Niet alleen het filmfestival bereikt dit jaar een belangrijke leeftijd, maar ook beeldend kunstenaar en animatiefilmer Rupert van der Linden. Het Nederlands Film Festival viert zijn tachtigste verjaardag met een overzicht van zijn filmisch oeuvre. Het is vandaag de opening van het programma In het vizier.
Stripverhalen
Meest bekend werd Van der Linden misschien nog wel met de serie stripverhalen die hij samen met Jan Blokker tussen 1961 en 1963 maakte. Ze maakten o.a. een persiflage op de Nederlandse filmwereld. Het stripverhaal, Mr. Van Kwikschoten en de speelfilm, wordt ter gelegenheid van de terugblik in boekvorm uitgegeven.
Onderwijsfilms
Van der Linden begon zijn carrière als illustrator bij de Nederlandse Onderwijs Film. Hij maakte daar o.a. De goochelaar ontgoocheld, een korte onderwijsfilm om leerlingen te helepn een opstel te schrijven of een spreekbeurt te houden. Van der Linden zette er later zelf muziek onder.
Eigen animaties
Naast de illustraties en stripverhalen wierf hij bekendheid met het ontwerpen van filmtitels, zoals die van De werkelijkheid van Karel Appel (1962). Zo begon er langzaam een fascinatie voor animatiefilm te ontstaan. Hij maakte geen filmpjes meer voor onderwijs, maar bedacht zelf korte verhalen. Na het strip-succes met Jan Blokker maakte hij een aantal korte animatiefilms, zoals De bloemen (1967) en Mister X (1969). Voor televisie maakte hij later een aantal voorlichtingsfilmpjes van Postbus 51.
Het oeuvre dat het Nederlands Film Festival van de tekenkunstenaar vertoont gaat niet verder dan midden jaren ’70. Van der Linden zou zich later in zijn carrière alleen nog concentreren op vrij tekenen en schilderen.
Het programma In het vizier brengt vanaf vandaag dagelijks een programma dat zich concentreert op het oeuvre van een filmmaker. Onder meer Herman van der Horst en Jan Musch & Tijs Tinbergen komen nog aan bod.