web analytics

One Night Stand 3

Reacties zijn gesloten

Vanaf 31 oktober wordt er negen weken lang iedere vrijdagavond om 22.45 uur op Nederland 2 een zogenaamde ‘One Night Stand’  (ONS) uitgezonden. De negen films van deze derde ONS-reeks gingen eerder al in première op het filmfestival in Utrecht. De reacties waren ronduit positief, Den Helder wist zelfs het Gouden Kalf voor Beste televisiedrama in de wacht te slepen. In dit artikel zal allereerst een korte inleiding op het One Night Stand-project worden gegeven, om vervolgens vooruit te blikken op de film van deze week.

 

 

 

One Night Stand
Tot 2004 bood de Publieke Omroep jonge filmmakers op ongeorganiseerde wijze kans hun talenten te ontwikkelen: her en der werd een project opgezet, zonder dat dit op de lange termijn vastigheid en zekerheid bood. Met het One Night Stand-project wil men hier verandering in aanbrengen en een langlopend platform bieden aan jonge, talentvolle filmmakers om hun kwaliteiten te ontwikkelen.

 

De One Night Stand-reeks is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO-fonds. Het project is bedoeld ter stimulans voor jonge, veelbelovende filmmakers, die op deze wijze ervaring op kunnen doen in het filmvak en zo een belangrijke stap kunnen zetten in hun ontwikkeling.

 

In 2004 werd de eerste editie van het project gepresenteerd. Wanneer we nu terug kijken, kunnen we stellen dat die reeks een aantal makers naar de voorgrond heeft geschoven die inmiddels één of meerdere (succesvolle) bioscoopfilms hebben geregisseerd. Zo pronken de namen Mischa Kamp (Het Paard van Sinterklaas), David Lammers (Langer Licht) en Arend Steenbergen (Don) op de lijst. In 2006 vinden we onder meer Michiel van Erp (Pretpark Nederland), Simone van Dusseldorp (Diep) en Mark de Cloe (Valse Wals) terug.

 

One Night Stand 3
In deze nieuwe One Night Stand-reeks is wederom aan negen jonge, talentvolle filmmakers en scenarioschrijvers de kans geboden hun talenten verder te ontwikkelen. Hieronder volgt een opsomming van de films van dit jaar.

 

Dag in Dag uit, scenario: Devika Strooker | regie: Ties Schenk
Den Helder, scenario: Maartje Pompe van Meerdervoort | regie: Jorien van Nes
Hou Holland schoon, scenario: Robert Jan Overeem | regie: Arne Toonen
Liefde, dank je wel, scenario: Heleen Suèr| regie: Danyael Sugawara
Minibar, scenario: Remco Packbiers en David Lammers | regie: Remco Packbiers
Taxi 656, scenario: Eveline Verwoerd | regie: Saskia Diesing
Godenzoon, scenario: Neske Beks | regie: Wolke Kluppell
Onder de Tafel, scenario: Bastiaan Kroeger | regie: Sacha Polak
Ooit, scenario: Jan Willem den Bok | regie: Jaap van Heusden

 

Vooruitblik Dag in Dag uit
Zes verschillende mensen uit dezelfde straat nemen ‘s morgens de bus naar de stad. Ieder voor zich probeert aan de hand van een dagelijkse routine ook deze dag weer te overleven. De oude, gekwetste leraar Boy klampt zich vast aan het leven dat hij tot dan toe kende, de verliefde Linda probeert haar relatie te beschermen tegen invloeden van buitenaf, het jonge gezin van Bart probeert zich staande te houden in de sleur van het zorgen, de onzekere puber Jasper geeft zijn moeder te kennen dat hij zijn eigen zaakjes wil oplossen, Faridah moet incasseren dat ze nooit een van hen wordt en Wanda biedt haar verdriet het hoofd en ziet uit naar de vakantie. Aan het eind van de dag verkleuren alle pogingen als één van hen door de dood getroffen wordt.

 

 

Cast: o.a. Monic Hendrickx als Wanda en Eva van de Wijdeven als Linda.
Scenario: Devika Strooker
Regie: Ties Schenk
Producent: IDTV Film

 

Ties Schenk over Dag in dag uit
Dag in dag uit is een ode aan het dagelijkse leven. Een leven dat je vraagt om iedere dag opnieuw een kleine strijd te leveren die soms pijnlijk is, maar ook momenten van geluk en samenhang brengt. De dood, als grootste obstakel in het leven, zet al het menselijk handelen en alle keuzes die gemaakt worden op scherp. De film wil de dood laten contrasteren met kleine verrassingen, onverwachte wendingen en nieuwe ontmoetingen die cadeautjes zijn in het leven van de ploeterende mens.”

 

Te zien: vrijdag 31 oktober, 22.45 uur, Nederland 2.

 

6 gedachten over “One Night Stand 3

  1. Het zou een aardig idee zijn als al deze One Night Standfilms tezamen en in vereniging op één dvd zou verschijnen, met een boekje over (de drijfveren van) de regisseurs.

  2. Aardig idee? Een gewelgig idee! Er zit ten slotte ook nog een gouden kalf winnaar bij.
    Voor zover ik weet is er nog nooit een One Night Standfilm op dvd verschenen

  3. De enige hoop die we kunnen hebben, is dat A-Film het doet, ze hebben ook 59 NPS Kort! filmpjes in een box gereleased, prima, ben een liefhebber van korte filmpjes.

  4. Het is in ieder geval een positief feit dat vanaf heden de One Night Stand’s jaarlijks zullen verschijnen, net als de NPS Kort reeks. Hulde!

  5. Tussen de vorige twee reeksen zat steeds twee jaar. Nu is – vooralsnog – besloten dat de One Night Stand reeks – na het wegvallen van de LolaMoviola reeks van de VPRO – elk jaar te laten verschijnen. Daarvoor Hulde!

Reacties zijn gesloten.