Momenteel wordt het boek ‘Oorlogsgeheimen’ van Jacques Vriens verfilmd. Net als bij de succesvolle verfilming van diens ‘Achtste-Groepers huilen niet’ wordt de film geproduceerd door Bijker Film en TV en Rinkel Film en is Dennis Bots de regisseur. Bekijk hier alvast enkele foto’s van op de set!
Oorlogsgeheimen is gebaseerd op het gelijknamige, ontroerende jeugdboek van Jacques Vriens en vertelt het verhaal van een jeugdvriendschap in het pittoreske Zuid-Limburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.
De film wordt op locatie opgenomen in onder andere Limburg, België en Luxemburg. Net als bij de verfilmingen van ‘Achtste-Groepers huilen niet’ en ‘Tien Torens Diep’ (beide eveneens geproduceerd door Bijker Film en TV, red.) hechten de makers veel belang aan de authenticiteit en integriteit van het bronmateriaal. Wijzigingen ten opzichte van het boek zullen er altijd zijn, maar het belangrijkste is dat de geest en de kern van het verhaal overeind blijft. Schrijver Jacques Vriens heeft daar in ieder geval alle vertrouwen in. “Ondanks de accentverschuivingen in de film kan ik mij verzoenen met de wijzigingen die zijn gemaakt,” vertelde Vriens eerder al aan Filmmagie.be. “Het universele thema van vriendschap en het overleven van jongeren in oorlogstijd staat nog altijd centraal.”
Net als Achtste-Groepers huilen niet (2012) wordt Oorlogsgeheimen geregisseerd door Dennis Bots. Op bovenstaande foto geeft hij aanwijzingen aan de twee jeugdige hoofdrolspelers Maas Bronkhuyzen (De Groeten van Mike!) en Joes Brauers (Kruimeltje – de musical). Naast Bronkhuyzen en Brauers spelen ook Pippa Allen (Patatje Oorlog), Eva Duijvestein (Eilandgasten), Loek Peters (Kauwboy) en Stefan de Walle (De Marathon) belangrijke rollen in de film. Het spelen van een personage in een historische tijd maakte de rol voor Brauers, die met Oorlogsgeheimen debuteert in de bioscopen, geen extra zware. Tegenover L1 beaamt hij dat vriendschappen van alle tijden zijn en dat hij zich dan ook niet extra heeft hoeven voorbereiden. “Ik heb vooral gekeken naar wat er gebeurt met Lambert (Brauers personage, red.) en hoe hij met deze dilemma’s omgaat. In het script staat dat heel mooi omschreven.”
Voor de verfilming van het boek is de productie op zoek gegaan naar authentieke locaties. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in Zuid-Limburg, vindt het grootste deel van de opnamen plaats in België. Niet alleen omdat dit financieel aantrekkelijker is, maar ook omdat er daar nog meer dorpjes zijn die doen denken aan vroeger en nog niet ver gemoderniseerd zijn. Het is belangrijk dat de film een authentiek gevoel en een geloofwaardige sfeer oproept. Naast daadwerkelijke oude hoeves, huizen en straatjes wordt er ook gebruik gemaakt van vele authentieke rekwisieten. Onlangs werd bekend gemaakt dat de Dakota 4476787, aan het eind van de oorlog gebouwd door een groep vrouwen, gebruikt zal worden in de film. “In het boek speelt een stuk van het verhaal zich af bij een kapotte tank, maar de regisseur heeft dat veranderd in een kapot vliegtuig,” aldus de huidige eigenaar Hans Wiesman.
De komende weken vinden er nog opnamen plaats in o.a. Luxemburg en België. Oorlogsgeheimen moet in het najaar van 2014 in de bioscopen te zien zijn.
mooie film erg mooi