web analytics

Op de set van 'Snuf de Hond en het Spookslot'

Reacties zijn gesloten

De ruïne van Brederode bij Santpoort is volledig afgezet. Het vervallen kasteel is een belangrijke locatie voor de opnames van Snuf de Hond en het Spookslot, alweer het derde deel in een serie boekverfilmingen over de heldhaftige hond. We keken rond op de locatie en spraken met uitvoerend producent Nick Jongerius, regisseur Steven de Jong en hondentrainer Foeke Tienstra.

Locatie
Zoals de titel al doet vermoeden, is de ruïne in de film een plek waar je liever niet komt.  Daar is vanaf de buitenkant niet veel aan te merken. In de zomerse zon, die nu toch echt is doorgebroken, staan het kasteel en het bloeiende terrein eromheen er imponerend bij. Afgezien van het feit dat er flink wat mensen aanwezig zijn, zou je niet zeggen dat hier een film wordt opgenomen.

Dan worden we wat verder geleid en zien we in een hoek van de binnentuin een blauw zeil als tent gespannen. Daaronder vinden vandaag de opnames plaats. Een beetje een anti-climax is het wel met zo’n kasteel tot je beschikking, maar het moet donker zijn, want de scène speelt zich af in een ondergronds gangenstelsel, waar een bende boeven zich ophoudt. Later op de dag zal iedereen voor een andere scène nog verkassen naar de torenkamer.

Productie
Terwijl in de geïmproviseerde tent de opnames bezig zijn, vertelt uitvoerend producent Nick Jongerius wat meer over de productie. “In Nederland werk je vaak met wat krappere budgetten, maar we willen geen compromissen maken. We willen ervoor zorgen dat het er uit ziet alsof het voor veel geld is gemaakt. Daarin kunnen Steven en ik elkaar heel goed vinden.”

Jongerius werkte al vaker samen met De Jong. Hij legt uit wat zijn werk met hem zo bijzonder maakt. “De producties van Steven zijn heel veel buiten en het heeft heel veel avontuur. Het heeft heel erg het buitenspeel-gevoel. Het is dan ook voor mij een avontuur om dat zo goed mogelijk te produceren. Een locatie als de Ruïne van Brederode moet je ook maar vinden. Dat soort uitdagingen in combinatie met de leuke verhalen zorgen ervoor dat ik er niet lang over hoef na te denken.”

Regie
Er wordt nog druk opgenomen, maar Steven de Jong loopt de tent uit. Het is allemaal geen probleem, want hij werkt bij deze film voor het eerst met een co-regisseur, Erwin van den Eshof (Dood Eind). De Jong: “Ik ga hierna gelijk nog een film draaien, dus ik ben er niet altijd. Als ik er ben, bemoei ik me er natuurlijk wel tegenaan. We hebben geen grote ego’s, dat zou heel lastig zijn. We vullen elkaar aan, het gaat eigenlijk hartstikke goed.”

“Erwin heeft Dood Eind gemaakt en ik wilde een beetje horror in dit verhaal. Het is aan de ene kant dus handig omdat ik het zo druk heb, maar aan de andere kant hoop je ook dat het iets toevoegt. Iedere keer is het weer een nieuwe truc die je uithaalt, wat het beste bij zo’n project past.”

Snuf en trainer
De echte ster van de film is natuurlijk Snuf, de duitse herder. De rol wordt vervuld door twee honden. Calista doet het overgrote deel en Mandy wordt gebruikt voor korte shots en sommige acties die Calista niet durft. Hondentrainer Foeke Tienstra houdt zich al 32 jaar bezig met zijn vak en heeft het vandaag druk. Tussen twee opnames door vertelt hij over zijn bezigheden. “Ze vroegen mij om een goede hond te casten, omdat ik bestuurslid van de hondenclub ben. Het bleek al snel dat die honden zoveel verschillende dingen hadden dat het onmogelijk werd een goede te vinden. Toen hebben we besloten om onze eigen honden te gebruiken. Die kennen we, we weten hoe ze zich gedragen en wat ze wel en niet durven.”

“Calista’s vader speelde de vorige Snuf. De dochter zet het dus weer voort en we gaan binnenkort een jonge hond dezelfde richting opsturen. We hebben Calista eerst afgericht als sporthond. Toen de film erbij kwam hadden we nog een hele tijd nodig. Dat heeft al met al toch wel twee jaar geduurd. ”

Er zijn dan ook veel situaties bij de opnames die voor een normale hond vreemd of eng kunnen zijn. “Ze moet op een gladde tafel springen en in donkere hokken rondsnuffelen. We hebben ook veel getraind met een net, de hond wordt daar in de film mee gevangen. Voordat we gingen opnemen hebben we goed geoefend. We hebben het net eerst als speelobject gebruikt, zodat ze het niet eng vindt.”

Dan wordt Tienstra weer geroepen, want iedereen staat inmiddels weer klaar voor een opname met Snuf. Calista, die net nog lag te bij te komen in de zon, wordt weer meegenomen. Aan de slag.

Reacties zijn gesloten.