web analytics

"Waar moet ik heen op het festival?"

Reacties zijn gesloten

Morgenavond begint het: tien dagen lang staat Utrecht in het teken van de Nederlandse cinema. In totaal draaien er 423 films, dus keuze is er volop. Maar door het overvolle schema zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Hieronder een aantal tips.

De Gouden Kalf competitie
Dit jaar dingen er 27 speelfilms mee voor de hoofdprijs op het festival. De belangrijkste kanshebbers:

170 Hz
Regiedebuut van Joost van Ginkel gaat over de liefde tussen twee dove tieners. De film laat de kijker voelen wat het is om doof te zijn: omgevingsgeluid wordt weggedraaid en maakt plaats voor overheersende monotone klanken. En het meest bijzondere: het overgrote deel van de film is gesproken in gebarentaal. Niet alleen een stijloefening, maar ook een fraai poëtische film, met goed spel van Gaite Jansen en debutant Michael Muller.

Alle Tijd
Vooral dankzij de uitstekende cast een overtuigend drama, dat ondanks zware thema’s lichtvoetig en relativerend blijft. Paul de Leeuw en Karina Smulders zouden best eens genomineerd kunnen worden. Oprecht en hartroerend.

Het Geheim
Joram ‘Alles is Liefde’ Lürsens nieuwe film was niet het succes waarop werd gehoopt. Jammer, want Het Geheim is een ontwapenende en warme film, over een jongetje dat dolgraag illusionist wil worden, maar per ongeluk zijn vriendinnetje wegtovert. Voor de jeugd een spannend avontuur, voor ouders een vertederende film over loszinnige kinderen.

Isabelle
Nog een film die vooral door het acteerwerk tot een van de beste van het jaar behoort. Halina Reijn speelt niet alleen sterk, maar gebruikt haar hele lichaam (vuil, sterk vermagerd) om bij te dragen aan waar deze intrigerende thriller om draait: de discussie over het bepalende belang van uiterlijk.

Onder Ons
Last but not least. Het regiedebuut van scenarist Marco van Geffen (Het Schnitzelparadijs), over een Poolse au pair in een Nederlands gezin die steeds meer in zichzelf keert, is ijzersterk. Hoe minder je van tevoren over de film weet, hoe beter. Een verhaal dat steeds intrigerender wordt, met indrukwekkend acteerwerk van hoofdrolspeelster Dagmara Bak.

Documentaires
De Engel van Doel
Ontroerend, tragisch, maar soms ook humoristisch, en gefilmd in prachtig zwart-wit. De documentaire over het verdwijnen van het Belgische dorpje Doel, gaat over vergankelijkheid en volhardende mensen die daar niet aan willen toegeven.

Parradox
Innemend portret van filmmaker Pim de la Parra. Met zijn bekende vrolijke vertoning en waterval aan woorden weet hij altijd goed te verbergen wat er daadwerkelijk in hem omgaat, maar regisseur In-Soo Radstake weet de echte Pim te vinden, in een aantal ontwapenende scènes.

Stand van de Sterren
Met een zelf ontwikkelde cameravoering, laat documentairemaker Leonard Retel Helmrich op een dynamische manier het leven van de familie Sjamsudin zien. Een gezin dat hij na Stand van de Zon (2001) en Stand van de Maan (2004), hier voor een laatste keer volgt. Gevoelvol en intrigerend.

(Moderne) Klassiekers
Abel
Alex van Warmerdams eerste film is gerestaureerd en dat wordt gevierd met een feestelijke vertoning. De zwarte komedie is typisch Van Warmerdam: een mix van drama, absurdisme en pientere dialogen. Nog altijd hilarisch, vooral de memorabele kerstontbijt-scène.

De Jantjes
Vaak aangenomen als de eerste Nederlandse geluidsfilm, terwijl Willem van Oranje kort ervoor werd uitgebracht. Maar die film kwam niet in de buurt van het succes dat De Jantjes was. De vrolijke musical mag misschien inmiddels wat gedateerd overkomen, een liefhebber van de Nederlandse film moet hem eigenlijk wel een keer gezien hebben.

De Kleine Blonde Dood
Aangrijpende film naar het beroemde boek van Boudewijn Büch, dankt zijn kwaliteit niet alleen aan een sterk verhaal, maar ook aan de hoofdrol van Antonie Kamerling. Zijn eerste rol in een speelfilm werd meteen de beste uit zijn carrière. Toots Thielemans maakte een fraaie, gevoelige soundtrack.

Langer Licht
Prachtig drama over een boksschoolhouder en zijn zoon. Onuitgesproken trauma’s zorgen voor steeds meer problemen die de twee verder uit elkaar drijven. Sterk camerawerk van Lennert Hillege en een indrukwekkende hoofdrol van Raymond Thiry.

De Vierde Man
Occulte thriller werd een internationaal succes, won prijzen op festivals, en zorgde ervoor dat Paul Verhoeven aan het werk kon in Hollywood. Jeroen Krabbé speelt een van zijn beste rollen, als de cynische, maar toch sympathieke schrijver, die niet ziet dat zijn nieuwe vriendin wel eens levensgevaarlijk zou kunnen zijn. Naar het boek van Gerard Reve.