web analytics

Klassiekers – 1950: De Dijk is Dicht

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘Klassiekers’ zet NeerlandsFilmdoek iedere week een filmklassieker van eigen bodem in het zonnetje. Uit de periode van de eerste Nederlandse geluidsfilm tot nu selecteren we uit ieder jaar één titel die het volgens ons verdient om onder het stof vandaan gehaald te worden. Deze week uit het jaar 1950: De Dijk is Dicht.

De Dijk is Dicht
Geregisseerd door Anton Koolhaas
met Kees Brusse, Jan Teulings, Henny Alma, e.v.a.

Bij een bombardement in 1944, nota bene van de geallieerden, verliest de jonge boer Bert zijn vrouw. Na de oorlog begint zijn dorpje Westkapelle aan de wederopbouw, maar Bert kan zich er niet toe zetten om mee te helpen. Hij is depressief en vergeet de mensen om zich heen. Uiteindelijk weet hij zich te herpakken en er het beste van te maken met zijn medebewoners.


Langzame start
De Nederlandse filmindustrie kwam maar moeizaam op gang na de oorlog. Er werden amper films gemaakt; in 1951 en 1952 zelfs helemaal geen. De firma Polygoon-Profiliti, bekend van de Polygoon-journaals in bioscopen, leek vlak na de bevrijding flink wat schade in haar reputatie te hebben opgelopen. Ze waren nooit kritisch geweest over de Duitsers, en hun bekende bioscoopjournaals waren altijd relatief luchtig gebleven. Maar al snel was het Polygoon-journaal groter dan ooit.

Het ging zo goed met het bedrijf dat de directie zelfs ruimte zag om een speelfilm te laten maken. Twee werknemers van Polygoon werden uitgekozen om de taak op zich te nemen: Anton Koolhaas, redacteur van het bioscoopjournaal, en Piet Buis, de vaste cameraman. Hun opdracht was om dramatiek te zoeken in het Zeeuwse landschap, waar na jaren afzien de landbouw weer zou moeten gaan bloeien.

Hoop en moed
De film moest dus vooral hoop en moed uitstralen, om Nederland tijdens de wederopbouw een hart onder de riem te kunnen steken. Koolhaas schreef zelf het scenario over een man die na de oorlog en de dood van zijn vrouw, langzaam weer opstaat en zijn plaats weet te vinden. De film werd nooit een commercieel succes, maar liet de enkele bezoekers met een opgeheven hoofd de zaal weer verlaten. De Dijk is Dicht kwam opnieuw onder de aandacht na de Zeeuwse watersnoodramp van 1953.

Pers
De pers kon vooral het innemende verhaal en de fraaie beelden waarderen, maar bekritiseerde wel de structuur en samenhang. Ellen Waller schreef destijds in het Algemeen Dagblad dat de Nederlandse speelfilm een grote stap voorwaarts had gezet, maar dat er tussen de prachtige beelden en de voortgang van het verhaal geen eenheid was te vinden: “De film dankt haar kwaliteit in de eerste plaats aan haar bevrijdende schoonheid, waardoor vele malen een ontroering wordt gewekt, die de grote structurele leemten van het geheel gedeeltelijk heeft kunnen overbruggen.”

Maar die losse structuur werd door anderen juist als vernieuwend gezien. Charles Boost schreef in De Groene: “Het is een van de belangrijkste verdiensten van de film De Dijk is Dicht dat zij zo volledig mogelijk gebroken heeft met de algemeen geldende amusementsregelen en zich duidelijk gedistantieerd heeft van de schema’s en handigheidjes, waaruit het merendeel van de lopende films is opgebouwd.”

Of De Dijk is Dicht echt zo innovatief was mag in het midden worden gelaten. De moedige poging om met deze film aan een wederopbouw van de Nederlandse filmindustrie te beginnen, is memorabel.

10 gedachten over “Klassiekers – 1950: De Dijk is Dicht

 1. Wat zou het mooi zijn als deze film in de reeks Klassiekers van het Filmmuseum zou gaan verschijnen. Bij mijn weten is deze film nooit op video, laat staan op dvd verschenen. Zou dat niet eens tijd gaan worden?

  1. Ik zag zojuist in de Telegraaf van 27 april 2013 een advertentie staan uit de Telegraaf-shop waarin als een van de films op DVD wordt aangeboden uit 1950 “De dijk is dicht”. Het is een van de films uit een selectie van 5 of 6 film met eenzelfde thema die in een pakket worden aangeboden. Of de DVD ook ergens los verkrijgbaar is weet ik nog niet, maar het is in elk geval iets.

  2. Beste Marcel van der Horst, ik heb nu twee keer geprobeerd om een reactie te geven en beide keren werd mijn mail even afgedrukt om daarna zomaar weer te verdwijnen. Ik zal het nu nog een keer aan u mailen en dan stop ik maar. De film “De Dijk is dicht” uit 1950 stond gisteren, 27 april 2013 in een advertentie van De Telegraaf in hun bijlage bij de krant. Er werd een nieuwe DVD-box aangeboden voor 24,99 met 6 films waaronder “De Dijk is dicht”. Er zat ook de film “De Overval” bij. Deprijs is natuurlijk niet te hoog maar ik ga toch eens kijken of de film niet ook gewoon los te koop is voor ik de box ga kopen. Ik hoop dat u hier iets aan heeft. Met vriendelijke groeten.

 2. Hier wil ik mij graag bij aansluiten. Ooit zag ik deze film op televisie en ik zou ‘m graag nog eens willen zien !

 3. Ik zag zojuist in de Telegraaf van zaterdag 27 april 2013 een advertentie staan met een aanbieding van 5 of 6 films met eenzelfde thema waaronder “De dijk is dicht” uit 1950 op DVD. Of de DVD ook los bij De Telegraaf of ergens anders te koop is weet ik natuurlijk niet maar ik zoek wel verder want om 5 of 6 films te kopen voor een film op DVD die ik graag zou willen hebben is een beetje veel, dus ik wacht eerst nog even af of ik hem ergens los zie.

 4. De film “De Dijk is dicht” uit 1950 is zojuist op DVD verschenen. In een van de bijlagen van De Telegraaf van zaterdag 27 april 2013 zit hij in een pakket van 6 films voor 24,99 waaronder ook de film “De Overval”. Ik weet niet of de film ook ergens los verkrijgbaar is maar daar ga ik zeker naar zoeken.

 5. Heb de advertentie in De Telegraaf ook gezien. De overige aangeboden films maken al deel uit van mijn verzameling. Daarom spreek ik de hoop uit dat De Dijk is dicht ook apart te koop zal zijn. Dank, Ad de Koning, voor jouw vriendelijke reactie. Ik zie deze eerst vandaag. En waarom de tekst ineens is verdwenen (maar inmiddels wel weer is afgedrukt), dat weet ik ook niet.

 6. Vandaag contact gehad met de webshop van De Telegraaf. Had gevraagd of “De dijk is dicht” ook,apart te koop zou zijn. Daarop is een negatief antwoord teruggekomen. Wie de film wil hebben moet dus de hele filmbox met zes films kopen. ’t Is niet anders!

 7. Had op marktplaats.nl een advertentie geplaatst: Gezocht: De dijk is dicht. Kreeg een aanbieding van een zekere Maarten van der Spek uit het Groningse Winsum (Reitdiep 11, aldaar). Na enig over en weer gemail kwamen wij overeen een bedrag van 8,50 Euro, inclusief verzendkosten. Heb het bedrag overgemaakt. Daags erop kreeg ik via marktplaats.nl een bericht dat deze Maarten van der Spek kennelijk niet te vertrouwen is. De dvd heb ik nog niet ontvangen. Ik vrees bedrogen te zijn.Pas op dus voor: Maarten van der Spek of iemand die zich als zodanig voordoet op marktplaats.nl

Reacties zijn gesloten.