web analytics

Leve de Koning!

Reacties zijn gesloten

Koningsdag wordt vandaag gevierd. Neerlands Filmdoek selecteerde drie vorstelijk getinte vaderlandse producties.

Bernhard, Schavuit van Oranje (2010)
Er was bijna geen ontkomen aan in 2010. De VPRO serie Bernhard, Schavuit van Oranje was een groot succes op de Nederlandse televisie en hield wekelijks bijna twee miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. En terecht; onder regie van Pim van Hoeve (Liever Verliefd, Keyzer & De Boer Advocaten) legden Ellen Vogel, Daan Schuurmans, maar met name Eric Schneider topprestaties op de mat. Guido van Gennep voorzag de serie visueel van een enorme glans en allure en tilde het ambitieuze en aanstekelijke scenario van Tomas Ross naar een hoger plan. ‘Shaken, not stirred!’

Willem van Oranje (1983)
Na een mislukte speelfilm uit 1934 vond men het begin jaren tachtig wel eens tijd worden Willem van Oranje een waardig document te schenken. Een driedelige miniserie van ruim zeven uur was het resultaat. Met Jeroen Krabbé in de titelrol is de serie een heus televisiemonument geworden. Vele grootheden uit de theaterwereld verleenden hun medewerking en leverden onder regie van een der grandeurs uit de Nederlandse televisiewereld, Walter van der Kamp, een topprestatie. Theatraal – in de positieve zin van het woord –, groots en meeslepend.

De Troon (2010)
De Troon vertelt het verhaal over de drie Koningen; Willem I, II en III, die alle drie de last van het Nederlands koningschap moeten dragen. Hun zucht naar macht en onderling wantrouwen verscheurt alle familiebanden, terwijl de schone schijn moet worden opgehouden voor de buitenwereld. Niet altijd even geslaagd, maar wel meeslepend in al haar goede bedoelingen en visuele pracht. Prachtig geacteerd ook. Jammer dat de misplaatste voice-over veel dramatiek teniet doet en de dialogen en stereotype karakters niet altijd even goed werken.