web analytics

Presentatie dvd-box Het Meisje met de Blauwe Hoed

Reacties zijn gesloten

In de Melkweg in Amsterdam werd vanochtend, in aanwezigheid van onder andere Huib Rooymans en Jenny Arean, de dvd-box van de serie Het Meisje met de Blauwe hoed gepresenteerd. De serie – gebaseerd op het vrolijke en succesvolle boek van Johan Fabricius – wist in de jaren zeventig een miljoenenpubliek aan de buis gekluisterd te houden. Ook in december 2004, toen de serie voor het eerst sinds lange tijd weer op televisie werd uitgezonden, stemden de kijkcijfers tot tevredenheid. Gevolg waren veel telefoontjes en mails van enthousiaste consumenten met de vraag of de serie niet in de planning stond om op dvd uitgebracht te worden. Lange tijd leek het er niet van te komen, totdat enkele maanden geleden onverwacht het bericht naar buiten werd gebracht dat de serie in oktober op dvd zou verschijnen. Vol verwachting werd uitgekeken naar het moment van verschijning en nu is het dan eindelijk zover: de dvd-box van Het Meisje met de Blauwe Hoed is vandaag officieel gepresenteerd. 

 

 

Vraag
Wie de afgelopen jaren de ‘classics-site’ van de NCRV in de gaten gehouden heeft, weet dat de vraag naar de serie inderdaad enorm was. In het gastenboek staat meer dan eens de oproep om deze NCRV-klassieker op dvd uit te brengen. Ook distributeur Bridge Entertainment heeft dit ondervonden. Sinds de uitzending eind 2004 kreeg men geregeld via de telefoon of mail de vraag of de serie in de planning stond. Steeds weer moest men de consument teleurstellen, maar achter de schermen rees het gevoel dat men wel moest proberen aan deze vraag te voldoen.

 

 

In samenwerking met de NCRV werden de rechthebbenden gecontacteerd. Die bleken na enige tijd wel enthousiast en men kon beginnen met de voorbereidingen. Echt makkelijk was dit echter niet: de Nederlandse omroeparchieven blijken een groot rommeltje te zijn. Het oorspronkelijke filmmateriaal werd snel teruggevonden, dit lag netjes bewaard bij Beeld en Geluid, maar veel meer was er over de serie ook niet meer te vinden. Dit is een van de redenen waarom extra’s vaak ontbreken op de dvd’s van NCRV klassiekers. Een andere reden is het feit dat de rechthebbenden vaak een enorm hoog bedrag vragen voor een relatief kort achtergrond-item.

 

Topper
Voor de NCRV is Het Meisje met de Blauwe Hoed nog altijd een van de best bekeken en succesvolste series die men ooit geproduceerd heeft. Men noemt de serie dan ook ‘een van de toppers uit de geschiedenis.’ Het vrolijke en muzikale relaas van Daantje Pieters en consorten trok destijds miljoenen kijkers, iets wat tegenwoordig vrijwel onmogelijk is.

 

Het boek van Fabricius werd in 1934 al eens verfilmd door Rudolf Meinert, onder productie van de grote Abraham Tuschinski. Een aantal liedjes uit die productie zijn ook nog terug te horen in deze televisiebewerking. Het boek van Fabricius wist decennialang te bekoren en kan kennelijk, getuige de kijkcijfers van de herhalingen eind 2004, ook vandaag de dag nog op veel sympathie en enthousiasme rekenen. Volgens de NCRV is de serie ook nu nog verfrissend en technisch goed uitgevoerd. Vanzelfsprekend speelt voor velen ook de nostalgie een grote rol.

 

 

 

Herkenning
Tijd om wat fragmenten te bekijken. Hoe reageren de makers zelf op de getoonde fragmenten? En hoe reageren de andere aanwezigen in de zaal? Voor de makers is het vooral een feest van herkenning. Bij het zien van de beelden stoten ze elkaar veelvuldig aan en vertellen kort een anekdote over de opname zelf. Ook wordt er gelachen omdat men zichzelf en anderen in een jonge gedaante terugziet: in bijna vijfendertig jaar is er immers veel veranderd. Bij de andere aanwezigen in de zaal laten de fragmenten ook een goede indruk achter. Er wordt flink wat gegniffeld en geglimlacht, al zal dat af en toe niet alleen komen door de grappen, maar zeker ook door de wat primitieve handelingen en simpele technische oplossingen. De serie wekt een gevoel van vertedering op en doet verlangen naar die onschuldige en vrolijke tijd waarin het verhaal zich afspeelt

 

Na het tonen van een compilatie fragmenten treedt de producent van de serie, Dick van den Ende, naar voren, die nog een aantal leuke anekdotes aanhaalt. Zo vertelt hij onder andere dat André van Duin na een lange tourdag voor Joop van den Ende ternauwernood – compleet uitgeput – op tijd was voor een nachtopname, die bij aankomst echter gecancelled bleek te zijn. Van Duin was zelf overigens niet aanwezig bij de presentatie, maar liet weten graag aanwezig te zijn geweest, maar helaas andere verplichtingen te hebben. Van den Ende sloot zijn verhaal af met de komische opmerking dat er destijds met slechts drie producenten aan de serie gewerkt is en dat hij zich tegenwoordig altijd verbaast over de lange lijst met namen en de vele soorten producenten die bij huidige producties betrokken zijn.

 

De Uitreiking
Maar iedereen wacht natuurlijk op de overhandiging van het eerste exemplaar van de dvd-box. Aan Jenny Arean de eer deze in ontvangst te nemen. Niet veel later krijgen ook de andere aanwezige cast- en crewleden een exemplaar uitgereikt en is er de mogelijkheid wat foto’s te nemen en een praatje te maken.

 

 

De dvd-box Het Meisje met de Blauwe Hoed

 

 

Het verhaal speelt tegen de achtergrond van het Nederlandse soldatenleven aan het eind van de jaren twintig. Als kruidenierszoon Daan Pieters (Huib Rooymans) zich met lichte tegenzin aanmeldt voor het leger, ontmoet hij in de trein een leuk frivool meisje met een opvallende blauwe hoed (Jenny Arean). In de kazerne komt hij op zaal te liggen naast de lollige volksfiguur Toontje Bulthuis (André van Duin), die alle soldatenregels aan zijn laars lapt. Als die twee samen op stap gaan, ontmoeten ze het meisje met de blauwe hoed opnieuw. Ze heet Betsy en Daan valt als een blok voor haar. Betsy blijkt een dure smaak te hebben en het weekgeld van Daan vliegt erdoorheen. Als hij zijn meisje mee naar huis neemt, zijn zijn ouders niet erg gecharmeerd van die stadse meid. Uit protest besluit het paar zich te verloven.

 

In 1973 zond de NCRV de muzikale comedy Het Meisje met de Blauwe Hoed uit. De hoofdrollen in deze tv-bewerking worden vertolkt door Jenny Arean, Huib Rooymans en André van Duin. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Fabricius, die als militair dienst had in 1920. In 1927 publiceerde hij zijn ervaringen in het boek ‘Het Meisje met de Blauwe Hoed’.

 

De serie kent een speelduur van 230 minuten, verdeeld over drie dvd’s. Op elke dvd staat één aflevering, die is opgedeeld in vier hoofdstukken. Daarnaast vinden we op de eerste dvd nog trailers terug voor drie andere NCRV klassiekers, te heten De Kleine Waarheid, Swiebertje en Pommetje Horlepiep. Ter afsluiting treffen we een kort promotiefilmpje aan voor de NCRV ‘classics-site’, dit vinden we tevens terug op de tweede en derde dvd, die verder geen ‘extra’s’ kennen. Beeld en geluid zijn niet gerestaureerd. Een goede ontwikkeling is het feit dat er Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden aanwezig is.

 

De dvd-box Het Meisje met de Blauwe Hoed is vanaf vandaag verkrijgbaar bij vrijwel alle multimediazaken in heel Nederland. Tevens is de box o.a. te bestellen via de webwinkel van de NCRV.