web analytics

Gast van het jaar: Monic Hendrickx

Reacties zijn gesloten

Jaarlijks staat er op het Nederlands Film Festival een speciaal persoon centraal. Iemand die op een bepaalde manier belangrijk is of is geweest voor de Nederlandse filmwereld. Dit jaar wordt actrice Monic Hendrickx (1966) in het zonnetje gezet. De veelzijdige actrice, die onder meer hoofdrollen speelde in De Poolse Bruid (1998), Nynke (2001) en Nadine (2007), wordt geëerd met een speciaal programma waarin haar oeuvre en de mens Monic Hendrickx centraal staan.

 

 

 

Veelzijdig
Monic Hendrickx debuteerde in 1995 op het witte doek met een bijrol in Aletta Jacobs, het hoogste streven. Drie jaar later had ze haar eerste hoofdrol te pakken. In De Poolse Bruid gaf ze op indrukwekkende wijze gestalte aan een Poolse vluchtelinge, die terechtkomt op het landgoed van een stugge boer. Ondanks dat er sindsdien pas tien jaar zijn verstreken, is Monic Hendrickx niet meer weg te denken uit de Nederlandse filmwereld. Rustig heeft de actrice het ook niet; niet minder dan dertig rollen in uiteenlopende producties – van arthouse tot commercieel – hebben inmiddels de revue gepasseerd.

 

De veelzijdigheid van Hendrickx wordt hiermee benadrukt. Het spelen van een vlotte, komische huismoeder met een nogal eigenaardige karakteromslag in Amazones gaat haar net zo makkelijk af als de vertolking van een vrouw in midlife-crisis in het dramatisch geladen Leef!. Ook het spelen van personages in historische films slaat de actrice niet af: zo vertolkte ze onder meer rollen in kostuumfilms als Kees de Jongen en De Brief voor de Koning.

 

Menselijk
Hendrickx weet in vrijwel elk karakter dat ze speelt de balans tussen subtiel en direct spel te bewaren. Ook heeft de actrice een natuurlijke, alledaagse uitstraling, die haar sterrendom misschien in de weg zit en een doorbraak in het door velen als walhalla geziene Hollywood bemoeilijkt, maar er wel voor zorgt dat je als kijker makkelijk met haar meegaat. Nooit heb je het gevoel te kijken naar een actrice; Hendrickx slaagt er als geen ander in een rol eigen te maken. De inmiddels tweeënveertig-jarige actrice is nog lang niet uitgespeeld. Recentelijk was ze nog te zien in De Brief voor de Koning en Unfinished Sky, een Engelstalige remake van De Poolse Bruid. Vanaf begin oktober is ze te bewonderen in de nieuwe Carry Slee verfilming Radeloos.

 

Het Nederlands Film Festival eert Monic Hendrickx door een speciaal programma rond de gast van het jaar te presenteren. Zo worden onder andere twintig films waarin de actrice te zien is op het festival vertoond, wordt er tijdens het festival speciaal een korte film gedraaid waarin Hendrickx de hoofdrol zal spelen en zal ze veelvuldig te gast zijn bij de talkshow en andere belangrijke en interessante programma-onderdelen.

Reacties zijn gesloten.