web analytics

Waar moet ik naar toe?

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival 2009 is begonnen. ‘Waar moet ik heen?’, is een veel gestelde vraag de laatste dagen. Hier een paar tips.

Arthouse
Nothing Personal, Tramontana
Als u één arthouse film bezoekt op dit festival, laat het dan Nothing Personal zijn. De film vertelt stilletjes het verhaal van een buitengewoon meisje in een prachtig Iers landschap. Een Spaans tafereel is te zien in de openingsfilm van het festival, Tramontana. De film toont onvoorspelbare karakters en een fatale liefde zoals die alleen in een zuidelijke setting kan bestaan.

Grotere producties
Oorlogswinter, De Storm, Bride Flight
De Storm
wordt gepresenteerd als een ‘blockbuster’, maar er zijn dit jaar meer films het stempel kunnen dragen: Oorlogswinter, Wit Licht / The Silent Army en Bride Flight zijn allemaal grote producties. Oorlogswinter is veruit de beste uit dit rijtje. Zonder omvangrijke, overdreven spectaculaire voorvallen zit deze film aandoenlijk dicht op de huid van een vijftienjarige jongen. Groots gepresenteerd wordt ook Carmen van het noorden, maar laat je daardoor niet misleiden. Het is een vlotte film, maar heeft verder weinig om het lijf. In sommige scènes wordt bovendien geacteerd alsof het een basisschool toneelstukje betreft. Één voordeel: het origineel uit 1919 wordt voor de gelegenheid ook vertoond.

Documentaire
Episode 3 – Enjoy Poverty, Erwin Olaf – On Beauty and Fall
Beyond the Game, over Warcraft III spelers en hun wereldkampioenschap, is heel aardig. Totaal anders is het in Kongo opgenomen Episode 3 – Enjoy Poverty van Renzo Martens. De films is geliefd en gehaat – door de meeste mensen beide tegelijk – en is mede daarom een zeer geslaagd experiment. Minder controversieel zijn de films van Michiel van Erp, één van Nederlands grootste regisseurs in kleine films. Van Erp is druk geweest dit jaar. Angst is cinematografisch niet uitmuntend, maar de documentaire slaagt in het overbrengen van emoties en drukt zwaar op de borst. Zijn andere film, Erwin Olaf – On Beauty and Fall, slaagt met vlag en wimpel. De spontaniteit, openheid en verbetenheid van Olaf zorgen in combinatie met de doorgrondende aanpak van Van Erp voor een ontroerend portret. Ook de slotfilm van het festival zit vol met emotie, Gevangen van de grond. De documentaire geeft een dromerig beeld van sentimenten rondom te Finse Tango, maar laat qua uitbeelding en vaart soms wat te wensen over.

Klassiekers in herhaling
Karakter, De noorderlingen
Er is in ‘De keuze van’ aandacht voor het Oscarwinnende Karakter (1997). Jos Stelling is twee keer vertegenwoordigd, met De Vliegende Hollander – wel wat vreemd en lang – en De illusionist. Alex van Warmerdams De noorderlingen – onderdeel van de Nederlandse filmcanon – wordt ook vertoond. Allemaal aanraders, maar deze films worden zo vaak vertoond dat je ze ook voor een volgende keer kunt bewaren.

Nog meer Arthouse
De laatste dagen van Emma Blank, Oogverblindend, Guernsey, Îles flottantes, Tussenland, Kan door huid heen
Arthouse is een groot thema dit jaar. Er draait een nieuwe film van Peter Greenaway, Rembrandt’s j’accuse. Door ons nog niet gezien, maar zijn eerdere films blonken uit in verbeeldingskracht en wij verwachten daarom weer een kunststukje. Vertoningen van De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam staan ook op de planning. Oogverblindend is de eerste goede film waarin Georgina Verbaan een grote rol speelt. In het programmaonderdeel ‘Dutch Angle’ wordt een hele rits auteursfilms afgewerkt, bijzonder zijn onder andere Nanouk Leopolds Guernsey (2005) en Îles flottantes (2001), Eugenie Jansens Tussenland (2002) en Esther Rots’ Kan door huid heen.

Jack Wouterse
Suzy Q, Met grote blijdschap, Magonia, Temmink, En route, Magonia, De noorderlingen
We hebben al eerder aandacht aan Wouterse besteed, maar een film van de hoofdgast mag aan een festivalbezoek niet ontbreken. Een goede optie is Suzy Q (1999), een film die niet in bioscooproulatie is geweest. Temmink: The Ultimate Fight (1998) is apart, Amerikaans met een Nederlands jasje. En route (1994), Magonia (2001), Met grote blijdschap (2001) en De noorderlingen (1992) zijn ook verrijkingen van een festivalbezoek.

Feestjes
Carmen van het noorden-feest, Rocking with the Stars
Op donderdag 24-9 wordt afgetrapt met het Carmen van het noorden-feest, met onder andere optredens van acteurs en rappers die aan de film meewerkten. Op vrijdag 25-9 is Rocking with the Stars. De titel zegt het al, een reeks acteurs zal de microfoon grijpen om het dak er af te rocken. Vorig jaar lukte ze dat heel aardig.

Reacties zijn gesloten.