbeeld open op pagina 141, dan vinden we een heldere beschrijving (zelfs met kleurenfoto) van Lang & Gelukkig, waarin onder meer wordt vermeld welke prijzen de film op het afgelopen Nederlands Film Festival won. Tegenwoordig valt het natuurlijk ook allemaal op internet terug te vinden, maar als filmliefhebber is het toch lekker om alles in een overzichtelijk boek te hebben en rustig heen en weer te kunnen bladeren. En zo’n boek misstaat natuurlijk nooit in de verzameling.

Het filmjaarboek 2010/2011 is vanaf heden verkrijgbaar voor een adviesprijs van twintig euro.


264 pagina’s, full-color, formaat 17 x 24 cm
Uitgeverij International Theatre & Film Books ISBN 978 90 6403 7689