web analytics

De filmposter: 1990-1992

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1990-1992.

1990: Ava & Gabriel – Un Historia di Amor
Terwijl veel Nederlandse films het in 1990 moesten stellen met een conventioneel affiche, werd Felix de Rooys Ava & Gabriel vergezeld door een fraai geschilderde poster. Geen rits namen van ‘bekende’ makers die de mensen naar de zalen moesten lokken, de nadruk lag vooral op de indruk van de sfeervolle afbeelding zelf. Veel bezoekers trok de film echter niet.

avagabrielposter

1991: De Zondagsjongen
In 1991 maakte Pieter Verhoeff met De Zondagsjongen een film naar het gelijknamige boek van Cherry Duyns. De film gaat over Anton Berg, een in 1944 geboren jongen uit een Duits (moeder) – Hollands (vader) artiestenduo, die annno 1988 tv-programma’s maakt. Anton heeft er gedurende vele jaren grote moeite mee dat hij half Duits is. Het affiche richt zich duidelijk niet op een groot publiek en kenmerkt zich door een grauwe en sobere vormgeving. Opvallend – met name door de Duitse en Nederlandse vlag in de ogen van de jongen – is hij echter wel.

dezondagsjongenposter

1992: Flodder in Amerika!
Er kon geen enkel misverstand over bestaan: Flodder in Amerika! buurde vrij letterlijk voort op het succes van Flodder in 1986. Het affiche is exact hetzelfde vormgegeven als dat van zijn voorganger, enkel zijn de attributen die de Flodders bij zich dragen (grotendeels) vervangen door Amerikaanse kenmerken. Ma Flodder poseert als het vrijheidsbeeld.

flodderinamerikaposter

Een gedachte over “De filmposter: 1990-1992

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:
    Ava & Gabriel (Een liefdesgeschiedenis) van Felix de Rooy & Norman de Palm is op (koop)video verschenen bij Moskwood Video (bestelnummr: 2419) en bij mijn weten niet op dvd uitgekomen.
    Flodder in Amerika is indertijd op video uitgekomen bij CIC-Video (bestelnummer: 35009) en eerst jaren later op dvd verschenen (en nu – anno 2014) – nog wel verkrijgbaar bij, onder anderen, Blokker.
    De Zondagsjongen van Pieter Verhoeff is op (koop)video verschenen bij Columbia Tristar Home Video (bestelnummer: CVT 15684). Bij mijn weten is de film niet op dvd verkrijgbaar.

Reacties zijn gesloten.