web analytics

The Making of Soldaat van Oranje

Reacties zijn gesloten

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Soldaat van Oranje – nog altijd trots aangekondigd als de grootste Nederlandse film aller tijden – zijn feestelijke première beleefde. Op 22 september 1977 werd de film onder toeziend oog van koningin Juliana aan de cast en crew gepresenteerd. Voor distributeur Indies Entertainment Group reden om de lange versie van de film in een luxe verpakking op de markt te brengen. Onder de titel Voor Koningin en Vaderland zond de TROS in 1979 deze lange versie voor het eerst uit. Voor NeerlandsFilmdoek is deze dertigste verjaardag aanleiding om de making of Soldaat van Oranje te presenteren.  Gastredacteur Aart van Grootheest neemt u mee terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw en laat u onder andere zien hoe de productie is ontstaan, welke problemen ze met zich meebracht en hoe de film ontvangen werd door pers en publiek.

Making of – deel 1:
In dit eerste deel wordt gekeken hoe de film past in het leven en eerdere werk van regisseur Paul Verhoeven. Zo worden er verbanden gelegd met zijn eigen jeugd en met eerdere documentaires en korte films die hij maakte. Tevens worden de ontwikkeling van het script en de casting besproken en worden een aantal typische Verhoeven elementen uit de film onder de loep genomen.

Klik hier om naar het eerste artikel te gaan.

Making of – deel 2:
Het tweede deel concentreert zich voornamelijk op de opnameperiode, de problemen tijdens de draaiperiode en de filmmuziek van Rogier van Otterloo. Hierbij is een recent interview met Bas van Otterloo opgenomen, de zoon van Rogier.

Klik hier om naar het tweede artikel te gaan.

Making of – deel 3:
In dit derde en tevens laatste deel worden de feestelijke première en de reacties van de binnenlandse en buitenlandse pers besproken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de verschillende versies van de film en de verschillende dvd versies van de film. Ter afsluiting geeft Aart van Grootheest nog een slotbeschouwing.

Klik hier om naar het derde artikel te gaan.

Interview Bas van Otterloo
In het tweede artikel wordt u doorverwezen naar een interview met Bas van Otterloo. Bas is de zoon van Rogier van Otterloo, die de muziek verzorgde voor Soldaat van Oranje. Als u direct naar dit interview wilt gaan, kunt u hier klikken.

De film

 

Soldaat van Oranje (1977)
Regie:
Paul Verhoeven
Scenario:
Gerard Soeteman, Kees Holierhoek, Paul Verhoeven
Producent:
Rob Houwer
Naar het boek van:
Erik Hazelhoff-Roelfzema
Camera:
Jost Vacano
Muziek:
Rogier van Otterloo
Releasedatum:
22 september 1977
Taal:
Nederlands, Duits, Engels
Duur van de film:
152 minuten / Kleur
Bezoekers:
1.547.183
Aantal Bioscopen:
onbekend

Verhaal
Student Erik Lanshoff is in 1938 aanvankelijk onbezorgd over de toekomst. De ellende in de wereld gaat aan hem en zijn medestudenten voorbij. Als op 10 mei 1940 in Nederland de oorlog uitbreekt, vlucht de avontuurlijke Erik – na een mislukte verzetspoging – naar Engeland, waar hij zich aansluit bij het verzet. In Londen zetelt inmiddels ook de Nederlandse regering.

Ver weg van de werkelijkheid in eigen land, dringt de ernst van de Duitse onderdrukking nauwelijks tot hen door. Voor Erik is dit de reden om over te gaan tot actie. Zich bewust van de noodzaak om in Nederland een nieuw inlichtingennetwerk op te zetten, brengt hij hiervoor geheimagenten met zendinstallaties aan land. Daarnaast krijgt hij van Koningin Wilhelmina de opdracht belangrijke politici en militairen veilig over te brengen naar Londen. Als Nederland in mei 1945 eindelijk bevrijd wordt, blijken slechts enkele vrienden van de groep uit 1938 het einde van de oorlog te hebben gehaald.

Cast

Rutger Hauer Erik Lanshof
Jeroen Krabbé Guus LeJeune
Derek de Lint Alex
Peter Faber Willem Oostgaarde
Belinda Meuldijk Esther
Susan Penhaligon Susan
Andrea Domburg Koningin Wilhelmina
Rijk de Gooyer Gestapo-man Breitner
Dolf de Vries Jacques ten Brink

DVD Voor Koningin en Vaderland
De speciaal voor de dertigste verjaardag uitgegeven dvd van Voor Koningin en Vaderland door Indies Entertainment Group is een 2-disc uitvoering met een stevige, luxe slipcase. Deze slipcase wordt met goud/lak en preeg geleverd. Op elke dvd staan twee afleveringen van de serie. Op de tweede dvd staan tevens trailers van andere producties uit de Rob Houwer filmcollectie.

Deze lange versie van de film Soldaat van Oranje bevat een half uur extra beeldmateriaal. De serie bestaat uit de volgende vier delen:

Deel 1: “De Stilte voor de Storm”
Deel 2: “De Germaanse Wals”
Deel 3: “De Oversteek”
Deel 4: “De Ontmaskering”

Klik hier om naar de (dvd-)recensie van Voor Koningin en Vaderland te gaan.

DVD Voor Koningin en Vaderland DVD Voor Koningin en Vaderland

Reacties zijn gesloten.