web analytics

Middag van de Nostalgie: Een Maand later

Reacties zijn gesloten

Vanmiddag vindt in Hoogt 1 de middag van de Nostalgie plaats. De film Een Maand later, van regisseuse Nouchka van Brakel, vervult hierin een centrale rol. Van Brakel, producent Matthijs van Heijningen en hoofdrolspelers Edwin de Vries, Renée Soutendijk en Monique van de Ven blikken terug.

Warner Brothers
Een Maand later staat nog altijd in de boeken als de eerste Nederlandse film die door Warner Brothers werd gekocht zonder dat er ook maar één millimeter film was gedraaid. De samenwerking tussen Van de Ven en Soutendijk en het geestige script waren voor Warner reden genoeg de helft van het budget te financieren (1 miljoen gulden).

Contactadvertentie
Het idee voor de film ontstond toen scenarist Jan Donkers in het New Yorkse modieuze blad ‘Village Voice’ een contactadvertentie zag van een vrouw die haar leven voor een maand wilde ruilen met dat van een andere vrouw. In eerste instantie schreef hij een toneelbewerking, met Olga Zuiderhoek en Els Ingeborg Smits in de hoofdrol. Samen met Nouchka van Brakel en Ate de Jong werkte hij het vervolgens uit tot een speelfilmscript.

Monique & Renee
Het drietal stapte naar Van Heijningen, met wie zowel De Jong als Van Brakel al eerder hadden gewerkt. Deze zag er direct een hit in: met Monique van de Ven en Renée Soutendijk in de hoofdrollen – destijds de twee populairste vrouwen uit de nationale cinema – moést het wel een bioscoopsucces worden.

De twee slokten een groot deel van het budget op, maar Van Heijningen was stellig: ‘Zonder die twee zou ik er niet aan begonnen zijn. De hele aardigheid van de film is nu juist die twee dames tegenover elkaar.’

Commercieel succes
Warner Brothers had maar één voorwaarde: er moest ook een Engelstalige versie van de film worden opgenomen. Gevolg: de acteurs speelden elke scène twee keer, één keer in het Nederlands, één keer in het Engels. Een procedure die niemand destijds goed bevallen is en achteraf ook overbodig bleek – er was weinig internationale interesse in de film.

De reacties van de pers waren welwillend, al kwamen de kwalificaties niet verder dan ‘aardig’, ‘vermakelijk’ en ‘onderhoudend’. Het had allemaal wat gedurfder gemogen. Het publiek wist de film wel te waarderen: met 323.654 bezoekers was de film een redelijk commercieel succes.

Trivia:
– Monique van de Ven en Edwin de Vries krijgen niet alleen in de film ‘per ongeluk’ een relatie, ook in het echt bloeide er een romance tussen acteur en actrice op.
– Enige probleem bij de film: wie moest als eerste genoemd worden op het affiche; Van de Ven of Soutendijk? ‘Renée’, besliste Matthijs van Heijningen, zij zou internationaal meer aanspreken.

Een gedachte over “Middag van de Nostalgie: Een Maand later

  1. Ten behoeve van verzamelaars van Nederlandse speelfilms:

    Een maand later is op dvd verschenen bij Warner Home Video (bestelnummer Z9 11783). Er is ook een Engelse versie van deze film, One Month Later (nagesynchroniseerd) op video verschenen. Ook bij Warner Home Video (bestelnummer PEV 11783). Op de omslag van de video is te lezen dat de film geschikt is voor kijkers ouder dan 18 jaren.

Reacties zijn gesloten.