web analytics

Op de set van Lover of Loser

Reacties zijn gesloten

“Ik word hier helemaal gek van! Shit!” Regisseur Dave Schram staat stampvoetend naast de camera op de set van Lover of Loser. Kwaad is hij niet; het is een stuk tekst uit het script dat hij voordoet aan zijn zoon Quinten. De sfeer op de set is losjes, maar iedereen weet geconcentreerd te werken. We keken een dagje mee en interviewden de cast en crew van de vierde verfilming van een Carry Slee-boek.

Sfeer
Een grote skatebaan wordt gebruikt om twee scènes op te nemen, verdeeld over twee draaidagen. Op de achtergrond staan een stuk of dertig jonge figuranten op skeelers en skateboards te wachten tot ze weer op en neer mogen rollen. Er wordt ‘actie!’ geroepen en de scène wordt gespeeld. Drie jongens op skateboards komen aangereden naar de grote halfpipe en Mees (Martijn Lakemeier) roept een van hen bij zich voor vervelend nieuws. Deze jongen (Quinten Schram) wordt kwaad en begint zo wild te skateboarden dat hij hard ten val komt en meegenomen moet worden door een ambulance. De scène zal in de film waarschijnlijk hooguit een paar minuten in beslag nemen, het opnemen ervan duurt echter een hele dag.

Shots worden dan ook vaak opnieuw gespeeld en het verplaatsen en instellen van de camera kost ook veel tijd. Het weer helpt tevens niet erg mee; het is afwisselend zonnig en bewolkt. Iedere keer als er een wolk voor de zon verschijnt, klopt de belichting niet meer en moet er gewacht worden. “Dit is eigenlijk het ergste soort weer om buiten te filmen”, merkt Dave Schram op. In de tussentijd hangen de acteurs rond, liggen ze languit op de halfpipe te lachen en te kletsen, of staan ze onder een paraplu om niet te verbranden. Terwijl de ploeg staat te zwoegen om een nieuwe filmrol in de camera te krijgen, moet Martijn Lakemeier geduldig afwachten. “Lekker bezig, jongens”, zegt hij pesterig. “Ach, steek jij je kop even in een aquarium”, antwoordt Dave Schram gevat. Ondanks het veel en hard werken blijft de sfeer er voortdurend inzitten.

Actrice Claire Bender, die de rol van Julia op zich neemt (de beste vriendin van hoofdpersoon Eva), speelt niet in ieder shot van de scène en moet nog meer wachten dan de rest. Om half zeven ’s ochtends was ze al aanwezig, maar om twee uur hoeft ze pas in actie te komen. Toch lijkt ze er niet onder te lijden. “Ik vind alles heel leuk om te doen. De scène met honderdvijftig figuranten in een school in Amstelveen was erg leuk en gezellig. Werken met Dave Schram is ontzettend leuk. Je merkt dat hij veel plezier heeft in wat hij doet.”

Vrijheid
Carry Slee, die het boek waarop de film zich baseert schreef, is ook regelmatig op de set te vinden. “Ik vind het heel leuk om te zien. Het saamhorigheidsgevoel is heel mooi, iedereen gaat er helemaal voor, ook al zijn ze hartstikke moe. Vorige week was ik er ook bij tijdens de opnamen in het huis van Ricardo. Ik heb natuurlijk een eigen beeld in mijn hoofd, en ik vind alles erg lijken, dat is heel grappig.”

Haar boek ‘Lover of Loser’ kenmerkte zich doordat de lezer op een aantal plekken een keuze kreeg voor het verloop van het verhaal. Dit is uiteraard in de film niet mogelijk. “Het verhaal eindigt nu anders dan in het boek. Maria Peters heeft alles gebruikt en dat heeft ze leuk gedaan.” Slee vindt het geen probleem dat ze het scenario niet kan beïnvloeden. “Ik laat het schrijfproces volledig aan Maria over. Ik denk dat de films juist zo goed zijn geworden, omdat we elkaar de vrijheid geven om te doen wat wij denken dat het beste is, en wat wij willen. Die vrijheid is heel belangrijk bij een creatief proces.”

Er is een deal gesloten om uiteindelijk vijf films te maken gebaseerd op de boeken van Slee. Het is nog niet helemaal zeker welk boek als laatste wordt verfilmd. “Waarschijnlijk wordt het ‘Spijt!’. Dit is de laatste, omdat het ook de moeilijkste is; het is een zwaar onderwerp. Maar nu, na vier films, gaan we het waarschijnlijk aandurven.”

Druk
Inmiddels zijn er al wat dingen veranderd op de set. Er wordt een stunt uitgevoerd en in plaats van Quinten Schram staat er nu een stand-in. Razendsnel skate hij op en neer in de halfpipe. Op het hoogste punt komt hij los van zijn skateboard en valt hij. Het moet een aantal keer overnieuw worden gedaan, dus de rest van de acteurs heeft nu ook eindelijk even vrij. Martijn Lakemeier, die een van de hoofdrollen speelt, heeft het druk voor een vijftienjarige. Naast de lange draaidagen, moet ook hij gewoon naar school. “In het begin vond ik het allemaal moeilijk te combineren, maar na Oorlogswinter weet ik beter hoe het in zijn werk gaat. Bovendien werkt mijn school goed mee. Zolang ik mijn toetsen haal is het goed. Misschien heb ik het wel wat drukker dan andere kinderen van mijn leeftijd, maar ik heb het erg naar mijn zin.”

De persoon die waarschijnlijk het meest druk in de weer is, is Dave Schram. Als regisseur is hij overal bij, en tijdens het interview moet hij dan ook vaak weer terugrennen naar de camera, omdat alles weer gereed is voor een volgend shot. “We hadden voor vandaag 45 shots gepland, maar we hebben er pas 11 gedraaid.” Of alles wat gepland stond dan ook daadwerkelijk voor half zeven die avond kan worden gedraaid, is niet zeker. Schram komt echter nooit gestresst over. “Soms voel ik me net een kind op de set. Zeker met al die stunts, dat is erg leuk om te kunnen en mogen doen.”

Lover of Loser draait vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen. Lees binnenkort ook de volledige interviews met Carry Slee, Maria Peters, Martijn Lakemeier, Claire Bender en Dave Schram.

4 gedachten over “Op de set van Lover of Loser

  1. Ik hooop dat deze film snel in de bioscoop komt ik heb het boek oowk gelezen!!!!

    Groertjeess michelleeeeeee weijermanss

Reacties zijn gesloten.