web analytics

Marc de Cloe – De filmtaal van liefde

Reacties zijn gesloten

Als er iemand is die zich gespecialiseerd heeft in het vertalen van intense liefdesrelaties naar het witte doek, dan is het regisseur Mark de Cloe (Valse Wals, Het Leven uit een Dag) wel. Komende donderdag gaat zijn nieuwe film Shocking Blue in première, lees hier alvast een profiel van de regisseur.

Paspoort
Naam: Mark de Cloe.
Geboren: 28 april 1969, te Zwijndrecht.
Films: bekend van o.a. Het Leven uit een Dag, Valse Wals en de reeks Boy meets Girl Stories.
Prijzen: o.a. NPS Award voor Alleen uit Boy meets Girl Stories en voor zijn korte film Gitanes, Moviesquad Award voor Het Leven uit een Dag, Prix Italia voor Valse Wals, waarmee hij eveneens genomineerd werd voor een Emmy Award.

Poëzie en liefde
Regisseur Mark de Cloe (1969) studeerde onder meer aan de Rietveld Academie en aan het Maurits Binger Instituut in Amsterdam. Al snel maakte hij naam met zijn eindexamenfilms Lucky Strike en Ralentir (beide 1992) waarmee hij de Grolsch Filmprijs 1992 won. In 1998 won hij de NPS prijs voor Beste Korte Film met Gitanes (1997).

In 2002 maakte hij een serie van 34 films over verliefdheid, genaamd Boy meets Girl Stories. Een vervolg op deze reeks, Life is Beautiful, is momenteel in productie. In 2004 maakte hij in samenwerking met Orkater de film Valse Wals en kreeg hiervoor twee Gouden Kalf nominaties. Ook regisseerde hij afleveringen voor de series Lieve Lust (2005) en Koppels (2006). Vorig jaar verscheen zijn poëtische liefdesfilm Het Leven uit een Dag in de bioscopen.

Kenmerkend voor De Cloe is zijn interesse in verhalen over de liefde, verliefdheid en alle emoties die daarbij komen kijken. De regisseur gaat hierbij vooral beeldend te werk en probeert de gevoelens voor de kijker voelbaar te maken. Wanhoop, verdriet en intens geluk – De Cloe probeert ze door middel van een fascinerende samenwerking tussen beeld en geluid de huiskamer of de bioscoopzaal binnen te brengen. Hierin slaagt hij doorgaands met vlag en wimpel.

Het ontwikkelen van een (eigen) nieuwe filmtaal is voor De Cloe dan ook niet alleen een middel, maar een doel op zich. Zo zorgde hij met Het Leven uit een Dag voor een verrassing door na het openingsdeel van de film opeens over te schakelen naar een fijngevoelige splitscreen-vertelling, speelt hij veel met licht en kleuren en zoekt hij naar kleine, maar universele details.

Door middel van dit soort ingrepen in beeld (en geluid) verbindt de regisseur zijn meest fascinerende thema’s ‘tijd’ en ‘liefde’. ‘Tijd en liefde zijn twee grillige thema’s, die sterk aan elkaar verbonden zijn. De tijd doet de liefde slijten, maar het is ook weer de liefde die als enige de tijd kan uitschakelen,’ aldus De Cloe.


Beste films
Hoewel de carrière van de regisseur nog niet bol staat van de lange speelfilms, heeft De Cloe al heel wat kilometers film op celluloid vastgelegd.

–         Het Leven uit een Dag (2009)
Hoewel de nasynchronisatie de kijker af en toe jeuk bezorgt, maakt Het Leven uit een Dag op stilistisch vlak indruk en weet De Cloe voor de zoveelste maal de universele emoties die bij liefde en verliefdheid komen kijken treffend weer te geven. Geen oeverloos geleuter over ‘houden van’, maar film zoals film bedoeld is; door middel van een uitgekiende en fascinerende combinatie van beeld en geluid weet hij emoties in hun puurste vorm te vangen.

–         Boy meets Girl Stories #27: Friendzone (2004)
Eén van de 34 korte films die De Cloe maakte over de gevoelens en gedachtegangen die vrijkomen bij mensen wanneer ze verliefd zijn of de liefde beleven. In Friendzone spelen Frank Lammers en Carice van Houten twee goede vrienden. Wat de vrouw niet weet, is dat de man eigenlijk meer voor haar voelt. Na een lange autorit lopen de emoties plots hoog op en biecht de man zijn gevoelens op. Door de vele dialoog wellicht geen typische De Cloe-film, maar hij laat zien ook goed raad te weten met uitgeschreven emoties.

–         Ook zien
Veel van de overige 33 Boy meets Girl Stories zijn eveneens de moeite meer dan waard, evenals zijn korte films Gitanes, Mercedes en delen van zijn lange speelfilm Valse Wals.

–         Binnenkort te zien of in de planning
Vanaf donderdag 12 augustus is zijn nieuwste film Shocking Blue in de zalen te zien, een film waarin kalverliefde en de maakbaarheid van de wereld centraal staan. Met in de hoofdrollen o.a. Lisa Smit en Ruben van Weelden. Momenteel werkt de regisseur aan Life is Beautiful, wat een vervolg zal worden op Boy meets Girl Stories.

2 gedachten over “Marc de Cloe – De filmtaal van liefde

  1. Visueel inderdaad een van de interessantste filmmakers die er hier rondlopen. Maar persoonlijk vond ik Het leven uit een Dag ook verschrikkelijk!

Reacties zijn gesloten.