web analytics

Première Blind

Reacties zijn gesloten

Maandag 5 februari ging in Cinema de Graaf te Huizen het aangrijpende liefdesdrama Blind in première. Tamar van den Dop maakt met de film haar langspeelfilmdebuut. De hoofdrollen worden vertolkt door de Nederlandse Halina Reijn en de Vlaamse ontdekking Joren Seldeslachts. Op een met kunstsneeuw bevlekte rode loper spoedden de bekende Nederlanders en leden van de cast en crew  zich naar binnen, want het was koud. Heel koud.

Première Blind
Midden in het kleine stadje wachtten pers en fans op de komst van bekende Nederlanders en leden van de cast en crew. Maar Huizen is Amsterdam niet. Met de hoeveelheid fans en bekende Nederlanders viel het dan ook wel mee. Een aantal van de BN’ers meldde zich ziek af en weer anderen konden de locatie niet vinden. Zo kwam soapactrice Elle van Rijn ruim een uur later dan gepland en verschenen andere aangekondigde BN’ers helemaal niet.

Het plein voor de bioscoop was, geheel in stijl van de film, bedekt met een dun laagje wit spul, wat door moest gaan voor kunstsneeuw. Ook stond er een sneeuwmachine geprepareerd, die af en toe wat sneeuwvlokken richting de rode loper moest blazen. Passende taferelen voor deze koude en donkere avond.

Bekende Nederlanders
Zoals gebruikelijk arriveerden de eerste bekende Nederlanders ook dit keer veel later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Door de extreme kou was ons reactievermogen iets minder dan normaal, waardoor een aantal BN’ers al voorbij waren voor we er erg in hadden. Binnen werd later nog geprobeerd de schade enigzins te herstellen:

Een van de eerste bekende Nederlanders die arriveerde, was Georgina Verbaan (Goede Tijden, Slechte Tijden, 60/05). Eigenlijk zou ze samen met haar vriend Jort Kelder komen, maar die moest zich voorbereiden op een rechtszaak tegen Bram Moszkowicz (als we Georgina mogen geloven zat Jort om die reden in de kroeg).

Ook zangeres Petra Berger (rechts) was van de partij. Opgewekt en vriendelijk stond ze de vaderlandse pers te woord. Van de zangeres verschenen vorig jaar twee albums op de mark: Mistress en Here and now. Op 3 maart is ze te zien in de Doelen in Rotterdam, waar ze een concert geeft ten bate van KWF Kankerbestrijding.

Zanger en acteur Thomas Acda, o.a. te zien in de films Lek, All Stars en In Oranje, zorgde met zijn altijd drukke en vrolijke verschijning voor de nodige afleiding in het koude Huizen.

Naast deze drie bekende Nederlanders verschenen o.a. ook nog Nada van Nie, Hans Kemna en Kees Prins. Deze laatste was tevens gastspreker van de avond.

De cast en crew
Na de bekende Nederlanders was het de beurt aan de cast en crew, die in een luxe wagen werden voorgereden. In de eerste auto zaten de Vlaamse Jan Decleir en Katelijne Verbeke. Decleir speelt in de film de rol van dokter en Verbeke speelt de moeder van de blinde Ruben. Op de vraag hoe ze het vond om met Joren te spelen antwoordde ze: “Joren is een natuurtalent. Het was fijn om met hem te spelen, ook al moest ik soms onaardig tegen hem zijn in de film.” In de tweede auto zaten de twee hoofdrolspelers Halina Reijn en Joren Seldeslachts. Als laatste arriveerde regisseuse Tamar van den Dop en haar man (en cameraman van de film) Gregor Meerman.

Ondanks de erge kou nam iedereen rustig de tijd om de pers vriendelijk te woord te staan. De goedgehumeurde Tamar van den Dop: “Er is één scène waarvoor ik de film eigenlijk geschreven heb. Dat is de scène waarin Ruben en Marie elkaar treffen in de bibliotheek. Als Ruben haar voor het eerst kan zien, door zijn ogen. Die scène alleen al maakt de film voor mij geslaagd. Ik ben heel blij. De acteurs zijn prachtig en spelen prachtig, ik ben ook heel blij voor hen.” Zenuwachtig is ze dit keer niet zo erg: “Ik ben minder zenuwachtig dan wanneer ik als actrice een rode loper betrad. Ik ben meer nerveus voor de reacties van het publiek. Hopelijk vinden ze de film mooi. De film gaat op mijn verjaardag in première. Ik hoop dat de mensen mij feliciteren door een kaartje te kopen.”

Jan Decleir (Karakter, Antonia, De Zaak Alzheimer) speelt de rol van dokter Victor Verbeecke. Over zijn rol vertelt hij: “Liefde en verliefdheid, de mogelijkheid en onmogelijkheid ervan. Omdat het zo belangrijk is kan het geweldige kwetsuren veroorzaken en daar gaat het deels over. Via het personage dat ik speel: Victor, de dokter, de wetenschapper, de man die gelooft in de maakbaarheid van de wereld, krijgt de film er weer een laagje bij.”
Hoofdrolspeler Joren Seldeslachts en regisseuse Tamar van den Dop zijn blij en opgelucht na de goede ontvangst van de film door het publiek. Ook Van den Dop noemt Seldeslachts een natuurtalent. De jonge acteur speelde eerder in de twee films gebaseerd op de Blinker-boeken van schrijver Marc de Bel. Binnenkort speelt hij een kleine rol in de nieuwe film van Erik de Bruyn.
Halina Reijn ging er bij de huldiging maar even bij zitten. Het was aanvankelijk niet de bedoeling om Reijn de hoofdrol van Marie te laten spelen, maar de chemie tussen haar en Joren Seldeslachts bleek zo goed, dat werd besloten haar de rol toch te geven. Het was voor Reijn een van de leukste rollen tot nu toe: “het staat op een bepaalde manier ver van me af, maar in het klein kan ik er enorm veel in herkennen […] Het was een enorme uitdaging.”

Huldiging
Na afloop van de film was het tijd voor de huldiging. Na een korte introductie door Kees Prins, waarin hij de regisseuse en hoofdrolspelers aankondigde, gaf hij het woord aan producente Petra Goedings, die in ruim tien minuten vele instanties en personen bedankte voor hun medewerking. Ondertussen gooide Jan Decleir een aantal bloemen het publiek in en gaf hij als een echte heer de mooiste roos aan een klein meisje. ‘Meester’ Decleir hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken over de toekomst, zijn talentvolle opvolger, Seldeslachts, staat al klaar. De twee zochten elkaar ook veelvuldig op voor, tijdens en na de huldiging. Dat zit wel goed!

Recensie
Wanneer Ruben een voorstelling maakt van de ruimte om zich heen of de beschreven situaties uit het boek vertaalt naar eigen beelden, zien we de meest prachtige kleuren. Opeens besef je hoe mooi de wereld kan zijn. Rubens blik is onaangetast en in zijn gedachte ziet hij de essentie van alles wat onze wereld rijk is. Nog nooit zag water er zo schoon uit, was sneeuw zo wit en waren goudvissen zo betoverend mooi. Als hij weer kan zien, is de wereld opeens vreemd terrein. Alles schittert, alles blinkt. Ieder detail. Het maakt hem angstig, maar die angst is niks vergeleken bij de angst waarmee Marie worstelt: zij kent de wereld. Zij weet hoe het leven in elkaar zit. Maar liefde is blind. Ware liefde is blind, en van betoverende schoonheid. Een schoonheid waar wij alleen maar van kunnen dromen. Tamar van den Dop laat dit alles zien door de ogen van een blinde jongen. Kan het nog krachtiger?

Blind leert de mens kijken. Niet van buiten, maar van binnen. Blind laat zien waar de pure liefde en schoonheid zich verborgen houdt. Blind laat voelen hoe liefde behoort te zijn. En tenslotte: ja, liefde maakt blind.

Onze complete recensie van Blind kunt u hier vinden.

Buena Vista Netherlands brengt de film met ingang van 8 februari uit in 25 bioscopen.Blind (2007)

Regie: Tamar van den Dop
Scenario: Tamar van den Dop
Producent: Petra Goedings
Camera: Gregor Meerman
Muziek: Tom Holkenborg
Met: Joren Seldeslachts, Halina Reijn, Katelijne Verbeke, Jan Decleir, Amaryllis Uitterlinden, Lien de Graeve e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 98 minuten / Kleur
Distributie: Buena Vista Netherlands B.V.
Te zien vanaf: 8 februari

Foto’s: Guido Franken