web analytics

Tygo Gernandt – Wachten op die ene rol

Reacties zijn gesloten

In 2003 maakte acteur Tygo Gernandt indruk als kleine crimineel Maikel in de film Van God Los. Zeven jaar later zijn we een stuk of dertig rollen verder, maar heeft Gernandt nooit meer laten zien, of kúnnen laten zien, wat hij nou echt in zijn mars heeft.

Paspoort
Naam: Tygo Gernandt.
Geboren: 7 april 1974, te Amsterdam.
Films: bekend van o.a. Van God Los (Gouden Kalf Beste Acteur), Het Schnitzelparadijs (Gouden Kalf Beste mannelijke bijrol), Dunya & Desie, Oorlogswinter, Carmen van het Noorden, First Mission, Het Leven uit een Dag en televisieseries als Fort Alpha, De Garage en Vuurzee. Speelde eveneens rollen in de internationale producties Vivere, Nefarious en Black Death.

Fysiek
Tygo Gernandt, geboren op 7 april 1974 te Amsterdam, is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rollen in de populaire jeugdserie Fort Alpha, de duistere thriller Van God Los en de multicultikomedie Het Schnitzelparadijs. Voor deze laatste twee ontving hij een Gouden Kalf, respectievelijk Beste Acteur en Beste mannelijke bijrol.

De carrière van Gernandt omvat meer dan vijftig titels, waarvan veel korte films en televisieproducties. Veel leidende hoofdrollen in films heeft hij, ondanks een veelbelovende doorbraak in Van God Los, nog niet gehad.

Kenmerkend voor de acteur is zijn imposante fysieke, krachtige en dynamische acteerstijl – met Gernandt in beeld gebeurt er altijd wel iets. Zo ontwapenend als hij is in Fort Alpha, zo angstaanjagend, maar tegelijkertijd breekbaar, is hij in Van God Los. Zijn rol in deze laatste film mag dan ook ongetwijfeld als zijn beste worden aangemerkt.

Zijn extraverte verschijning in die film en de ingeleefde, bijna doorleefde, karakterrol zijn er wellicht echter wel debet aan dat Gernandt nadien in weinig films meer een hoofdrol heeft gehad.

In een filmklimaat waarin weinig thrillers en actiefilms worden gemaakt – weinig films over ‘helden’ –, is de op het oog ‘ruwe bolster’ Gernandt een vreemde eend in de bijt. De acteur gedijt het beste in heldenrollen, in personages met een grote mate van zelfverzekerdheid. En juist die rollen kom je niet vaak tegen in Nederlandse films.

Het valt te hopen dat hier in de toekomst verandering in komt, want als er in Nederland iemand is die in staat is een film te dragen – zoals Hauer dat in bijvoorbeeld Soldaat van Oranje deed – is het Gernandt wel. Hoe amusant en degelijk zijn (bij)rollen in Carmen van het Noorden, Het Leven uit een Dag, Oorlogswinter en Mijn Vader is een Detective! ook zijn, het is wachten op die ene rol waarmee hij zijn talent – net als in Van God Los – weer volledig kan benutten.

Beste films
–         Van God Los (2002)
Niet alleen een meesterlijke film, maar ook een meesterlijke rol van Tygo Gernandt. Met een ongekende drive, veel dynamiek en inlevingsvermogen zet hij een ijzersterke rol neer als kleine crimineel Maikel. Zowel angstaanjagend als breekbaar, hard als zacht.

–         Het Schnitzelparadijs (2005)
Hilarische bijrol van Gernandt als oorlogsveteraan Goran, die weinig praat en op het oog een echte killer is. Echter heeft zijn personage een hart van goud en valt er veel met hem te lachen.

–         Ook zien
Hoewel zelden slecht, heeft Gernandt verder weinig rollen gespeeld die de kijker bij zullen blijven. Aan te raden zijn verder wel nog o.a. Black Death (2010), Het Leven uit een Dag (2009), Mijn Vader is een Detective! (2009), De Dominee (2004) en de televisieseries Fort Alpha (1996), Van Speijk (2006-2007) en Vuurzee (2009). Vanaf heden is hij te zien in de Britse film Black Death, over de periode van de zwarte pest in het middeleeuwse Engeland.

5 gedachten over “Tygo Gernandt – Wachten op die ene rol

  1. Dat meen je niet… “als er in Nederland iemand is die in staat is een film te dragen”?!?! Heb je Carmen van het Noorden gezien?! Ongelofelijk wat een slechte acteur de Gernandt. Geef die alsjeblieft nooit meer een hoofdrol, niet in een goede film, want hij is alleen in staat om films te kraken!

  2. Hij moet dan ook geen halfzachte personages spelen, zoals ik in het stuk ook betoog. Laat hem een (typische film)held – niet persé letterlijk – spelen en hij is in staat een film te dragen.

  3. Slapeloze nachten had ik van zijn kop in Van God Los. Misschien wel iets voor Koolhoven in zijn nieuwe western.

Reacties zijn gesloten.