web analytics

Op de set van Dunya & Desie – de film

Reacties zijn gesloten

In oktober verschijnt de film Dunya & Desie in de Nederlandse bioscopen. De film borduurt voort op het verhaal rondom Dunya en Desie. De eerste is een Marokkaanse, opgegroeid met ramadan, imams en Mekka. De tweede is zo Hollands als kaas, klompen en karnemelk. In 2002 zond de NPS het eerste seizoen van de serie Dunya & Desie uit. Uiteindelijk zouden er nog twee seizoenen volgen. Mede door het grote succes van de serie werd besloten een speelfilm te maken over de twee hartsvriendinnen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de film, die wordt aangeprezen als een “hartverwarmende en komische roadmovie.” Lees hier meer over de productie en bekijk exclusieve setfoto’s!

 

 

 

Dunya en Desie
De serie Dunya & Desie liep van 2002 tot en met 2004. In die periode werden er drie seizoenen uitgezonden. In het eerste seizoen zijn Dunya en Desie 15 jaar oud en net zo gewoon en bijzonder als andere meiden van 15. Ze wonen tegenover elkaar in Amsterdam-Noord en groeien samen op. Daarnaast zitten ze ook nog bij elkaar in de klas. In de in totaal 19 afleveringen zien we allerlei dingen die de twee meemaken. Dingen die te maken hebben met school, met hun familie of met liefde. Eigenlijk doodgewone zaken waar iedere jonge meid wel eens mee te maken krijgt. In de eerste twee seizoen ligt hierbij de nadruk op het ‘puber zijn’, terwijl in het laatste seizoen ‘het ouder worden’ een belangrijkere plaats gaat innemen.

 

Onder de vlotte en soepele regie van Dana Nechushtan, die afgelopen jaar verantwoordelijk was voor de meeslepende thriller Nachtrit, braken Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven door als actrice. Hassouni won afgelopen jaar de Emmy Award voor haar rol van Laila in de televisiefilm Offers, tevens geregisseerd door Nechushtan.

 

De serie werd veelvuldig bekroond. Zo werd er onder andere twee keer een Gouden Beeld gewonnen (Beste dramaserie en Beste actrice) en werd de serie internationaal bekroond met een Prix jeunesse en een Premios Ondas voor Beste buitenlandse televisieserie. Ook werd Nechustan met deze serie twee keer genomineerd voor een Emmy Award.

 

Nu, drie jaar na het laatste seizoen van Dunya & Desie, is men volop bezig aan de eerste speelfilm over de twee hartsvriendinnen. De titel staat nog niet vast, maar de voorlopige werktitel luidt Dunya & Desie in Marokko.

 

 

In Dunya & Desie in Marokko krijgt Dunya op haar achttiende verjaardag te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan haar Marokkaanse neef. Tegelijkertijd raakt Desie zwanger van haar rijschoolleraar. Ze weet niet of ze het kindje moet houden en besluit samen met Dunya op zoek te gaan naar haar biologische vader. Wanneer deze in Marokko blijkt te wonen, lijkt dit een uitweg voor hen allebei. In Marokko komen ze in komische, romantische en confronterende situaties terecht die hen uiteindelijk dwingen om keuzes in hun leven te maken.

 

Wachten, lang wachten. Het hoort er nu eenmaal bij op een filmset. Hier zitten de twee hoofdrolspeelsters, Eva van de Wijdeven en Maryam Hassouni, rustig te wachten tot de crew klaar is met de voorbereidingen voor de opnamen van de volgende scène. Echt warm was het niet.

Eva van de Wijdeven in de rijschoolauto. Tijdens de opnamen van de scènes die zich in de auto afspelen, volgt regisseuse Dana Nechushtan het beeld via dit scherm.

Tygo Gernandt speelt een van de belangrijkste rollen naast de twee hoofdrolspeelsters. Gernandt speelt de nieuwe vriend van Desie. Hij werkte eerder samen met Nechushtan in de film Offers. Vrolijk en goedgemutst loopt hij rond op de set.

 

De derde poging
De release van de film staat voorlopig gepland voor 11 oktober 2007. Nechushtan wacht nog steeds op haar eerste commerciële succes. Na het door de pers en publiek gekraakte Total Loss en de door de pers uitstekend ontvangen, maar door het publiek teleurstellend bezochte Nachtrit hoopt Nechushtan eindelijk volle zalen te trekken. De vooruitzichten zijn goed, maar zeker weten zullen we het pas wanneer de film daadwerkelijk in première is gegaan.

 

 

foto’s: Kenny Nagelkerke en Dries van der Linden