web analytics

De filmposter: 1981-1983

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1981-1983.

1981: Rigor Mortis
Niet omdat er een spannend of maatschappelijk verhaal achter het affiche schuil gaat, maar gewoon omdat hij best fraai is. De filmposter van Dick Maas’ onvolprezen Rigor Mortis heeft een cartooneske uitstraling en zet hiermee meteen treffend de toon van de film neer.

rigormortis

1982: De Boezemvriend
Begin jaren tachtig maakte André van Duin een tweetal redelijk succesvolle speelfilms. De Boezemvriend speelt zich af in de tijd van Napoleon en geheel in die sfeer werd een even sfeervol affiche vervaardigd. Wie goed kijkt (of eigenlijk hoeft dat niet eens) ziet Van Duins karakteristieke hoofd drie keer terugkomen. Opvallend ten tijde van de première was de bemoeienis van de filmkeuring met de film. Men vond dat Vanessa (de tweede vrouw van rechts) ‘op seksistische wijze was misbruikt’. Ook op de poster trekt haar decolleté direct de aandacht.

deboezemvriend

1983: Brandende Liefde
De grote films van Rob Houwer werden doorgaans weinig visueel aangeprezen op filmaffiches. Zowel Solaat van Oranje als Turks Fruit bijvoorbeeld kenden zeer sobere posters, zonder spectaculaire stills of afbeeldingen van acteurs en/of actrices. Ook Brandende Liefde werd in 1983 relatief ‘kaal’ aangeprezen. De poster probeert slechts door middel van verschillende kleuren en verschillende grootte van letters de kijkrichting van de toeschouwer te sturen met evenzo simpele teksten als “10 jaar na Turks Fruit”, “naar de roman van Jan Wolkers” en “Monique van de Ven in …”.

 brandendeliefde

2 gedachten over “De filmposter: 1981-1983

  1. Ten behoeve van verzamelaars en liefhebbers van Nederlandse speelfilms:

    ‘Rigor Mortis’ is, voor zover ik weet, nooit op (verhuur)video of dvd verschenen.
    “De boezemvriend’, geregisseerd door de in 1988 aan een hartaanval overleden Dimitri Frenkel Frank (ook bekend van “Hoge hakken, echte liefde”), is op (verhuur)video verschenen bij Video Garant. Bijzondere rollen in deze door Joop van den Ende geproduceerde film zijn die van wijlen Ischa Meijer en André Hazes. De eerste als sjofele herbergier, de tweede als een hielenlikkende commissaris. Ook Vanessa speelt er nog een ‘rondborstige’ rol in, die met een hoeveelheid grappen is omgven (“U heeft een bijzondere persoonlijkheid! In feite heeft U twee persoonlijkheden”). De film is opgenomen in en rond een klein kasteeltje in Houten.

    “Brandende liefde” is een verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers (wiens “Turks Fruit”, “Terug naar Oegstgeest”, Kort Amerikaans” en “Zomerhitte” ook zijn verfilmd). De film is geregisseerd door Ate de Jong, geproduceerd door Rob Houwer. De film kreeg matige kritieken en is door 400.231 mensen bezocht. De film is op (verhuur)video uitgekomen bij Video Screen en later – zonder extra’s, behalve dan een scene selctie – als dvd opgenomen in De Rob Houwer Collectie (bestelnummer 206217).

  2. Bij wijze van ’toegift”:

    De muziek van de film “Brandende liefde” is gecomponeerd door Laurens van Rooyen. De originele soundtrack is op elpee verschenen op Philips (bestelnummer 814 519-1). De titelsong wordt gezongen door Johnny Lion.

Reacties zijn gesloten.