web analytics

TV-overzicht NPO tijdens Nederlands Film Festival

Reacties zijn gesloten

 

Zoals elk jaar wordt er rond het Nederlands Film Festival veel aandacht aan de Nederlandse film besteed op televisie. Waar we het vorig jaar echter moesten stellen met veelal bekend werk, worden we dit jaar getrakteerd op enkele leuke, unieke (korte) films. In dit overzicht zijn enkel de langspeelfilms, korte films en reportages opgenomen die te zien zullen zijn op Nederland 2. Voor Nederlandse producties die op andere zenders te zien zijn, verwijzen we u naar ons TV-overzicht.

 

 

 

Woensdag 24 september

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Met onder meer Robert Jan Westdijk, die vertelt over zijn nieuwe film Het Echte Leven, welke tevens de openingsfilm is van het achtentwintigste NFF.

 

13.50 – 14.10 uur        Het Echte Leven – achter de schermen
Een kijkje achter de schermen van de opnames van de film. Interviews met onder anderen regisseur Robert Jan Westdijk en hoofdrolspelers Sallie Harmsen, Loek Peters en Ramsey Nasr.

 

14.10 – 14.35 uur        Hollandse Held
Drama van Robert Jan Westdijk uit 1996. Popidool Freddy is twintig jaar na zijn hoogtijdagen aan de drank. Op een dag belt zijn vroegere bandlid Rob. Hij heeft het nooit kunnen verkroppen dat Freddy er altijd met de mooie meisjes vandoor ging.

 

14.40 – 15.55 uur        Bluebird
Speelfilm van Mijke de Jong. Merel is een bollebozerige leerling van twaalf die alleen hoge cijfers haalt. Dat wekt de afgunst van andere leerlingen en Merel wordt de pispaal van de school. Ze krijgt rake klappen, opgesloten in de wc. Ze durft het tegen niemand te zeggen. De enige bij wie ze troost vindt is haar gehandicapte broertje.

 

23.40 – 00.05 uur        Nederlands Film Festival Journaal (herhaling)

 

00.10 – 01.45 uur        Zusje
Speelfilm van Robert Jan Westdijk. De film wordt ingeleid door twee fans van de film. De film gaat over Martijn’s obsessie voor zijn jongere zus Daantje, verteld vanuit het perspectief van zijn home video. Martijn, die in Londen woont, bezoekt zijn vijf jaar jongere zus om, zo zegt hij, van haar een documentaire te maken. Met zijn video camera weet hij het leven van Daantje binnen te dringen. Al gauw blijkt er een onopgeloste kwestie uit een ver verleden te bestaan waarvan Daantje niets meer wil weten. Langzamerhand wordt duidelijk hoe Martijn’s contactgestoordheid en zijn obsessie voor zijn jongere zus zijn ontstaan.

 

Donderdag 25 september

 

13.20 – 13.35 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Vandaag onder anderen Mijke de Jong over haar nieuwe film Het Zusje van Katia, gast van het jaar Monic Hendrickx en een terugblik op de openingsavond.

 

13.35 – 14.00 uur        Monic Hendrickx – Portret van een Hollandse karakterspeler
Monic Hendrickx is gast van het jaar. Ze vertelt over haar rollen, met commentaar van regisseurs en tegenspelers.

 

14.00 – 14.50 uur        Stellenbosch – aflevering 3: Rafels

 

14.50 – 15.05 uur        Vlucht der Verbeelding
Film van Boris Pavel Conen uit 2003. Explicateur van zwijgende films wordt tijdens voorstelling voortdurend onderbroken door laatkomers.

 

15.05 – 15.55 uur        De Vanger
Single play van Johan Timmers uit 2003. Een jonge vrouw zit met haar broer bij de notaris na het overlijden van haar vader. Tot haar verrassing blijkt zij het grote huis te erven – onder voorwaarde dat ze het zal restaureren. Ze krijgt een relatie met de timmerman, met vreselijke gevolgen.

 

20.30 – 22.05 uur        De Avond van de Grote Filmquiz
NPS, NRC Handelsblad en De Filmkrant organiseren dit jaar de verkiezing van de beste filmacteur aller tijden. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de uitzending van De Avond van de Grote Filmquiz, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk.

 

23.50 – 00.05 uur        Nederlands Film Festival Journaal (herhaling)

 

00.05 – 01.30 uur        De Poolse Bruid
Stugge Groningse boer wordt geconfronteerd met een Poolse vrouw die bebloed voor zijn voeten stort. De film wordt ingeleid door twee fans.

 

01.30 – 02.25 uur        De Dwaalgast
In de psychologische thriller Dwaalgast speelt Monic Hendrickx psychologe Hester, de perfectionist. Als haar vriend na een ruzie is vertrokken, treft ze in de schuur een weggelopen tiener aan, Puck. Uit medelijden neemt ze het grillige maar charmante meisje op in haar huis om zo Pucks leven meer structuur te geven. Puck maakt zich het huis helemaal eigen. Tot Hester haar vraagt mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek, dat bij Puck de terugkerende beelden oproept van chaotische en traumatische gebeurtenissen in haar leven. Langzaam beseft Hester dat ze een verkeerde weg is ingeslagen, waarvoor ze uiteindelijk een hoge prijs zal betalen.

 

Vrijdag 26 september

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Met de verkiezing van de Beste Nederlandse Film aller tijden, op de set van Het Leven uit een Dag en een interview met Eddy Terstall, wiens nieuwe film Vox Populi in première gaat.

 

13.45 – 14.10 uur        Vox Populi – achter de schermen
Kijkje achter de schermen bij Terstalls nieuwe film. Interviews met onder meer Eddy Terstall, Tara Elders, Tom Jansen en Ton Kas.

 

14.15 – 15.57 uur        Serie korte films, met achtereenvolgens:
Reorganisatie van de afdeling herhuisvesting Franeker, Mercedes, Zomerdag, Gitanes, Beet!, Smachten.

 

22.50 – ??.?? uur         Beste Nederlandse Speelfilm
Welke Nederlandse films hebben het meest opgebracht aan de kassa, wat is de best verkochte Nederlandse film ooit? Hoe vaak gaan Nederlanders naar de bioscoop? Wanneer was de grootste bloei van de Nederlandse film?

 

23.45 – 02.10 uur        De Aanslag
De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. Bij een verzetsdaad wordt een NSB’er doodgeschoten. Het dode lichaam wordt door de buren van de 12-jarig Anton Steenwijk voor zijn huis neergelegd. Bij de daaropvolgende wraakactie is de jongen getuige van de dood van zijn ouders en broer. De traumatische gebeurtenis zal Anton nooit meer loslaten.

 

Zaterdag 27 september

 

13.10 – 13.35 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Thijs Römer over zijn regiedebuut Het Wapen van Geldrop en de verkiezing van de Beste Nederlandse Speelfilm.

 

13.40 – 15.15 uur        No Trains, No Planes
Film van Jos Stelling. Een man met zelfmoordplannen spendeert zijn laatste dag in een typisch Hollands stamcafé, waar hij afscheid neemt van de vaste gasten.Voor iedereen heeft hij een afscheidscadeau bij zich. Het verhaal speelt zich af binnen één etmaal en op één plaats: het verlopen Café Centraal aan een stationsplein dat fungeert als verzamelplaats van mensen die het leven voornamelijk langs zich heen zien gaan.

 

15.25 – 15.50 uur        Zeus
Korte film van Marcel Visbeen uit 2001. Kersverse pompbediende wordt overvallen door meisje op motor. Zijn enige verdediging is de herdershond Zeus.

 

22.40 – 00.45 uur        Avond van de Korte film
Vertoning van tien nieuwe korte films van ongeveer tien minuten, afgewisseld met interviews.

 

00.45 – 01.45 uur        Nederlandse Film en Televisie Academie 2008
Vertoning van drie films van de NFTA uit 2008: Luca, Drang en Uitzicht.

 

Zondag 28 september

 

17.05 – ??.?? uur         Kunststop TV
Kunststof TV besteedt aandacht aan het Nederlands Film Festival.

 

Maandag 29 september

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Interviews, reportages, glamour en glitter, rechtstreeks vanaf het terras van café Le Journal aan de Neude.

 

13.50 – 14.15 uur        Calimucho – achter de schermen
Verslag van de opnames van de film Calimucho, geregisseerd door Eugenie Jansen. Afgelopen zaterdag was de première in Utrecht. Gesprekken met de regisseur, scenarioschrijver en editor.

 

14.20 – 15.55 uur        Nederlandse Film en Televisie Academie 2008
Vertoning van de documentaires: Overgave, Wij gaan nergens naar toe, Pjotr. Brieven uit de Goelag en Wie niet weg is, is gezien.

 

23.45 – 23.55 uur        Nederlands Film Festival Journaal (herhaling)

 

00.15 – 01.48 uur        Antonia
De film wordt ingeleid door twee fans. Antonia blikt vanaf haar sterfbed terug op haar leven. Samen met haar dochter Daniëlle keert ze, na haar lange afwezigheid, naar haar vroegere dorp terug.

 

Dinsdag 30 september

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Vandaag onder meer gesprekken met de regisseurs van de nieuwe One Night Stand reeks. Ook: het vijftig jarig bestaan van de Filmacademie.

 

13.50 – 15.55 uur        Nederlandse Film en Televisie Academie 2008
Vertoning van Ochtend, Het Geheim van Boccherini, Gaandeweg, Waterstand en Avonturen in de avonduren. Afgewisseld met gesprekken met afgestudeerden.

 

23.30 – 23.55 uur        Nederlands Film Festival Journaal (herhaling)

 

00.00 – 02.00 uur        Karakter
Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) is een machtig, gevreesd man. Wanneer Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwacht, wil zij niet met hem trouwen en verlaat zijn huis. Zij voedt hun zoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) alleen op, terwijl ze weigert iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besluit als wraak zijn onwettige zoon waar mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe komt na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te werken waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wordt. Een noodlottige climax is onvermijdelijk. Ingeleid door twee fans.

 

Woensdag 1 oktober

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Bekendmaking van de winnaar van de cinema.nl afficheprijs, reacties op de nominaties voor de Gouden Kalveren en een focus op de Nederlandse jeugdfilm.

 

13.50 – 14.15 uur        Bride Flight – achter de schermen
Kijkje achter de schermen bij de nieuwe speelfilm van Ben Sombogaart die in oktober in première gaat.

 

14.15 – 15.55 uur        Filmacademie 50 jaar
De NFTA viert haar vijftig jarig jubileum. Deze middag onder meer een reeks korte films die zijn gemaakt door oud studenten en de eindexamenfilms van onder anderen Mike van Diem (Alaska) en Johan Nijenhuis (Zwarte maandag).

 

23.25 – 23.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal (herhaling)

 

23.45 – 02.00 uur        De Tweeling
Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen. Anna trouwt met een SS-officier die aan het einde van de oorlog sneuvelt. Lottes verloofde wordt vermoord in Auschwitz. Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting probeert Anna nog één keer in contact te komen met haar tweelingzus.

 

Donderdag 2 oktober

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Reportage vanaf de set van Annie, de nieuwe serie over het leven van Annie M.G. Schmidt. Gesprekken met Dana Nechushtan, Annemarie Prins, Sanne Vogel, Gijs Scholten van Aschat en Tom Jansen.

 

13.50 – 14.15 uur        Motel Films
Portret over één van de meest succesvolle producenten van Nederland; Jeroen Beker en Frans van Gestel. Ze produceerden onder meer de bioscoophit Alles is Liefde.

 

14.15 – 14.25 uur        Flicka
Korte film van Guido van Gennep en Marco Vermaas, geproduceerd door Motel Films. Eenzame bouwopzichter krijgt een relatie met een virtueel meisje.

 

14.35 – 15.55 uur        Langer Licht
Boksschoolhouder Lucien leeft voor het trainen van zijn jonge pupillen. Wanneer hij na een tragisch ongeluk zijn vijftien-jarige zoon Mitchel tegenover zich vindt, slaat hij door en laat hij alles wat hij nog heeft uit zijn vingers glippen.

 

22.50 – 23.15 uur        Nederlands Film Festival Journaal
Live bekendmaking van de uitslag van de Beste Nederlandse Speelfilm aller tijden volgens het publiek.

 

23.25 – 01.01 uur        De Noorderlingen
Film over de bewoners van de enige straat in een nooit afgebouwde nieuwe wijk in 1960. Thomas is een jongen van 12 die zich verkleedt als een neger en zich Lumumba noemt. Zijn ouders, de slager en zijn vrouw Martha, hebben onoverkomelijke sexproblemen. Zij wijst hem steeds af. Bij de boswachter Anton en zijn vrouw Elisabeth speelt iets anders. Zij verlangt hevig naar een kind, maar hij is onvruchtbaar. Thomas raakt bevriend met de postbode. De postbode is een manipulator die geobsedeerd is door de privélevens van de bewoners van de wijk. Voor het bezorgen van de post leest hij die eerst zelf.

 

Vrijdag 3 oktober

 

13.20 – 13.45 uur        Nederlands Film Festival Journaal.
Vooruitblik op de uitreiking van de Gouden Kalveren.

 

13.50 – 14.00 uur        Het Rijexamen
Korte film van Tallulah H. Schwab. Diana slaagt er maar niet in te slagen voor haar rijexamen. Als ze voor de zoveelste keer examen doet, blijkt de examinator in een ruzie verwikkeld te zijn met zijn vrouw.

14.00 – 14.10 uur        De Sluikrups
Korte film van Mischa Kamp. Om hun seksleven wat spannender te maken, koopt Tessa voor haar man een groen geribbeld condoom. Hun dochter vist het condoom uit de wc-pot. Om het onderwerp seks te vermijden, vertelt hij haar dat het een sluikrups is.

 

14.10 – 14.20 uur        Balbezit
Een voetballer probeert na afloop van een wedstrijd de bal uit de sloot te halen

 

14.25 – 15.55 uur        Ochtendzwemmers
Loes gaat ’s ochtends graag wat baantjes trekken in een Amsterdams binnenbad. Elke ochtend treft ze daar dezelfde mensen, die dezelfde liefhebberij hebben. Op een gegeven moment wordt Loes door een politie-inspecteur ondervraagd en draait het erop uit dat de hele groep ochtendzwemmers verdacht wordt van zijnde een criminele organisatie.

 

22.50 – 23.50 uur        Uitreiking Gouden Kalveren 2008
Verslag van de uitreiking van de Gouden Kalveren in de Stadsschouwburg Utrecht.

 

23.55 – ??.?? uur         De Beste Nederlandse Speelfilm aller tijden (onder voorbehoud)
Vertoning van de volgens het publiek beste Nederlandse Speelfilm aller tijden.

 

Alle vermelde tijden en producties zijn onder voorbehoud.

 

Reacties zijn gesloten.