Normaal gesproken komt er nogal wat lawaai van een gevulde aula in een middelbare school. Dat is nu wel even anders. Een stuk of honderd figuranten kijken muisstil naar een groot groen scherm dat boven het podium hangt, terwijl regisseur Dave Schram aandachtig naar zijn eigen monitor tuurt. Je kunt een speld horen vallen. Op het Alkwin Kollege in Uithoorn wordt geconcentreerd gewerkt aan Spijt!, de nieuwste Carry Slee-film.
Opnames
De scène waar met diepe concentratie aan wordt gewerkt is een herdenkingsdienst voor een van de personages in de film. Op het groene scherm worden later met de computer foto’s van het slachtoffer toegevoegd. Spijt! gaat over pesten en de catastrofale gevolgen die dat kan hebben.
Schram en zijn team twijfelden lange tijd om het boek naar de bioscoop te brengen. Al in 2009, op de set van Lover of Loser, vertelde scenarist Maria Peters dat iedereen het graag wilde maar dat het een moeilijke keuze zou worden. “We hebben ons lang afgevraagd of je dit wel in een film kan uitleggen, of je het wel kan maken”, vertelt Schram. “Het is zo’n zwaar beladen onderwerp, het gaat verder dan pesten. Een boek kan je wegleggen om even een kopje thee te zetten. Film is veel confronterender.”
Actueel
Het hoofdthema werd begin november opeens pijnlijk actueel toen de zelfmoord van de stelselmatig gepeste Tim Ribberink het nieuws van de dag werd. De opnames waren toen al in volle gang. “Je gaat er dan wel meer over nadenken” vertelt Stefan Collier, die in de film het pestslachtoffer Jochem speelt. “Het is opeens geen fantasie meer, dit had net zo goed allemaal waargebeurd kunnen zijn. Ik weet ook zeker dat het veel meer gebeurt, je komt er lang niet altijd achter.” Hoofdrolspeler Robin Boissevain vult zijn medespeler aan: “Op de middelbare school weten kinderen ook al veel beter hoe ze moeten pesten. Op de basisschool kan het ook nog wel een grapje zijn, maar als ze ouder zijn kunnen ze echt bewust iemand de grond in boren.”
Boissevain speelt de rol van David, een klasgenoot die Jochem probeert te helpen. “Ik denk niet dat ik dat ooit zelf zo zou doen. Ik zou er misschien wel wat van zeggen, maar ik zou niet echt durven in te grijpen. Een beetje boos aankijken ofzo, maar dat helpt natuurlijk niet. Ik denk dat dat komt doordat ik dan bang zou zijn om zelf gepakt te worden. Maar dat weet ik niet zeker, ik heb dat gevoel nooit echt gekend.”
De film
Schram legt uit dat het drama van afgelopen november verder geen directe invloed heeft gehad op het maakproces van zijn film. “Behalve dan dat iedereen zich natuurlijk ineens realiseerde hoe ongelooflijk belangrijk dit onderwerp is. We zijn toen ook meteen door journalisten gebeld of ze op de set mochten langskomen. Dat hebben we expres niet gedaan. We willen hier niet een soort vals sentiment mee creëeren. Dat voelt niet goed. Ik wil gewoon een mooie film maken. Als mensen hem straks gaan zien mogen ze hem goed of slecht vinden, maar het gaat erom dat kijkers beseffen wat pesten kan aanrichten.”
Toch wil de regisseur dat dit ook nog steeds een film zal worden waar jongeren graag naartoe gaan. Daarom draait niet alles om bittere ernst. “Ik hoop ook dat deze film leuk is om naar te kijken. Het moet niet alleen maar somberheid zijn. Er zit een heel zwaar onderwerp in, maar ook een mooie love-story. Los van de boodschap moet je ook nog iets ‘leuks’ hebben om naar te kijken. Die balans vond ik eerder heel moeilijk. We zijn daarom destijds begonnen met Afblijven, dat over drugs gaat. Dat is natuurlijk ook een zwaar onderwerp, maar wel minder moeilijk te behappen.”
Casting
Het team van de Slee-films gaat iedere keer weer druk op zoek naar de juiste acteurs. Duizenden jongeren kwamen langs om een korte scène te spelen. Voor Schram is het iedere keer weer een lastig proces. “De jongeren die naar de open casting van Afblijven kwamen zijn inmiddels al begin twintig. We gaan dus altijd weer op zoek naar nieuwe talenten. Daar vallen helaas ook heel veel goede acteurs bij af. Twee mensen die te veel op elkaar lijken zet ik bijvoorbeeld nooit tegenover elkaar. Ze moeten dus niet alleen goed kunnen spelen, maar ook nog passen in hun rol. Dat is ook de reden dat we van die grote castingdagen houden. Het gaat dan toch om de wet van de grote getallen. Er zitten veel talenten tussen, maar het moet ook nog binnen het gehele plaatje kloppen.”
De jonge acteurs die Schram om zich heen verzamelde zijn zichtbaar in hun element op de set. Ze zijn bloedserieus als de camera’s draaien, maar daarbuiten is de sfeer vertrouwd en gemoedelijk. Charlotte Bakker speelt de rol van Sanne, het meisje dat Jochem tot wanhoop weet te drijven. “Ik ben zelf heel erg tegen pesten, dus het is dan wel even moeilijk om je daaroverheen te zetten. Aan de andere kant is dat ook juist wel weer leuk, omdat je het natuurlijk allemaal speelt.” En ook Collier denkt daar zo over: “Ik heb best wel lastige scènes gehad, waarbij ik niet goed wist wat ik moest doen. Gelukkig heeft Dave dan altijd goede tips, dus dat is heel fijn. Het is best een zware rol, maar ik voel me er niet naar bij. Ik heb hier zelfs meer lol dan ik ooit in m’n leven heb gehad.”
Spijt! gaat naar verwachting eind september in première.