web analytics

Vooruitblik 2009

Reacties zijn gesloten

Wat zal 2009 zoal te bieden hebben? Er staan weer vele films in de rij om dit jaar uitgebracht te worden. Hier volgt een greep uit de meest in het oog springende geplande producties van dit jaar.

 

  

 

 
Carmen van het Noorden
Een remake van de Nederlandse klassieker uit 1919, waarin Annie Bos de hoofdrol speelde. Tygo Gernandt speelt in deze nieuwe versie Joz, een man die hopeloos verliefd wordt op de verleidelijke Carmen en alles voor haar opzij zet. Een drama met Gernandt in de hoofdrol heeft veel potentieel. Zijn laatste hoofdrol in Van God Los was zeer overtuigend en leverde hem een Gouden Kalf op.

 

De Hel van ’63
Cas Jansen en Chris Zegers spelen de hoofdrollen in deze film over de beruchte Elfstedentocht van 1963. De regie is in handen van Steven de Jong, die o.a. verantwoordelijk was voor De Scheepsjongens van Bontekoe en Snuf de Hond in Oorlogstijd. Dit waren geen pareltjes, maar misschien kan De Jong beter overweg met films voor volwassenen.

 

De Laatste Dagen van Emma Blank
‘Emma Blank, de zieke vrouw des huizes, wacht op haar dood. Het personeel ook.’ Dit is de tagline van de nieuwe film van Alex van Warmerdam. Voor zijn nieuwe film liet hij een compleet landhuis bouwen om alles naar perfectie te krijgen. Van Warmerdam’s absurdistische stijl zal ongetwijfeld weer voor een originele film zorgen. De regisseur en zijn vrouw (Annet Malherbe) spelen allebei mee.

 

Het Leven uit een Dag
Verfilming van het boek van A.F.Th van der Heijden. Een mensenleven duurt slechts een dag, en niets kan worden herhaald. Hoofdpersoon Benny wil naar de hel, omdat daar juist een eindeloze herhaling is. Rollen zijn weggelegd voor o.a. Matthijs van de Sande Bakhuijzen, Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt.

 

Rico’s Wings
Acht jaar na de boekverfilming The Discovery of Heaven regisseert Jeroen Krabbé opnieuw. Dit keer betreft het de verfilming van het boek van Rascha Peper (Rico’s Vleugels), waarin een getrouwde man verliefd wordt op een jongen van 14. De film is Engels gesproken en Krabbé speelt zelf de hoofdrol.

 

Spion van Oranje
Filmpje! was in 1995 een grote publiekstrekker. Paul de Leeuw speelt nu opnieuw de hoofdrol in een Nederlandse komedie. Hij moet Nederland redden van een Duitse schurk (ook gespeeld door De Leeuw). Het lijkt de eerste Nederlandse parodie te worden en zal waarschijnlijk gelijkenissen tonen met The Naked Gun-serie en Get Smart. We hoeven waarschijnlijk geen hoogstaand werk te verwachten, maar Paul de Leeuw zorgt vaak voor zorgeloos vertier en een groot bezoekersaantal.

 

De Storm
Ben Sombogaart (De Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek) regisseert een drama tegen de achtergrond van de watersnoodramp van 1953. Een jonge alleenstaande moeder verliest haar baby bij de overstroming en krijgt hulp van een luchtmachtsergeant bij haar zoektocht. Met o.a. Sylvia Hoeks en Monic Hendrickx. Verwachtingen zijn hoog; het budget is naar verluidt 6 miljoen euro.

 

Andere films die dit jaar in première gaan zijn onder andere Kikkerdril, Iep!, Limo en Zwart Water. Voor een compleet en actueel overzicht verwijzen we u naar ons bioscoopoverzicht.