web analytics

Tien jaart Kort! – een decennium korte films

Reacties zijn gesloten

Kort! bestaat tien jaar. De jaarlijkse reeks korte films, een initiatief van de NPS (sinds 1 september NTR), geeft scenarioschrijvers en filmmakers de kans een korte fictiefilm te realiseren. Ter gelegenheid van het jubileum vertoont het Nederlands Film Festival zes Gouden Kalf-winnaars in een verzamelprogramma op dinsdag 28 september. Ook wij blikken terug op een decennium van de reeks: een greep uit tien jaar Kort!.

2001
Onder anderen regisseurs Mark de Cloe (Het Leven uit een Dag, Shocking Blue) en Simone van Dusseldorp (Diep, Kikkerdril), toen nog relatief onbekend, mochten meedoen aan de eerste Kort!, maar leverden geen beklijvende films. Het Gouden Kalf ging dan ook naar een film buiten de reeks: De laatste Dag van Alfred Maassen, de afstudeerfilm van regisseur David Lammers (Langer Licht) en cameraman Lennert Hillege (Kan door Huid heen, Komt een Vrouw bij de Dokter). Jacqueline van Vught, die nooit is doorgebroken, maakte het hoogtepunt van Kort! 2001. Morgen is een aangrijpend drama over een vrouw die haar dementerende echtgenoot in het verzorgingstehuis moet achterlaten.

2002
Misschien is 2002 wel het meest teleurstellend van alle jaren Kort!. Geen enkele film springt echt naar voren. Het Gouden Kalf ging dit jaar overigens wel naar een film uit de reeks. Talmen, het acteerdebuut van Sophie Hilbrand, is mooi gestileerd, maar biedt verder niet veel bijzonders.

2003
Gelukkig had 2003 een veel beter aanbod dan het jaar ervoor. Hanro Smitsman regisseerde Dajo, een mooi, niet letterlijk te nemen drama, dat qua thematiek duidelijk een voorloper was van zijn latere (korte) films; over kinderen die naar beneden worden gesleurd door de slechte relatie van hun ouders. Het Gouden Kalf ging naar De Grotten van Han van Vloten. In de komische en absurdistische film komen twee van Peter van Straatens getekende personages tot leven.

2004
Hanro Smitsman zette de lijn van Dajo voort en maakte Engel en Broer; een geweldige korte film over twee kinderen die de scheiding van hun ouders naspelen. Intelligent in elkaar gezet en dubbelzinnig op meerdere punten. Het Gouden Kalf viel dit jaar echter buiten de reeks en ging naar Alleen van Mark de Cloe. De korte film, waarin we een laatste telefoongesprek tussen twee exen horen, is onderdeel van zijn Boy meets Girl Stories, een reeks van 35 korte films over verschillende aspecten van de liefde.

2005
Esther Rots (Kan door Huid heen) won een Gouden Kalf voor Dialoogoefening, een creatieve film waarin we de gedachte van een vrouw horen, en wat ze daadwerkelijk durft te zeggen. Het was zonder meer de beste en origineelste film uit de serie, maar ook Dilemma van Boris Paval Conen (First Mission) mag er zijn. Er wordt niet in gesproken, waardoor het drama volledig rust op beeldsuggestie en de gezichtsuitdrukkingen van Marcel Hensema.

2006
Ook nu weer maakte Hanro Smitsman de beste korte film. Raak, een ingenieus verteld verhaal over gefrustreerde mensen en impulsieve daden (ook weer met een kind in het middelpunt), won uiteindelijk de Gouden Beer in Berlijn. Maar voor het Gouden Kalf moest hij het onterecht afleggen tegen Meander. De plotloze film wil stille sfeerbeelden en onderlinge relaties van een groep zwemmende tieners laten zien, maar is vooral ongeloofwaardig. De ontbrekende dialogen moeten worden gecompenseerd door onhandige gebaren.

2007
Geen erg opvallend jaar, maar toch een aantal degelijke films. Allereerst is er Weg, een roadthriller waarin de stress en paniek van het hoofdpersonage bijna direct voelbaar is. Ook de moeite waard is Ongezien (Boris Paval Conen), een poëtische film over hoe een blinde vrouw de wereld beleeft. Het Gouden Kalf ging naar Missiepoo16, een goedgespeeld drama dat is neergezet als een videodagboek van een meisje met gescheiden ouders.

2008
Er worden weinig echt leuke komedies gemaakt. Misschien is dat ook wel de reden dat  Succes, een geslaagde zwartkomische film met een geestige hoofdrol van René van ’t Hof, de film is die het beste is bijgebleven van dit jaar. Het loodzware drama Ruwe honing en het fraai gestileerde Akiko (Gouden Kalf-winnaar) zijn ook absoluut de moeite waard.

2009
In Kus wordt een vader uitgezonden en moet zijn zoontje afscheid nemen. Met poppetjes speelt hij later na wat er in oorlogsgebied gebeurde. Een mooi ingetogen en tedere film. Gouden Kalf ging naar Sunset from a Rooftop, waarin een jonge vrouw besluit haar vriend te vertellen dat ze zwanger is. De observerende film is gesitueerd rond de NAVO-bombardementen in Belgrado, en laat een relatie tussen vrienden zien die op het punt staat een ommezwaai te maken.

2010
Het tiende jaar Kort! biedt ook weer een gevarieerde reeks films. De beste komt van Arno Dierickx (Bloedbroeders). Diens De Maan is kapot is een sprookjesachtig drama over het rouwproces van een vader (sterke rol Daan Schuurmans) en zijn zoontje. Heen en weer Dag, over een moeder die bij haar nieuwe vriend gaat wonen, wordt op bepaalde punten iets te dik aangezet, maar heeft een mooi, schrijnend slot. De komedies Kattenkwaad (Nederlandse Oscarinzending) en Suiker zijn allebei aangenaam gemaakte films. Maar wie gaat er dit jaar vandoor met het Gouden Kalf?

Reacties zijn gesloten.