Op 19 april brengt Paramount Home Entertainment de Nederlandse dramaserie Juliana uit op dvd. Deze biografische miniserie over tien jaren uit het leven van prinses Juliana deed vooraf nogal wat stof opwaaien. Zo weigerde het Stimuleringsfonds wegens “onvoldoende kwaliteitsverwachting” geld te steken in de productie en liet scenarioschrijver Hugo Heinen om dezelfde reden zijn naam van de begin- en eindcredits schrappen.
Juliana
Het verhaal begint in 1927. De jonge prinses wil gaan studeren. Moeder Wilhelmina is het er aanvankelijk niet mee eens. Uiteindelijk krijgt Juliana toch haar zin en mag ze samen met drie vriendinnen een studie starten aan de rijksuniversiteit te Leiden. Hierbij wordt ze constant in de gaten gehouden door beveiligingsmensen van het Koninklijk huis. Na twee jaar sluit Juliana de studie af en krijgt ze een eredoctoraat. In de jaren hierna wordt ze rustig ingeleid in het leven van een vorstin en raakt ze betrokken bij maatschappelijke kwesties. De serie eindigt in 1937, nadat Juliana trouwt met prins Bernhard.
Juliana werd vorig jaar november door de EO met succes uitgezonden op televisie. Gemiddeld trok elke aflevering ruim één miljoen kijkers. Een flinke opsteker voor de makers, die vooraf op nogal wat tegenstand stuitten.
De serie
Na het grote succes van de dramaserie Wilhelmina in 2001 en het overlijden van prinses Juliana op 20 maart 2004, ontstonden er al snel plannen om een miniserie te maken over het leven van Juliana. Beoogd hoofdrolspeelster was actrice Tjitske Reidinga (De Passievrucht, Ja Zuster, Nee Zuster). Voor de regie dacht men aan Robert-Jan Westdijk (Zusje, Phileine zegt Sorry) en het scenario zou worden geschreven door Hugo Heinen (Off Screen, Pleidooi). Vol goede moed ging deze aan de slag om filmisch de periode te beschrijven waarin Juliana volwassen en gevormd werd: een periode waarin ze de transformatie doormaakte van onzekere prinses naar een ware vorstin.
Toen de EO zich met het scenario begon te bemoeien, bleek echter al snel dat Heinen weinig vrijheid had. Diverse details en onderwerpen werden door de EO als te controversieel ervaren en dienden derhalve geschrapt te worden, of in ieder geval niet prominent aanwezig te zijn. Het bleek voor de scenarioschrijver niet het enige probleem te zijn, want toen het Stimuleringsfonds wegens “onvoldoende kwaliteitsverwachting” weigerde subsidie te verlenen, slonk het budget van ruim 4 miljoen euro naar 1,6 miljoen. Beoogd regisseur Robert-Jan Westdijk weigerde vervolgens de serie te draaien, omdat volgens hem het budget hiervoor ontoereikend was. Heinen liet zijn naam uiteindelijk van de credits verwijderen, omdat hij geen vertrouwen meer had in een goed eindresultaat
Als vervangend regisseur werd Robin Pera (Ha die Pa!, Zoop) aangesteld, die in de zomer van 2006 in een rap tempo de benodigde scènes wist te draaien. Voor de rol van Juliana bleek de gewenste Reidinga inmiddels verhinderd, waardoor ook daar hals over kop naar een vervanger moest worden gezocht. Deze werd gevonden in Marieke de Kleine (Lotte, Vuurzee).
Braaf, maar sfeervol
Het resultaat na al deze strubbelingen en tegenslagen is een nogal brave serie met weinig scherpe randjes. Alle belastende zaken of enigszins negatieve aspecten uit het leven van Juliana en haar directe familie zijn ver naar de achtergrond geschoven of worden totaal verzwegen. Hierdoor ontbreekt de nodige spanning en drama.
Hoewel het in het begin even wennen is aan het ietwat stijve accent van Marieke de Kleine, weet ze te overtuigen als de jonge Juliana. Haar spel is warm en enthousiast en valt nergens uit te toon. Vooral in de wat meer sobere en ingetogen scènes laat ze een goed indruk achter. Tegenspeelster Ria Eimers heeft de moeilijke taak om Anne-Wil Blankers op te volgen als Wilhelmina, en ondanks dat ze dat niveau nergens weet te bereiken, zet ze een geloofwaardige vorstin neer. Ook de bijrollen zijn allen degelijk opgevuld door zowel jong talent als ervaren spelers.
Dat het budget uiteindelijk met zestig procent werd teruggebracht tot 1,6 miljoen euro, is nergens aan af te zien. Plots blijkt dat – wanneer het nodig is – er erg efficiënt en effectief geproduceerd kan worden. De decors, locaties en aankleding ogen authentiek en doen nergens goedkoop aan. De makers hebben de nadruk voornamelijk gelegd op warme en volle kleuren. De serie ziet er hierdoor fris en speels uit, wat past bij het vrije karakter van Juliana. Cameraman Peter-Jan van der Burgh filmt rustig en losjes, waardoor de serie ondanks de gedragen sprekende acteurs geen statische toneel-uitstraling krijgt.
Juliana is een rustig voortkabbelende, sfeervolle en goed ogende serie geworden, die door het brave scenario echter geen verpletterende indruk achterlaat.
Waardering: ***
Dvd Juliana (2006)
Paramount Home Entertainment brengt 19 april 2007 de complete TV miniserie Juliana op DVD uit. Deze succesvolle vierdelige miniserie werd wekelijks op Nederland 1 bij de EO uitgezonden en en trok meer dan een miljoen kijkers per aflevering. De serie, alhoewel gedramatiseerd, blijft een uniek document dat zowel een tijdsbeeld alsmede de uitdagingen van een jonge koningin goed weerspiegelt.
Beeld: 16:9 anamorphic
Geluid: Dolby Digital 2.0
Extra’s: Over Juliana
Juliana is vanaf 19 april te koop.
Reacties zijn gesloten.