web analytics

Winnaars Gouden Kalveren 2007

Reacties zijn gesloten

Afgelopen dinsdag werden op het Nederlands Film Festival  de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend gemaakt. Om acht uur vanavond startte het Gala van de Nederlandse Film, waar de Kalveren traditiegetrouw werden uitgereikt. De uitreiking werd gepresenteerd door Paul de Leeuw en illustere mensen uit de Nederlandse filmwereld, zoals Jeroen Krabbé, Monique van de Ven en Rutger Hauer, reikten de Kalveren uit. Hiermee kwam er een einde aan het 27e Nederlands Film Festival, dat in totaal 125.000 bezoekers trok.

 

 

 

De Gouden Kalveren-jury 2007 – bestaande uit André van Duren, Pieter Fleury, Ronald Giphart, Brigit Hillenius, Jannie Langbroek, Reinier Selen, Paula van der Oest (voorzitter)  – heeft de Gouden Kalveren toegekend in zeventien categorieën: Beste Geluid, Beste Montage, Beste Production Design, Beste Muziek, Beste Camera, Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste TV Drama, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

 

Het Gouden Kalf voor de KPN Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestaat dit jaar uit Leo Bankersen, Paul van Es, Sven Gerrets, Oene Kummer en Clementine van Wijngaarden. Hieronder volgt een overzicht van alle winnaars, met daarbij de argumentatie uit het officiële juryrapport.

 

– Beste Lange Speelfilm
Kruistocht in Spijkerbroek

Nightwatching
Wolfsbergen

 

“Het aanbod van kanshebbers in de categorie Lange Speelfilm was dit jaar groot. De Nederlandse filmsector leverde zowel indrukwekkende auteursfilms als kwalitatief hoogstaande commerciële speelfilms. De makers van de winnende film laten op fantastische wijze zien hoe een wereldberoemd verhaal, dat al generaties lang tot het collectieve geheugen behoort, tot groots en meeslepend drama kan worden gemaakt. Een weergaloze familiefilm met een boodschap. Het Gouden Kalf voor de Beste Lange Speelfilm 2007 gaat naar Kees Kasander van The Kasander Film Company, voor Kruistocht in Spijkerbroek.”

 

– Beste Regie
Peter Greenaway
Mijke de Jong
Nanouk Leopold

 

“De winnende regisseur vertelt een eigenzinnig verhaal en combineert een gedurfde eigen cinematografische stijl met fantastische acteerprestaties. De opvallende cameravoering en improvisaties van de acteurs maken grote indruk. Het Gouden Kalf voor Beste Regie 2007 gaat naar Mijke de Jong voor Tussenstand.”

 

– Beste Acteur
Edo Brunner
Marcel Hensema
Marcel Musters

 

“Virtuoos mag deze acteur genoemd worden. Zijn personage is niet altijd even sympathiek, maar hij maakt van het karakter zo’n aandoenlijke man dat het publiek naar hem wil blijven kijken. Met een enorme hoeveelheid energie, een fantastische timing en een onnavolgbare mimiek zet hij Koos van Dijk neer. Het Gouden Kalf voor Beste Acteur 2007 gaat naar Marcel Hensema voor zijn rol in Wild Romance.”

 

– Beste Actrice
Elsie de Brauw
Nadja Hüpscher
Catherine ten Bruggencate

 

“Alles is op haar gezicht te lezen: twijfel en verlangen, trots en schaamte, droefheid en geluk. Haar teksten zijn als van haar zelf en de rol die ze speelt lijkt haar leven in een documentaire te vangen.Het meeslepende personage dat deze actrice voor ons neerzet in minuten durende close-ups laat de toeschouwer niet ontsnappen. Het Gouden Kalf voor Beste Actrice 2007 gaat naar Elsie de Brauw voor haar rol in Tussenstand.”

 

– Beste Scenario
Peter Greenaway

Albert ter Heerdt
Nanouk Leopold

 

“Alle goede verhalen gaan over het leven en de dood. Over het geworstel van mensen om betekenis te geven aan hun leven en de misverstanden waarmee dit gepaard gaat. Zo ook dit wervelende en veelzijdige scenario. Het uitgangspunt is vanzelfsprekend, maar voor het eerst gebruikt in een Nederlandse film. De achtergrond van de totstandkoming van de Nachtwacht is een uitstekend gegeven voor een uitstekende film. Het Gouden Kalf voor Beste Scenario 2007 gaat naar Peter Greenaway voor Nightwatching. De winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Scenario ontvangt 7.500 euro van het Nederlands Fonds voor de Film, te besteden aan het schrijven van een treatment voor een nieuwe film.”

 

– Beste Muziek
Tom Holkenborg
Bart van de Lisdonk
Vincent van Warmerdam

 

“Als een caleidoscopisch filmpersonage neemt de muziek in deze film ons mee in het aangrijpende verhaal. Groot vakmanschap en sublieme eenvoud in de uitvoering van het muziekthema doen dit realistische verhaal uitstijgen boven de multi-culturele werkelijkheid. Het Gouden Kalf voor Beste Muziek 2007 gaat naar Vincent van Warmerdam voor Kicks.”

 

– Beste Camera
Reinier van Brummelen
Guido van Gennep
Richard van Oosterhout

 

“Zijn precieze en gesloten kaders maken de beklemming van de personages in deze film onontkoombaar. Hij heeft met zijn cameravoering en belichting feilloos de verkilde sfeer en verstoorde familieverhoudingen neergezet. De winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Camera 2007 gaat naar Richard van Oosterhout voor Wolfsbergen.”

 

– Beste Montage
Herman P. Koerts

Martyn Gould
Dorith Vinken

 

“De winnende productie heeft een hoog montage tempo, maar gaat nooit over de kop. De winnaar van het Gouden Kalf voor beste montage werkte aan meerdere genomineerde producties. Het Gouden Kalf voor de Beste Montage 2007 gaat naar Herman P. Koerts voor Kruistocht in Spijkerbroek.”

 

– Beste Geluid
Kees de Groot, Joost Roskam, Mark Glynne, Pepijn Aben
Simon Rice
Jillis Molenaar

 

“Kwalitatief is het geluid van de meeste films dik in orde. Maar wanneer het geluid uitdrukkelijk meedoet aan de vertelling en deze voorziet van extra betekenis, is het meer dan alleen maar functioneel. In deze film wordt lawaai afgewisseld met oorverdovende stilte. Het zorgvuldig samengestelde geluidsbeeld versterkt de beelden en creëert betrokkenheid bij de personages. Het Gouden Kalf voor Beste Geluid 2007 gaat naar Mark Glynne, Kees de Groot, Joost Roskam en Pepijn Aben voor Tussenstand.”

 

– Beste Production Design
Hubert Pouille
Maarten Piersma
Vincent de Pater

 

“De winnaar schuwt het grote gebaar niet, zoekt naar onorthodoxe oplossingen en is een meester in het herscheppen van een ander tijdsbeeld. Deze keer is zijn production design bijzonder geslaagd door een theatrale en sobere aanpak. Het Gouden Kalf voor Beste Production Design 2007 gaat naar Maarten Piersma voor Nightwatching.”

 

– Beste Mannelijke Bijrol
Jan Decleir

Sjoerd Pleijsier
Barry Atsma

 

“Met het grootste gemak lijkt hij deze rol te spelen. Hij schakelt moeiteloos van de ene naar de andere gemoedstoestand zonder dat het acteren technisch wordt, integendeel. Deze acteur gaat al een tijdje mee, en zet bijna altijd interessante rollen neer. Wat de jury betreft hoeft hij de splitsing van België niet af te wachten, hij kan zich beter permanent in Nederland vestigen. Het Gouden Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol 2007 gaat naar Jan Decleir voor zijn rol in Wolfsbergen.”

 

– Beste Vrouwelijke Bijrol
Sylvia Hoeks
Eva Duijvestein
Betty Schuurman

 

“Deze actrice weet wat ze doet. In de film waarin ze speelt krijgt elk gebaar en elke blik betekenis, door de precieze manier waarop zij haar personage neerzet. Ze is kwetsbaar en brutaal, mooi en onuitstaanbaar, de actrice houdt duidelijk van de camera en de regisseur. A star is born. Het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol 2007 gaat naar Sylvia Hoeks voor haar rol in Duska.”

 

– Beste Lange Documentaire
Jimmy Rosenberg – De Vader, De zoon & Het Talent

4 Elements 
Staal & Lavendel – De levensladder van Cornelis Verolme

 

“De filmmaker toont in deze film de strijd van de mens. Met veel oog voor detail komen alle aspecten van het leven aan bod. De film is een bijzondere ervaring in beeld en geluid,  die als visuele poëzie gekarakteriseerd kan worden, met een belangrijke rol voor de muziek. Het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire 2007 gaat naar Jeroen Berkvens voor Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent.”

 

– Beste Korte Documentaire
Raak me waar ik voelen kan

Een bitterzoete verleiding 
Martha Vonk gaat naar Istanbul

 

“Deze korte documentaire verrast door de keuze van het onderwerp, waarmee de maakster het zichzelf niet gemakkelijk heeft gemaakt. De hoofdpersoon is met compassie en humor schitterend geportretteerd. Het Gouden Kalf voor de Beste Korte Documentaire 2007 gaat naar Simone de Vries voor Raak me waar ik voelen kan.”

 

– Beste Korte Film
Missiepoo16

Zucht 
Le Dernies Cri

 

“Hoe komt het toch dat er zoveel pubers in korte films langskomen? Is het de herinnering, want zijn we niet allemaal zo stuntelig, overdreven of dodelijk verlegen geweest? Deze wervelende, zeer goed uitgedachte vertelling over een puber, die o zo herkenbaar wegdraait met haar ogen als ze het over haar moeder heeft, pakte ons volkomen in en liet ons met open monden van bewondering achter. Het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film 2007 gaat naar Anna van der Heide voor Missiepoo16.”

 

– Beste TV-drama
Stellenbosch
De Prins en het Meisje 
Trage Liefde

 

“Met grote precisie is het verhaal rond de hoofdpersonen opgebouwd. Wie speelt een spelletje met wie en is er uiteindelijk sprake van echte liefde? Het blijft lang een raadsel. In dit uitgekiende scenario wordt de toeschouwer telkens verrast met nieuwe wendingen. Wendingen die alleen voorkomen in een waar koningsdrama.Het Gouden Kalf voor Beste TV-Drama 2007 gaat naar Peter de Baan voor De Prins en het Meisje.”

 

– Prijs van de Nederlandse filmjournalistiek
4 Elements
Jimmy Rosenberg – De Vader, De zoon & Het Talent 
De Tussenstand

 

“De winnaar van de Prijs van de Nederlandse Film Kritiek 2007, die wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, is een film die dankzij uitgebalanceerde vormkeuzen uitblinkt in zijn eenvoud. Maar het is ook een film die ons in emotioneel opzicht diep heeft geraakt. Vanwege de scherpe gesprekken, de natuurlijke vertolking van diepe emoties en de dwingende manier waarop het problematische van menselijk contact wordt weergegeven, keert de jury deze prijs unaniem toe aan: Tussenstand van regisseur Mijke de Jong. De winnaar ontvangt tevens een facilitaire prijs van Holland Subtitling voor de ondertiteling van de winnende film of een volgende film.”

 

Speciale Juryprijs
Voor Halina Reijn en Fedja van Huêt in De Prins en het Meisje.

 

“Het speet de jury zeer dat ze geen kalveren mocht verdelen onder de acteurs in de categorie televisiedrama. Terwijl hoge kwaliteit van dit genre niet zelden mede wordt veroorzaakt door goed geacteerde rollen. Twee acteurs speelden samen de sterren van de hemel. Hun prestaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, daarom delen zij een Kalf. De speciale juryprijs gaat naar Halina Reijn en Fedja van Huêt, voor hun formidabele spel in De Prins en het Meisje.”

 

KPN Publieksprijs
Het publiek verkoos dit jaar Waar is het Paard van Sinterklaas? tot beste film van het festival.

Reacties zijn gesloten.