web analytics

“Roel makes the rules”

Reacties zijn gesloten

Afgelopen zaterdag (3 maart) gaf de Nederlandse regisseur, cameraman en producent Roel Reiné voor de tweede keer een drukbezochte Imagine-masterclass. Zijn specialiteit? Het maken van lowbudgetfilms in Hollywood.

Toen Reiné zeven jaar was zag hij de film Star Wars. Op dat moment wist hij het: hij wilde regisseur worden in Hollywood. ‘Iedereen zei dat ik gek was. Voor een jongen uit Eindhoven zou dat onmogelijk zijn.’ Maar in 2004 vertrok hij toch naar Hollywood met een Gouden Kalf op zak voor The Delivery. Een uitnodiging naar deze filmstad bleek niet voldoende en daarom zocht Reiné contact met Paul Verhoeven. ‘Als je het wilt maken in Hollywood, dan moet je hier wonen,’ wist hij Reiné te vertellen.

Zo gezegd, zo gedaan. Anderhalf tot twee jaar werkte hij vervolgens samen met Jan de Bont aan de film The Duelist, maar de film kwam er nooit omdat financiers zich terug trokken. Reiné besloot te ‘resetten’ en zich naar boven te werken vanaf het laagste level: nobudgetfilms. Zo leerde hij snel en goedkoop een film te maken zonder dat het te zien is aan de film. ‘Hij kan een dubbeltje eruit laten zien als een dollar,’ werd tijdens de masterclass gezegd. En dat heeft hem een goede naam bezorgd.

Een belangrijke les van Reiné? ‘Je moet je plaats kennen in de hiërarchie,’ vertelt hij. ‘In The Scorpion King 3 is Billy Zane de ster. Hij was maar twee dagen op de set en ging zijn eigen gang.’ Reiné ging hier niet moeilijk over doen. ‘Surf the system,’ zo legt hij uit, ‘en dan kun je de film later naar je hand zetten. Tijdens de postproductie.’ Natuurlijk zijn er ook acteurs die luisteren naar het advies van de Nederlandse regisseur. Danny Trejo zegt in één op de masterclass vertoonde behind-the-scenes-fragmenten met een grote glimlach op zijn gezicht: ‘Roel makes the rules.’ Reiné houdt er overigens een grappige werkwijze op na. ‘Om Danny Trejo duidelijk te maken hoe een actiescène uit de western Dead in Tombstone eruit zou komen te zien, gebruikte ik de Playmobil-poppetjes van mijn zoon.’

Gelukkig blijft Reiné ook Nederlandse producten maken. Op het moment is hij bezig met de voorbereidingen voor het filmen van een epische speelfilm over de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter. Reiné praat vol enthousiasme over de Batavia in Amsterdam die ze gaan gebruiken en hoe ze fregatten van de marine gaan inzetten voor het filmen van de zeeslagen. Dat belooft dus een groot spektakel te worden!